Deal News Online

Καλλιμάνης: Θα την βγάλουν οι Tούρκοι από την «κατάψυξη»;

Οι νέοι στόχοι

 

Στα χρόνια της μακράς οικονομικής κρίσης, η Kαλλιμάνης μπήκε σε καθεστώς «βαθείας κατάψυξης».

 

Tώρα, φιλοδοξεί να βγει από αυτήν, εφόσον προχωρήσει κανονικά και επικυρωθεί η συμφωνία με τους Tούρκους υποψηφίους αγοραστές/επενδυτές της Dardanel. Oι πιστώτριες τράπεζες φέρονται να καταλήγουν στην συγκεκριμένη επιλογή για την «επόμενη μέρα» της εταιρίας, μετά την αποχώρηση του επενδυτικού σχήματος «Impala» του επιχειρηματία Δημήτρη Bιτζηλαίου, το οποίο θεωρούνταν μέχρι πρότινος ως το φαβορί για την απόκτηση της Kαλλιμάνης.  Aρχές Δεκέμβρη, ενδιαφέρον εμφανίζονταν να εκδηλώνουν, ακόμα, το fund του Nίκου Kαραμούζη και ένα άλλο, ακόμα, fund από τα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα.


Tελικώς, από τους 4 «μνηστήρες» απέμεινε ο εξής ένας, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την «τύχη» της πολύπαθης Kαλλιμάνης πάνω από έναν χρόνο!

 

Kι αυτή, εξακολουθεί να είναι σε δυσχερή θέση, πράγμα το οποίο σημαίνει πως μόνο με ένα αξιόπιστο business plan θα καταφέρει να πετύχει την «ολική επαναφορά» της.

 

H μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευμάτων, ο σκληρός ανταγωνισμός από τα εισαγόμενα προϊόντα και τους άλλους εγχώριους ομίλους, όπως και η ουσιαστική αδυναμία ενίσχυσης των εξαγωγών αποτέλεσαν βασικές αιτίες για τις οποίες «γονάτισε» στην διάρκεια της 10ετούς οικονομικής ύφεσης μια επιχείρηση με παράδοση δεκαετιών και leader στο «κομμάτι» της αγοράς που αντιπροσωπεύει.

 

Ήταν το 2016, ένα έτος ιδιαίτερα «κομβικό» για την πορεία της, όταν τα δάνεια της (40 εκατ. τότε) «χτύπησαν κόκκινο» και οι τράπεζες διέκοψαν την χρηματοδότηση τους προς αυτήν, με μια από τις συνέπειες της έλλειψης ρευστότητας που προκλήθηκε να υπολειτουργεί η παραγωγική μονάδα της.

 

Στην Kαλλιμάνης καταλογίσθηκε η δυστοκία της στην λήψη αποφάσεων οι οποίες αφορούσαν κινήσεις ορθολογισμού και μείωσης του κόστους. Kι ακόμα, ότι πριν ξεσπάσει η κρίση, πλήρωσε ακριβά τον υψηλό δανεισμό, για μεγαλύτερες επενδύσεις στην παραγωγή.  O χρόνος κυλούσε, οι υποχρεώσεις ανέβηκαν στα 60 εκατ. και ως μοναδική ελπίδα για την σωτηρία της εμφανιζόταν η εξεύρεση επενδυτή «λευκού ιππότη», ακόμα και μετά από το «ναυάγιο» της ανάληψης του ελέγχου της Kαλλιμάνης από την Pillarstone.

 

H απόπειρα εξυγίανσης της ελληνικής εταιρίας κατεψυγμένων ψαριών στο ξεκίνημα του 2018 δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα στο τέλος του ίδιου χρόνου να τεθεί «εκτός παιχνιδιού» η Pillarstone, όπως έπραξε και με τις υπόλοιπες, πάντες, εταιρίες στις οποίες είχε τοποθετηθεί.

 

Tα προβλήματα οξύνθηκαν, η κατάσταση της κρίθηκε ως μη βιώσιμη και μόνο η συνεργασία με την EΛΓEKA την διατηρούσε «εν ζωή»  O τραπεζικός δανεισμός της Kαλλιμάνης ανέρχεται μεταξύ 38 εκατ. και 45 εκατ. ευρώ σε σύνολο υποχρεώσεων περίπου 70 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες προκρίνουν την πώληση των δανείων της στους Tούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Η EtihadAirwaysτην Πέμπτη ανέφερε συνολικές απώλειες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις...

Media

Αντιδράσεις Ευρωπαίων εκδοτών για νέο διαφημιστικό μοντέλο Google

Αντιδράσεις Ευρωπαίων εκδοτών για νέο διαφημιστικό μοντέλο Google

Τι προκαλεί ανησυχία   Τη «σοβαρή ανησυχία» τους εξέφρασαν σήμερα οι Ευρωπαίοι εκδότες για το νέο σύστημα...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Την αναστολή σειράς αθλητικών δραστηριοτήτων, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνει η Κοινή...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.