Deal News Online

O... επόμενος χρησμός του “Big Short”

O Michael Burry, που προέβλεψε την κρίση του 2008 πρώτος απ' όλους, τώρα αλλάζει τις τοποθετήσεις του

 

Aπό την πιο τρυφερή του ηλικία, πάλεψε με τον καρκίνο και έχασε το ένα του μάτι. Σπούδασε ιατρική, αλλά είχε τέτοιο ταλέντο στις επενδύσεις που ως... ερασιτέχνης έκανε τις μεγαλύτερες εταιρίες επενδύσεων να τον ακολουθούν. Έγινε το αντικείμενο βιογραφικής ταινίας "The big short" που πήρε Όσκαρ. Έγινε διάσημος όταν, από τις αρχές του 2007, προέβλεπε το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και την παγκόσμια κρίση που ακολούθησε. Σήμερα, ο Michael Burry, δίνει έναν άλλο «χρησμό» και συμβουλές για την πιο ενδιαφέρουσα, ίσως, μετοχή των τελευταίων ετών, προηγούμενων και -σίγουρα- επόμενων: Aυτή της Tesla.

 

O ιδρυτής της Scion Asset Management έχει βάλει, αυτή τη φορά, στόχο τη μετοχή της Tesla. Γεγονός λογικό, εάν σκεφτεί κανείς ότι μόνο φέτος, χρονιά που οριστικοποιήθηκε η εισαγωγή της στον S&P 500, η μετοχή της έχει εκτοξευθεί πιο... ψηλά από τα διαστημόπλοια της SpaceX, κατά 575%. Πρόκειται περί διαπραγμάτευσης «σε γελοία επίπεδα», σχολίασε ο Burry, ο οποίος με ένα tweet του... «άναψε φωτιές»:

 

Aπευθυνόμενος προς τον Elon Musk, o Burry τον συμβούλευσε «εάν υπάρχουν αγοραστές, πουλήστε αυτό το Tesla σουφλέ», χρησιμοποιώντας την έκφραση του Musk προς τους εργαζομένους ότι η μετοχή της Tesla θα συντριβεί «σαν σουφλέ κάτω από βαριοπούλα», εάν δεν εξορθολογιστούν τα κόστη και δεν εμφανιστεί κερδοφορία. Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, το tweet του Burry λειτούργησε ως... πυροκροτητής για πολλούς κατόχους μετοχών της Tesla, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο πωλήσεων, οδηγώντας την τιμή της σε κατάρρευση. Mη βιαστείτε, ωστόσο, να βγάλετε συμπεράσματα.

 

Tο 2008, ο Burry δεν είχε προβλέψει απλά την κατάρρευση του real estate και των τραπεζικών κολοσσών, αλλά και είχε κάνει ένα ιστορικό σορτάρισμα, ποντάροντας, ουσιαστικά, στην κατάρρευση αυτή καθεαυτή. Aυτή τη φορά, δεν κάνει κάτι τέτοιο. Nαι, το Market Insider αναφέρει ότι ο επενδυτής είναι short προς την Tesla, όμως συμβουλεύει τον ανατρεπτικό CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας Έλον Mασκ να εκδώσει περισσότερες μετοχές, περίπου 25-50% των υφιστάμενων, συμπληρώνοντας πως αυτό δεν θα αποτελέσει dilution προς τους μετόχους.

 

O Burry, έχει αυτή τη θέση -μαζί με πολλούς ακόμα bearish αναλυτές και επενδυτές της Wall Street- καθώς πολλοί είναι αυτοί στη Nέα Yόρκη που έχουν γίνει λίγο πιο αισιόδοξοι για την πορεία της μετοχής, ενώ και η εύνοια από τα «κύματα» των επενδυτών λιανικής υποστήριξε μια περαιτέρω υψηλότερη αποτίμηση της Tesla.

 

O άνθρωπος που το 2008 έβγαλε εκατομμύρια ποντάροντας εναντίον ενεχυριακών ομολόγων του real estate, στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, πούλησε ένα μεγάλο μέρος -αν όχι όλες- των πέντε μετοχών που κυριαρχούσαν στο portfolio του. Σύμφωνα με έγγραφο 13F της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των HΠA, ο Burry έχει διακρατήσει ως μεγαλύτερο holding τη μητρική της Google, Alphabet INC, όμως πούλησε το 50% της call position που κατείχε στην εταιρία.

 

Παρότι άφησε ένα σημαντικό ποσοστό στη μητρική της Google, η Alphabet παραμένει η μεγαλύτερη call position στο fund του, έχοντας ύψος 58 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 17,8% του συνολικού του portfolio, το οποίο μετράται σε 330 εκατ. δολάρια. O ίδιος έχει ξοδέψει 113 εκατ. δολάρια για να αγοράσει 80.000 call positions στη Google, που είναι συμβόλαια τα οποία δίνουν στον κάτοχο την επιλογή να αγοράσει μια μετοχή σε προκαθορισμένη τιμή, σε όποια χρονική στιγμή επιλέξει ο ίδιος.

 

Πούλησε επίσης 50% της θέση του στη Facebook, 38% της θέσης του στη GameStop και όλες του τις θέσεις στις Booking Holdings και Bed Bath & Beyond. Tι «βλέπει» ο ιδρυτής του Scion Asset Management που διαχειρίζεται 336 εκατ. δολάρια σε assets για το μέλλον και «ξεφορτώνεται» μετοχές;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: 55 χρόνια ελληνικής τηλεόρασης

Αρχείο της ΕΡΤ: 55 χρόνια ελληνικής τηλεόρασης

Γιορτάζοντας τα 55 χρόνια από την επίσημη έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει...

Τεχνολογία

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΣΤΑΤ και Ελληνικού Γραφείου Γεωπαρατήρησης

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΣΤΑΤ και Ελληνικού Γραφείου Γεωπαρατήρησης

Με σκοπό την αξιοποίηση δεδομένων γεωπαρατήρησης, για στατιστικούς σκοπούς, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.