Deal News Online

undefined

Φαράγγι της Σαμαριάς: Προσβάσιμο σε AμεΑ από το 2023

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Διεύθυνση Δασών Χανίων- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης υπέγραψαν προγραμματική συμφωνία για την υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων στο Φαράγγι της Σαμαριάς προκειμένου το τμήμα του μονοπατιού από την είσοδο του Φαραγγιού στην Αγία Ρουμέλη μέχρι και μετά τις Πόρτες (Αφέντης Χριστός) να γίνει προσβάσιμο σε ΑμεΑ σε αμαξίδιο.

 

Το έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είχε προηγηθεί πριν από ένα χρόνο, η σύσταση από το Συμβούλιο της Ευρώπης (στο πλαίσιο της δεκαετούς αξιολόγησης για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Προστατευόμενων Περιοχών) προς τους Φορείς που διαχειρίζονται το Φαράγγι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση του εθνικού πάρκου για άτομα με αναπηρία μέχρι 2,5 χιλιόμετρα από τη νότια είσοδο του Εθνικού Δρυμού.

 

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αφορούν τόσο το τμήμα εντός του Φαραγγιού της Σαμαριάς, σε μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων, όσο και το σύνολο της αλυσίδας προσβασιμότητας από το λιμάνι της Αγίας Ρουμέλης μέχρι και την είσοδο του Φαραγγιού αλλά και ευρύτερα από την Χώρα Σφακίων, τη Σούγια και την Παλιόχωρα μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Στο σύνολό τους θα χρηματοδοτηθούν από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ θα δημιουργηθεί και ολοκληρωμένη ψηφιακή, διαδικτυακή εφαρμογή για να υπάρχει πλήρης καταγραφή, αποτύπωση και ενημέρωση για την υφιστάμενη, πραγματική κατάσταση της υποδομής προσβασιμότητας που θα υλοποιηθεί ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος επισκέπτης να έχει πλήρη γνώση της κατάστασης που θα συναντήσει στο πεδίο. Το σύνολο των έργων προκειμένου το Φαράγγι να είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ σε αμαξίδιο υπολογίζεται να είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

 

Παράλληλα, σε φάση σχεδιασμού βρίσκονται ευρύτερες παρεμβάσεις στην Αγία Ρουμέλη για την συνολικότερη ανάδειξή της ως πύλη εισόδου στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Συγκεκριμένα μέσα από Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Δήμο Σφακίων και το Υπουργείο Πολιτισμού, ολοκληρώνονται οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση και ανάδειξη των σημαντικότερων ιστάμενων μνημείων, δηλαδή του οθωμανικού κούλε που δεσπόζει σε υψόμετρο 270μ. δυτικά του οικισμού, του ναού της Παναγίας στην βόρεια απόληξη του νέου οικισμού και τις δύο παρακείμενες στην κοίτη του ποταμού νεότερες γέφυρες. Στην ομάδα των μνημείων της Αγίας Ρουμέλης που είναι υπό μελέτη εντάσσεται και ο ναός του Αγίου Παύλου στην ομώνυμη παραλία
ανατολικότερα, σημείο αναφοράς στην ανηφορική διαδρομή προς τον Άη Γιάννη, ενώ σχεδιάζεται και η αναβάθμιση του «Μουσείου Ανθρώπου και Πέτρας» που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της Αγίας Ρουμέλης.

 

Το φαράγγι της ΣαμαριάςΕθνικός Δρυμός από το 1962, είναι αναγνωρισμένο για τη μοναδικότητά του σε διεθνές επίπεδο, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη ενταγμένο, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις Περιοχές UNESCO, είναι το έργο για την προστασία και ανάδειξη των βυζαντινών/μεταβυζαντινών εκκλησιών του Φαραγγιού της Σαμαριάς (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος, Μεταμόρφωση Σωτήρος, Οσία Μαρία Αιγυπτία, Αφέντης Χριστός) ενώ ακολουθεί και το ολοκληρωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών στο Δήμο Σφακίων. Τέλος μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης υλοποιείται και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Τοπίου Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων.

 

«Ανακοινώνουμε σήμερα μια προγραμματική συμφωνία για ένα έργο προσβασιμότητας που αφορά συνανθρώπους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες, οι ανάγκες των οποίων βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα καταστήσει μέχρι το 2023 το Φαράγγι της Σαμαριάς – σύμβολο της Κρήτης – προσβάσιμο σε ΑμεΑ σε αμαξίδιο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θεωρούμε πως η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων, αποτελεί όχι απλά μια υποχρέωση, αλλά μια άμεση προτεραιότητα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την Περιφέρεια Κρήτης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ αποτελεί βασική μας επιλογή».

 

Σημειώνεται ότι το 2017 είχε προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση η ιστορία ενόςομογενή που ήρθε με την κόρη του από την Αμερική που αντιμετώπιζε κινητικά πρβλήματακαι την κουβάλησε στην πλάτη του για να διασχίσουν μαζί το μονοπάτι.


World Business

New York Fed: Ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών το επόμενο 12μηνο

New York Fed: Ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών…

Οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν ήπια τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αλλά οι προσδοκίες των...

Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Τουρισμός

Τουριστικό φορέα για τη Λέσβο ζητά ο δήμος Μυτιλήνης

Τουριστικό φορέα για τη Λέσβο ζητά ο δήμος…

Ο δήμος Μυτιλήνης ζητά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την δημιουργία επίσημου αυτόνομου φορέα τουρισμού ως όπλου σχεδιασμού και...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.