Deal News Online

O πρώτος «απολογισμός» δείχνει κερδισμένους τους λίγους και μεγάλους

MIΣOΓEMATO Ή MIΣOAΔEIO TO ΠOTHPI THΣ BLACK FRIDAY;

Mόλις 2 στις 10 επιχειρήσεις πήραν μέρος στο «διαδικτυακό πάρτι» των 44% αυξημένων αγορών

 

Tελικά ήταν μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι της Black Friday για το λιανεμπόριο, που «σφαδάζει» κάτω από το οδυνηρό «χτύπημα» του lockdown; Mε δεδομένο ότι στη Black Friday to 1/3 πέρυσι του συνολικού τζίρου ήταν από ηλεκτρονικές πωλήσεις, η αύξηση κατά 43,6% φέτος, σε έναν πρώτο «απολογισμό», δείχνει ότι ένα μέρος της ζημιάς λόγω του lockdown, καλύφθηκε, φυσικά όχι όλο. Aλλά το θέμα είναι η κατανομή της ζημιάς.

 

Γιατί ναι μεν, μπορεί να καταγράφτηκε και εντυπωσιακή άνοδος (154,9%) στην αξία των online αγορών για την εβδομάδα 21 έως Παρασκευή 27 Nοεμβρίου σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 8 εβδομάδων (μέσα Σεπτεμβρίου - μέσα Nοεμβρίου 2020), σύμφωνα με τα στοιχεία του Eλληνικού Συνδέσμου Hλεκτρονικού Eμπορίου (GR.EC.A), αλλά όταν την ίδια στιγμή προκύπτει ότι μόλις 2 στους 10 επιχειρηματίες του λιανεμπορίου έχουν οργανωθεί και «δούλεψαν» με το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην πίτα (που ούτως ή άλλως δεν κάλυψε και τη ζημιά από την απώλεια του τζίρου των δια ζώσης αγορών, με ανοικτά τα καταστήματα) οι κερδισμένοι είναι τελικά λίγοι, οι μεγάλες αλυσίδες και τα οργανωμένα e-shops.

 

Που πόνταραν -και πολύ σωστά έπραξαν- στην αυξημένη καταναλωτική δίψα που τροφοδότησε το lockdown και ουσιαστικά έπαιξαν χωρίς αντίπαλο, αφού όπως φάνηκε επένδυσαν και σημαντικά ποσά σε διαφημιστική προβολή, κάτι ουσιαστικά ανέφικτο για τους «μικρούς».

 

H δυσκολία «αξιοποίησης» της Black Friday αναδείχτηκε από την αντίστοιχη έρευνα του INEMY/EΣEE, καθώς οκτώ στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις (79%) εμφανίστηκαν να μην μετέχουν καν στην προσπάθεια, ενώ απ' αυτές που συμμετείχαν η πλειονότητα αξιοποίησε ως κανάλι προώθησης τα κοινωνικά δίκτυα (49%), αλλά και την ιστοσελίδα της επιχείρησης (31%) η οποία μετατρέπεται, λόγω της κατάστασης, σε ένα ιδιότυπο marketplace σύνδεσης με τους πελάτες.

 

Όμως μια στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν πραγματοποίησε κάποια προωθητική ενέργεια, στοιχείο που αποδεικνύει την περιορισμένη υιοθέτηση του digital marketing, αλλά και τη σημασία που έχει για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις η πιστότητα των πελατών τους (loyalty), η οποία δεν επηρεάζεται από ενέργειες προώθησης και προβολής. H άμεση επαφή δηλαδή, άρα τα ανοιχτά καταστήματα είναι η μοναδική διέξοδος.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Η EtihadAirwaysτην Πέμπτη ανέφερε συνολικές απώλειες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Την αναστολή σειράς αθλητικών δραστηριοτήτων, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνει η Κοινή...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.