Deal News Online

undefined

Eurobank: Αύξηση δεικτών εμπορίου, μεταποίησης στο 3ο τρίμηνο Προτεινόμενο

Συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο 2020

 

Την ώρα που ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης δεν ανέκαμψαν το 3ο τρίμηνο του 2020 τριμηνιαία ενίσχυση είχαν οι οικονομικοί δείκτες όπως η παραγωγή στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία, οι πωλήσεις στο λιανικό και στο χονδρικό εμπόριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και η απασχόληση , σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία».

 

Αύριο στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

 

Αύριο 4 Δεκεμβρίου 2020, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να δημοσιεύσει τους εθνικούς λογαριασμούς του 3ου τριμήνου 2020. Τα εν λόγω στοιχεία θα αποτυπώσουν σε έναν βαθμό την αντίδραση των φορέων της οικονομίας, τόσο των εγχώριων όσο και αυτών από την αλλοδαπή, στην άρση πολλών από τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος της πανδη-μίας του κορωνοϊού COVID-19. Τα τελευταία, κυρίως μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών υπηρεσιών (ταξιδιωτικές εισπράξεις), επηρέασαν έντονα αρνητικά το πραγματικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2020 (-14,0% και -15,2% σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση αντίστοιχα).

 

Κάποια γενικά συμπεράσματα από τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών 3ου τριμήνου

 

Στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έχουν ήδη αναρτηθεί τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του 3ου τριμήνου 2020 για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27. Κάποια γενικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν έχουν ως εξής:

 

1ον σε όλες τις οικονομίες καταγράφηκε τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2020. Αυτό ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Όπως η επιβολή περιοριστικών μέτρων για την κατα-πολέμηση του πρώτου κύματος της πανδημίας οδήγησε σε τεχνητή – σε έναν βαθμό – τριμηνιαία κάμψη του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο 2020, έτσι και η αντίστοιχη άρση είχε ως αποτέλεσμα την τεχνητή – σε έναν βαθμό – τριμηνιαία επέκταση το 3ο τρίμηνο 2020.

 

2ον σε όλες τις οικονομίες η ετήσια ύφεση του 3ου τριμήνου 2020 σημείωσε επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020.

 

3ον οι επί μέρους οικονομίες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές αναφορικά με την απόκλιση του πραγματικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2019, δηλαδή ενός μέτρου καταγραφής των οικονομικών ζημιών που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η υγειονομική κρίση.

 

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες

 

Αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, με κάποιες εξαιρέσεις, ότι οι μεγαλύτερες απώλειες – σε όρους πραγματικού ΑΕΠ – από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 καταγράφονται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και οι μικρότερες στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται στο ενδιάμεσο, με απώλειες πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης ή της ΕΕ-27 (-4,4%).

 

Επιταχύνεται η ετήσια πτώση για εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οικονομικοί δείκτες όπως η παραγωγή στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία, οι πωλήσεις στο λιανικό και στο χονδρικό εμπόριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και η απασχόληση κατέγραψαν τριμηνιαία ενίσχυση το 3ο τρίμηνο 2020, ενώ η πτώση τους σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εξαιρου-μένων των πλοίων και των καυσίμων (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών της ΤτΕ σε τρέχουσες τιμές), με την ετήσια πτώση να επιταχύνεται στο -42,7% το 3ο τρίμηνο 2020 από -37,4% το 2ο τρίμηνο 2020 (λόγω της συνιστώσας των υπηρεσιών).

 

Δεν ανέκαμψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος

 

Τέλος, ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης (με εξαίρεση τον τομέα των κατασκευών) δεν ανέκαμψαν το 3ο τρίμηνο 2020. Κινήθηκαν πτωτικά, ωστόσο με πο-λύ χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό το στοιχείο ίσως αναδεικνύει τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τη διαταραχή του κορωνοϊού COVID-19. Παράλληλα, ο δείκτης PMI μεταποίησης, ναι μεν ενισχύθηκε σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020, ωστόσο παρέμεινε κάτω του ορίου επέκτασης-κάμψης των 50 μονάδων δείκτη.


Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Secret Money

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η παράταση

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η…

Eξελίξεις στο μέτωπο EΛΛAKTΩP, με την αναβολή της έκτακτης γ.σ. της Reds (προγραμματισμένη για την...

Περιβάλλον

Πεντέλη: Περιβαλλοντική αναβάθμιση 4 δασικών χώρων

Πεντέλη: Περιβαλλοντική αναβάθμιση 4 δασικών χώρων

Σε διαδικασία περιβαλλοντικής αναβάθμισης και προστασίας μπαίνουν τέσσερις δασικοί χώροι αστικού πρασίνου του Δήμου Πεντέλης,...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.