Deal News Online

Τουρισμός: Τα όπλα για ανάκαμψη από το 2021 Προτεινόμενο

Πού θα κριθεί το στοίχημα

 

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε ισχυρές απώλειες τη φετινή χρονιά, που χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες του χώρου ως χρονιά επιβίωσης, ωστόσο δε λείπει η αισιοδοξία για την επόμενη. Άλλωστε, η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών έχει δείξει πως ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που βρίσκεται σε μακροχρόνια ανοδική τάση και ανακάμπτει από τις υφέσεις.

 

Αυτό, βέβαια δεν σημαίνει ότι αν η σεζόν το 2021, εξελιχθεί ικανοποιητικά,ο τουρισμός θα έχει καταφέρει να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

 

Οπως εκτιμούν φορείς του χώρου, θα δούμε χειρότερες εξελίξεις τους επόμενους 3-6 μήνες, αλλά αν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται, από το Ταμείο Ανάκαμψης, η τουριστική βιομηχανία μπορεί να ανακάμψει από το 2022 και μετά.

 

Στα 3 δισ. ευρώ τα έσοδα φέτος

 

Η φετινή χρονιά για όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, είναι επομένως χρονιά επιβίωσης, με βάση τα απογοητευτικά νούμερα με τα οποία έκλεισε το καλοκαίρι σε ζήτηση, σε επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια και στα έσοδα.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο, τα φετινά έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι μια τεράστια ζημιά για τον τουρισμό της χώρας, αν μάλιστα προσθέσουμε την κρουαζιέρα, τις μεταφορές τις τουριστικές επενδύσεις», είπε και πρόσθεσε ότι η πανδημία άρχισε να χειροτερεύει από τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να έχουμε κλεισίματα αγορών και καραντίνες και λιγότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από το εξωτερικό και τελικά τα έσοδα του τουρισμού για το 2020 διαμορφώνονται χαμηλότερα από ότι αναμενόταν.

 

Ανακτώντας το χαμένο έδαφος

 

Φορείς του τουριστικού χώρου σημειώνουν πως η έναρξη των εμβολιασμών και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποτελεί το πρώτο θετικό βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Παράλληλα, η διενέργεια rapid tests, άσχετα από το αν θα απαιτείται υγειονομικό διαβατήριο ή όχι, μπορεί να δώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς τον επόμενο χρόνο, αλλά και να συμβάλει στον έλεγχο της διασποράς, σε περίπτωση που υπάρξουν επόμενα κύματα του ιού.

 

Για τον ελληνικό τουρισμό, ο πρώτος στόχος είναι η ανάκτηση τουλάχιστον του 50% της περσινής τουριστικής κίνησης. Σε επίπεδο εσόδων, ο πήχης μπαίνει περίπου στα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, υπό την προϋπόθεση εντούτοις πως δεν υπάρξει ανατροπή όσον αφορά την πανδημία ή από κάποιον άλλο εξωγενή παράγοντα.

 

Όπως σημειώνουν επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια προκειμένου ο τουρισμός να ανακάμψει και να επανακτήσει τη δυναμική που είχε στα τέλη του 2019, όταν και έκλεισε με νέο διπλό ρεκόρ τόσο στα έσοδα (18,2 δισ. ταξιδιωτικές εισπράξεις), όσο και στις αφίξεις. Ο σχεδιασμός των tour operators και τα μηνύματα που στέλνουν για τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς αφήνουν ένα πρώτο θετικό αποτύπωμα.

 

Προσβλέπουμε και στο Ταμείο Ανάκαμψης

 

Στο Ταμείο Ανάκαμψης προσβλέπει και ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργανώνει ψηφιακά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

 

«Απαιτείται προσαρμογή στα νέα δεδομένα που προκύπτουν, χρειάζεται καινοτομία και δημιουργικότητα προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο τον οποίον έχει κατακτήσει. Και μαζί με αυτόν, να διατηρήσει επίσης την πολύτιμη υπεραξία του τουρισμού για την εθνική οικονομία αλλά και για την κοινωνία.

 

Το 10ετες σχέδιο για τον Ελληνικό Τουρισμό, λοιπόν, θα πρέπει να συντονιστεί με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης. Βάσει αυτών των προτεραιοτήτων θα διαμορφωθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το 2021 και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Θεοχάρης.

 

«Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Τουρισμού, προχωρούμε στη χάραξη ενός 10ετους στρατηγικού πλάνου, διότι ο τουρισμός αλλάζει διαρκώς», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και προσέθεσε ότι «το 10ετες σχέδιο για τον Ελληνικό Τουρισμό, θα πρέπει να συντονιστεί με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης. Βάσει αυτών των προτεραιοτήτων θα διαμορφωθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το 2021 και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν».

 

Σήμα για την επάνοδο

 

Ισχυρό σήμα για την επάνοδο του ελληνικού Τουρισμού και την επιστροφή της τουριστικής ζήτησης σε επίπεδα προ κοροναϊού έδωσε ο Σεμπάστιαν Εμπελ , μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπεύθυνος Ξενοδοχείων, Κρουαζιέρας και Δραστηριοτήτων του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού TUI, ο οποίος διακινεί στη χώρα μας το μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών από το εξωτερικό.

 

Όπως ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της TUI, αν και τα φετινά νούμερα είναι χαμηλά (σημειώνεται πως ο ταξιδιωτικός όμιλος διακινούσε στην Ελλάδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες από το εξωτερικό), η σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό θεωρείται πετυχημένη, ενώ για τον όμιλο η Ελλάδα αποτέλεσε «success story», αφού ήταν ο δεύτερος προορισμός που άνοιξε μετά τη Μαγιόρκα και με μεγάλη ζήτηση.  Επίσης η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στη Μεσόγειο που η TUI Cruises ξεκίνησε το πρόγραμμα κρουαζιέρας της.

 

Ο ίδιος θεωρεί επίσης πως η χώρα τα πήγε πολύ καλά σε υγειονομικό επίπεδο, πως υπήρξε εξαιρετική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τους επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, και η διαχείριση της κρίσης αυτής θα αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία για το μέλλον και για την ανάκαμψη των τουριστικών μεγεθών.

 

Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, είπε πως δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις με  σιγουριά, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία του κοροναϊού και από το πότε θα υπάρξει εμβόλιο σε κυκλοφορία. Εντούτοις τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα και διαθέτει καλές υποδομές υγείας.


World Business

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων οι πωλήσεις της Dollar Tree

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων οι πωλήσεις της Dollar Tree

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις της Dollar Tree για το τρίμηνο που περιλαμβάνει την...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Ηλεκτρονικά οι εκλογές της ΕΠΟ

Ηλεκτρονικά οι εκλογές της ΕΠΟ

Ηλεκτρονικά θα διεξαχθούν οι εκλογές της ΕΠΟ, όπως ενημερώθηκε η Ομοσπονδία από το υπουργείο πολιτικής...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.