Deal News Online

Moody’s: Ευάλωτες Ελλάδα και Κύπρος λόγω οικονομικής πίεσης

Σε ευάλωτη θέση απέναντι σε μια ενδεχόμενη παρατεταμένη μείωση των τουριστικών αφίξεων κατατάσσει την Ελλάδα και την Κύπρο ο διεθνής οίκος Moody's, μαζί με την Πορτογαλία και την Μάλτα, αλλά και με δύο μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισπανία και την Ιταλία.

 

 

Καμπανάκι για χρεοκοπίες εάν διακοπούν τα μέτρα στήριξης

 

 

Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος προειδοποιεί για τον κίνδυνο να αποσυρθούν τα κρατικά μέτρα στήριξης, είτε συνολικά είτε σε συγκεκριμένους τομείς, προτού επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη, προκαλώντας περαιτέρω χρεοκοπίες μεταξύ εταιρειών, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να αυξάνουν την απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος.

 

Η Κύπρος μαζί με τις Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περαιτέρω πτώχευση εταιρειών και αύξηση της ανεργίας καθώς διαθέτουν μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων που δέχονται περισσότερη οικονομική πίεση, υπογραμμίζει ο Moody's, σε έκθεση για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε την Δευτέρα με τίτλο «Αρνητικές προοπτικές του 2021 που οφείλονται σε σημαντική οικονομική και δημοσιονομική αβεβαιότητα».

 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νερά» και ο χρόνος και η επικέντρωση στην απόσυρση των μέτρων στήριξης αποτελεί "πολύ σημαντική πρόκληση πολιτικής", υπογραμμίζει.

 

Αντίθετα, ο οίκος τονίζει πως εάν τα μέτρα στήριξης παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την επαναδραστηριοποίηση ανά τομέα και να αυξήσει τον αριθμό των εταιρειών «ζόμπι», πλήττοντας την παραγωγικότητα και επιβραδύνοντας την ανάκαμψη.

 

«Αυτός αποτελεί ιδιαίτερος κίνδυνος για χώρες που έχουν εφαρμόσει γενναιόδωρα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία», σημειώνει.

 

 

Πιστωτικοί κίνδυνοι για Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

 

 

Επιπλέον, ο Moody's προειδοποιεί πως είναι μεγαλύτερη οι πιστωτικοί κίνδυνοι για Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, δεδομένης της υψηλής έκθεσής τους στην κρίση, όπως σημειώνει, μαζί με τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουν αυτές οι χώρες.

 

Είναι σαφές, προσθέτει, ότι τα κράτη με αυξανόμενο χρέος, ακόμη και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά εμπόδια για ισχυρότερη ανάπτυξη, θα δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις για να αντιστρέψουν την αυξητική πορεία του χρέους τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι.

 

Σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με τον Moody's, περιλαμβάνονται οι Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και η Γαλλία και το Βέλγιο.

 

Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει στο σημείο αυτό ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα προσφέρουν σημαντική χρηματοδοτική στήριξη και τονίζει ότι ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Ιταλία αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους.

 

«Περιμένουμε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2021», σημειώνει.


World Business

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Η EtihadAirwaysτην Πέμπτη ανέφερε συνολικές απώλειες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Την αναστολή σειράς αθλητικών δραστηριοτήτων, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνει η Κοινή...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.