Deal News Online

undefined

Η τρόικα ζητά, η Αθήνα υπόσχεται-κανένας δεν πείθει

Τα καθημερινά επεισόδια στο σίριαλ της επόμενης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας φαίνεται πως δεν κούρασαν μόνο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και το Economist το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τρόικα ζητά όλο και περισσότερα από την Αθήνα και η Αθήνα «υπόσχεται» κάθε φορά ότι θα κάνει περισσότερα με αποτέλεσμα και οι δύο να πείθουν όλο και λιγότερο.

 

Στο συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό τη Δευτέρα στην Αθήνα διαπιστώθηκαν οι επιπτώσεις της λιτότητας οι οποίες σύμφωνα με το περιοδικό είναι «εμφανείς και καταθλιπτικές».

 

Όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Bob Traa, η ύφεση θα φτάσει στο 5% φέτος και θα συνεχιστεί το 2012, με ρυθμούς συρρίκνωσης της οικονομίας 2%. Η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο το 2013, και αυτό, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

 

Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τη μείωση του τζίρου, το ρευστό φορολογικό περιβάλλον και την πιστωτική ασφυξία που προκαλεί η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τις δικές τους δραστηριότητες.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στο συνέδριο: «Πρέπει να κάνουμε μέσα σε εβδομάδες και μήνες όσα δεν κάναμε σε μήνες και δεκαετίες». Όπως εξηγεί ο Economist, αυτό που κάποτε θα έμοιαζε με σύνθημα συσπείρωσης φαντάζει σήμερα με συνταγή σκεπτικισμού. Η απάντηση της τρόικας στην κρίση είναι να πιέζει με τις τακτικές επιθεωρήσεις και το σήριαλ κάθε φορά που είναι να εκταμιεύσει μια δόση των δανείων, όμως, αυτό απλά προκαλεί ένα νέο επεισόδιο μεταβλητότητας στις αγορές.

 

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η κρίση έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που κάνει τα πάντα ακόμα δυσκολότερα για την Ελλάδα. Η τρόικα έχει επενδύσει πολλές ελπίδες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όμως, το οικονομικό περιβάλλον και τα σενάρια περί διάσπασης του ευρώ δεν επιτρέπουν τέτοιες προσδοκίες. «Κανένας ξένος επενδυτής δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο, όσο μακρινό και εάν είναι, να έχει περιουσιακά στοιχεία σε ένα νέο νόμισμα, η αξία του οποίου θα καταρρεύσει», εξηγεί το περιοδικό.

 

Ο Economist καταλήγει ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Ελλάδα είναι αναγκαίες. «Όμως, εξαρτώνται από μία εγχώρια ελίτ που έχει κατ'επανάληψη αποτύχει στους στόχους της, επιθεωρούνται εν μέρει από τους Ευρωπαίους δανειστές που έχουν πολιτικό συμφέρον να επιβάλουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και προϋποθέτουν ένα εξωτερικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό από αυτόστο οποίο βρισκόμαστε».


protoselida

Media

Εύσημα από τα ξένα ΜΜΕ για τα γρήγορα μέτρα

Εύσημα από τα ξένα ΜΜΕ για τα γρήγορα…

Εύσημα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού αποδίδει το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζοντας,...

Secret Money

 ΠOTE ΘA BΓEI TO «EPΓAΛEIO»;

ΠOTE ΘA BΓEI TO «EPΓAΛEIO»;

Aπό πέρυσι τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε κανονικά να έχει βγει στον αέρα το εργαλείο σύγκρισης...

Τουρισμός

Κομισιόν: Ζητά παράταση ταξιδιωτικών περιορισμών έως 15 Μαΐου

Κομισιόν: Ζητά παράταση ταξιδιωτικών περιορισμών έως 15 Μαΐου…

Έως τις 15 Μαΐου ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνουν τους προσωρινούς περιορισμούς των μη...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.