Οικονομία

Στουρνάρας: Ρυθμός ανάπτυξης 3,5% για την επόμενη 10ετία Προτεινόμενο

Δεδομένου ότι οι πόροι που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2021-2027 από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το NGEU (Νext Generation EU) ανέρχονται σε περίπου 72 δισ. ευρώ και εφόσον η ελληνική οικονομία παραμείνει προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για την περίοδο 2021-2030.

 

Όπως ανέφερε «οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του Ελληνικό Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αξιοποιεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη, συνάδουν πλήρως με αντίστοιχες προτάσεις πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως έχουν δημοσιευθεί στις περιοδικές της εκθέσεις τα τελευταία χρόνια».

 

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες

 

Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στη διάρκεια ετήσιου συνεδρίου, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες επισήμανε ότι η προσεχής περίοδος επιφυλάσσει μεγάλες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Όπως υποστήριξε, το κλειδί για να τεθεί σε κίνηση ένας ενάρετος κύκλος στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία γενικότερα, είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η αποτελεσματική επίλυση του ιδιωτικού χρέους.

 

Η λύση για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια

 

Όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει τη δημιουργία μια εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (AMC), η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τις δύο σημαντικότερες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες (το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ και το υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης -DTC- στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών), με το ελάχιστο δυνατό κόστος για όλους τους εμπλεκομένους.

 

Σημαντικό βήμα η συμφωνία του Eurogroup

 

Σημείωσε δε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι η πολύ πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup (30 Νοεμβρίου 2020) για τη δημιουργία κοινού εργαλείου χρηματοδότησης (backstop) του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF) μέσω πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021, αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή