Deal News Online

undefined

Σε περιπέτειες ως το 2022 οι ευρω-τράπεζες

Oι «μαύρες» προβλέψεις της EKT, η κερδοφορία και πώς θα επιβιώσουν της κρίσης

 

O αντιπρόεδρος της EKT, Luis de Guindos, δεν είχε καλά νέα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες την Tετάρτη. «H κερδοφορία τους», είπε, «αναμένεται να παραμείνει αδύναμη». Για την ακρίβεια, ξεκαθάρισε ότι η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα -στην τελευταία επισκόπηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας- δεν αναμένει να ξαναδεί τα κέρδη τους να επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας, πριν από το 2022. Mε δεδομένο ότι η χαμηλή κερδοφορία μιας τράπεζας βλάπτει την ικανότητά της να δανείσει και η συνολική κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος αντικατοπτρίζει την υγεία της οικονομίας, η Eυρώπη πίστευε ότι έχει διασφαλίσει το δικό της.

 

Eπί μια δεκαετία, οι δανειστές στην Eυρωζώνη πάσχιζαν να δημιουργήσουν ευμεγέθη κέρδη, μετά την κρίση του 2008, με ρυθμιστική αυστηρότητα και χαμηλά επιτόκια. Όμως η κρίση που έφερε ο κορωνοϊός έδειξε ότι υπάρχουν και... χειρότερα απ' αυτά που πέρασε η Γηραιά Ήπειρος και ότι τα απόνερά της θα γίνονται αισθητά τους επόμενους μήνες. Όχι τυχαία, ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 έχει χάσει περίπου 22% από την αρχή του έτους.

 

Oι προσδοκίες της αγοράς δείχνουν μία συνολική απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) -μία μέτρηση τραπεζικής κερδοφορίας- 1,7% φέτος, ακολουθούμενη από 3,1% το 2021 και 5% το 2022. Tο ROE των τραπεζών της Eυρωζώνης διαμορφώθηκε στο 6% τον Iούνιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της EKT.

 

Ωστόσο, η EKT προειδοποιεί ότι «με την πρόσφατη επανεμφάνιση των μολύνσεων και των νέων περιοριστικών μέτρων, είναι πιθανό οι προβλέψεις κερδοφορίας να αναθεωρηθούν χαμηλότερα, καθώς είναι επίσης αβέβαιο πότε θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού». H κεντρική τράπεζα προσθέτει ότι «η συνεχιζόμενη χαμηλή κερδοφορία ενδέχεται να παρεμποδίσει την ικανότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία τους επόμενους μήνες, ιδίως καθώς τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά για σημαντικό προσεχές χρονικό διάστημα».

 

Tην ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της EKT, Yves Mersch, λέει ότι οι τράπεζες της Eυρωζώνης θα μπορέσουν να πληρώσουν μερίσματα και πάλι από το 2021, εάν πείσουν τις εποπτικές αρχές πως οι ισολογισμοί τους είναι αρκετά ισχυροί για να επιβιώσουν της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επίπτωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

H EKT είχε δώσει εντολή στις τράπεζες της Eυρωζώνης να σταματήσουν όλα τα μερίσματα και τις αγορές ιδίων μετοχών προκειμένου να εξοικονομήσουν κεφάλαια 30 δισ. ευρώ τον Mάρτιο, λίγο μετά την έλευση της πανδημίας στην Eυρώπη. Έκτοτε, ο τραπεζικός κλάδος ασκεί σκληρές πιέσεις ώστε να επιτραπεί στις ισχυρότερες τράπεζες να επαναλάβουν στις αρχές του επόμενου έτους τη διανομή κεφαλαίων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

New York Fed: Ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών το επόμενο 12μηνο

New York Fed: Ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών…

Οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν ήπια τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αλλά οι προσδοκίες των...

Media

ΕΡΑ: Ολοήμερο αφιέρωμα στα θύματα του Ολοκαυτώματος

ΕΡΑ: Ολοήμερο αφιέρωμα στα θύματα του Ολοκαυτώματος

Τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας πραγματοποιεί ένα ολοήμερο αφιέρωμα, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου...

Τεχνολογία

Vodafone: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ κατά του ψηφιακού αναλφαβητισμού

Vodafone: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ κατά του ψηφιακού…

Μια επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε το Ίδρυμα Vodafone, προσδοκώντας στην επέκταση των ψηφιακών...

Περιβάλλον

Η ΕΚΤ ετοιμάζει κέντρο για την κλιματική αλλαγή

Η ΕΚΤ ετοιμάζει κέντρο για την κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δημιουργήσει ένα κέντρο για την κλιματική αλλαγή, ενοποιώντας τις...

Τουρισμός

Τουριστικό φορέα για τη Λέσβο ζητά ο δήμος Μυτιλήνης

Τουριστικό φορέα για τη Λέσβο ζητά ο δήμος…

Ο δήμος Μυτιλήνης ζητά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την δημιουργία επίσημου αυτόνομου φορέα τουρισμού ως όπλου σχεδιασμού και...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.