Deal News Online

Πώς θα κάνει ποδαρικό η Ελλάδα στις αγορές

Ποιες εκδόσεις ομολόγων προγραμματίζονται

 

Νέα έξοδο, την πρώτη για το 2021 ετοιμάζει η Ελλάδα στις αγορές, συνεχίζοντας την μάχη για την ρευστότητα.  Τα μηνύματα από την πανδημία μπορεί να είναι αρνητικά για όλη την Ευρώπη, όχι όμως στον ίδιο βαθμό και για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μπορεί να αναμένει αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας μέσα στο 2021.


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αναλυτές, όπως αναφέρει τo in.gr, ποντάρουν στην πιθανότητα έκδοσης μακροπρόθεσμου τίτλου διάρκειας 20 ή 30 ετών για την άντληση 2-3 δισ. ευρώ, αν και τα «στοιχήματα» δεν αποκλείουν την παρουσία με ένα 10ετές ομόλογο. Εχοντας παρακαταθήκη 30 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προγραμματίζει να καλύψει δανειακές ανάγκες ύψους 22-24 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους και στον προγραμματισμό είναι η άντληση περί τα 12 δισ. ευρώ με 4 ή 5 εξόδους.

 

Αυτόν τον μήνα ξεκινά επίσης και ο νέος γύρος αξιολόγησης από τους οίκους, με το ποδαρικό να κάνει η Fitch στις 22 Ιανουαρίου, η οποία προβλέπεται πως θα διατηρήσει σταθερή τη βαθμολογία για την ελληνική οικονομία.

 

Η ατζέντα το προσεχές διάστημα προβλέπεται πυκνή, αφού έχει ξεκινήσει η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και στο μικροσκόπιο των θεσμών βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε τεχνικό επίπεδο οι δαπάνες, τα νέα μέτρα στήριξης και οι εκκρεμότητες στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο. Τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί επί τάπητος, ειδικά όσο η πανδημία επιμένει σε όλη την Ευρώπη, με ορόσημο τον Απρίλιο, όπου τότε εκτιμά το οικονομικό επιτελείο πως θα ξεκινήσει η «απελευθέρωση» της κοινωνίας και της οικονομίας, με τον προϋπολογισμό να προβλέπει μέτρα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα αναμένεται να «πέσουν» στην αγορά κατά το πρώτο τετράμηνο.

 

Οι διαβουλεύσεις προς το παρόν είναι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία για τις ζημιές στους βασικούς κλάδους, ενώ οι επικεφαλής θα έχουν συνάντηση «κορυφής» με το οικονομικό επιτελείο στις 26-27 Ιανουαρίου. Στα σημαντικά θέματα συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στα τραπεζικά, όπως το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων (Ηρακλής 2, Βad Bank κ.λπ.), ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν το νέο πακέτο στήριξης για το 2021, όπως είναι η επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα 2» για την επιδότηση δανείων (και για επιχειρήσεις), το ζήτημα των 120 δόσεων για τις ρυθμίσεις των χρεών της πανδημίας, η μείωση έως και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου, η ακύρωση του πέναλτι του 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.


World Business

Δεν πληρώνει το κουπόνι του ομολόγου η MLS

Δεν πληρώνει το κουπόνι του ομολόγου η MLS

Την αδυναμία της να προβεί στην πληρωμή των Κουπονιών ΜΛΣ02 (30-11-2020 και 26-02-2021), ανακοίνωσε η εταιρεία MLS...

Media

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Επιστολή συμπαράστασης στο "αδελφό Σωματείο" του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών απέστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σε σχέση με τις επιθέσεις που...

Περιβάλλον

Ημερίδα TÜV AUSTRIA Hellas για περιορισμό χρήσης πλαστικού

Ημερίδα TÜV AUSTRIA Hellas για περιορισμό χρήσης πλαστικού

Ενημερωτική ημερίδα με στόχο την ανάδειξη της πρακτικής της ανακύκλωσης και της ορθολογικής διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων στη χώρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.