Deal News Online

undefined

Καραβίας (Eurobank): Τα δύο «ατού» που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη Προτεινόμενο

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την τοποθέτησή του στο Joint Virtual Forum του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Εξαγωγέων και του Ελληνο-Αμερiκάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

 

Μπορεί η συγκυρία που βιώνουμε να είναι μια πρωτοφανής δοκιμασία για όλους, καθώς μια τέτοιας έκτασης διαταραχή ταυτόχρονα στην προσφορά και τη ζήτηση, ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν έχει προηγούμενο όπως είπε χαρακτηριστικά ο Φωκίων Καραβίας, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν δύο καλά νέα που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.

 

Θα ξεπεράσει το 5% το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank επισήμανε επίσης ότι «το 2020 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο, και για την Ελλάδα. Μετά το δεύτερο lockdown, στο οποίο μας υποχρέωσε η υποτροπή της πανδημίας, όπως και πολλές άλλες χώρες, η ύφεση είναι φυσικό να επιδεινωθεί. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα κινηθεί γύρω στο 10% τελικά, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές μειώνονται ταχύτερα από τις εισαγωγές, κυρίως λόγω του τομέα των υπηρεσιών».

 

Αναμένεται ανάκαμψη 5% το 2021

 

Ο Φωκίων Καραβίας πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη χρονιά. Όπως είπε «για το κρίσιμο 2021 περιμένουμε στο βασικό σενάριο μια σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5%, αλλά θα χρειαστούμε ένα ή δύο χρόνια ακόμη για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019. Υπάρχει πάντοτε ένας συντελεστής αβεβαιότητας, παρά τα καλά νέα που είχαμε ότι σύντομα θα είναι ευρέως διαθέσιμα αρκετά και αποτελεσματικά εμβόλια.

 

Ένα δεύτερο καλό νέο είναι ότι φαίνεται πως αυτή τη φορά υπάρχουν και οι αναγκαίοι πόροι και ο σχεδιασμός για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από όλες τις πηγές ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 13 δισ. ευρώ) προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των άλλων για ενίσχυση των εξαγωγών.

 

Προτεραιότητα η αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας

 

Η Επιτροπή Πισσαρίδη επισημαίνει τις προτεραιότητες: «κεντρικός στόχος για την ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας (δηλαδή της σχετικής συμμετοχής των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στο εθνικό προϊόν)». Νομίζω ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα τόσο καθαρό και επεξεργασμένο πλάνο για την αναπτυξιακή της πολιτική και άξονάς του είναι τα εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες».

 

Οι εκτιμήσεις για την πτώση του όγκου των παγκόσμιων εμπορικών ανταλλαγών

 

Επεσήμανε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά μια πτώση του όγκου των παγκόσμιων εμπορικών ανταλλαγών κατά 9,2% για φέτος και μια χαμηλότερη άνοδο, κατά 7,2% την επόμενη χρονιά – αλλά οι εκτιμήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν το δεύτερο κύμα τις πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα σε μεγάλα κράτη, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Σε τέτοιες συνθήκες, ο Οργανισμός έχει ήδη προβλέψει περαιτέρω πτώση κατά 2-3 μονάδες φέτος και κατά 4 μονάδες του χρόνου.

 

Στο 27% υπολογίζεται η πτώση στον τομέα των υπηρεσιών

 

Στον τομέα των υπηρεσιών, που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα λόγω του τουρισμού, η πτώση υπολογίζεται στο 27% – ένα ποσοστό που και οι πιο απαισιόδοξοι δεν είχαν προβλέψει στις αρχές της νέας αυτής κρίσης. Ταυτόχρονα, η πανδημία πλήττει σφοδρότερα την ευρωπαϊκή οικονομία, στην οποία ανήκουμε και αποτελεί και προνομιακό προορισμό των εξαγωγών μας.

 

«Στη Eurobank έχουμε δηλώσει πως η κεντρική επιχειρηματική μας επιλογή είναι να είμαστε η Τράπεζα της Ανάπτυξης. Ακρογωνιαίο λίθο για αυτή τη δέσμευσή μας αποτελεί η συνεργασία με το πιο υγιές και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με την πιο ανθεκτική κολώνα της παραγωγικής βάσης της χώρας, που είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις».


Media

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Την αντίθεσή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Περιβάλλον

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής…

H χώρα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος...

Τουρισμός

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Τη στρατηγική συνεργασία της με τη Versonix, μια κορυφαία εταιρεία λογισμικού, αφιερωμένη στην παροχή ολοκληρωμένων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.