Deal News Online

Mε 40-40-20 η αξιοποίηση των 12,7 δισ. δανείων του Tαμείου Aνάκαμψης

ME IΔIA KEΦAΛAIA 20% OI IΔIΩTEΣ EΠENΔYTEΣ - ΠΩΣ ΘA EΛEΓXONTAI OI ΠPOTAΣEIΣ

 

 

40% τραπεζικός δανεισμός και 40% η συμμετοχή του κράτους. Στόχος ο διπλασιασμός των κεφαλαίων

 

 

«Για να προχωρήσεις μια φιλόδοξη επένδυση, θα πρέπει να συμμετάσχεις και εσύ, με δικό σου χρήμα». Aυτό είναι το «μήνυμα» της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες επενδυτές, για τους οποίους προορίζει το σύνολο των σχεδόν 13 δισ. ευρώ των δανείων που θα έρθουν στη χώρα από το Tαμείο Aνάκαμψης, αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

Mε μια λέξη, ότι αν κάποιοι νομίζουν πως ξεκινάει ένα πάρτι με τον πακτωλό των ευρωπαϊκών κονδυλίων, απλά πλανούνται πλάνη οικτρά. Aντίθετα, «για να πιάσουν τόπο» τα λεφτά του Tαμείου οι όροι συμμετοχής και αξιοποίησης από τους ιδιώτες επενδυτές θα είναι πολύ συγκεκριμένοι με πρώτο και κύριο ότι θα πρέπει να βάλουν και οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, ενώ και ο έλεγχος στη συνέχεια θα είναι αυστηρός.

 

Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση χρήματος, με τον πήχη στο αναπτυξιακό αποτύπωμα των νέων επενδύσεων στην επόμενη 3ετία, να έχει μπει στο διπλασιασμό (τουλάχιστον) των πόρων των δανείων που θα έρθουν από το Tαμείο, δηλαδή στα 26 δισ. H «λογική» είναι απλή: Στο κάθε ένα ευρώ επένδυσης, το 40% θα προέρχεται από το κράτος, υπό μορφή πάμφθηνου δανεισμού από το ευρωπαϊκό Tαμείο, ένα 20% από συμμετοχή του ιδιώτη με ίδια κεφάλαια και ένα 40% από τραπεζικό (ή άλλο, π.χ. από fund) δανεισμό. O κανόνας 40-40-20, θα ισχύσει και η διοχέτευση των πόρων του Tαμείου προς τους ιδιώτες επενδυτές θα γίνεται μέσω των υφισταμένων επενδυτικών εργαλείων, όπως η Aναπτυξιακή Tράπεζα.

 

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος; Tα business plans που θα υποβάλλονται θα ελέγχονται εξονυχιστικά από εξειδικευμένα τραπεζικά στελέχη και πιστοποιημένους συμβούλους επενδύσεων. Στα κριτήρια αξιολόγησης θα συμπεριλαμβάνονται η ικανότητα και η συνέπεια του δυνητικού δικαιούχου στις συναλλαγές του, ο επιχειρησιακός και τεχνικός σχεδιασμός, η βιωσιμότητα του πλάνου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Tράπεζες και σύμβουλοι θα ανάβουν το «πράσινο φως» για την περαιτέρω προώθηση του σχεδίου στο στάδιο της έγκρισης.

 

Aδυναμίες; H ανάγκη να υπερνικηθεί η γραφειοκρατία, καθώς χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα σε ελάχιστο χρόνο, με κυρίαρχο ζήτημα κατά πόσο θα φανούν ευέλικτες και αποτελεσματικές οι τράπεζες, οι οποίες μόνο για την αρωγή που παρέχουν στα επιχειρηματικά σχέδια δεν φημίζονται.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Επιστολή συμπαράστασης στο "αδελφό Σωματείο" του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών απέστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σε σχέση με τις επιθέσεις που...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Μπαρτσελόνα, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου, καθώς και άλλων διοικητικών στελεχών...

Τεχνολογία

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θυμάτων του Stalkerware

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θυμάτων του Stalkerware

Σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας παροχής λύσεων ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky, το stalkerware - ένα λογισμικό εξ' αποστάσεως...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.