Deal News Online

Αισιόδοξες προβλέψεις από τις τράπεζες για το τέλος της ύφεσης

«Βλέπουν» έντονη ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021

 

Με αισιόδοξα σενάρια οι τράπεζες κάνουν τις εκτιμήσεις τους και βλέπουν ότι η έξοδος από την ύφεση που έφερε η πανδημία και το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα σταματήσει την ερχόμενη Άνοιξη.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των τραπεζών εκτιμούν ότι η ύφεση θα φτάσει στο 15% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ωστόσο, εκτιμούν ότι θα υπάρξει  μια έντονη ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, που θα βγάλει το σύνολο της χρονιάς σε θετικό έδαφος. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους τοποθετούν την ανάπτυξη από λίγο κάτω του 4% έως 5%, με την κυβερνητική πρόβλεψη να βρίσκεται στο 4,8%.


Το δεύτερο lockdown του περασμένου Νοεμβρίου, που συνεχίστηκε –με τη μικρή διακοπή του click away των γιορτών– έως την περασμένη Δευτέρα στο λιανεμπόριο, έριξε τη σκιά του στο ξεκίνημα του 2021. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΠΕ, το δ΄ τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι είχαμε μια ύφεση 14% για να περάσουμε σε ύφεση 10,4% το πρώτο τρίμηνο φέτος.


Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά που μόλις άνοιξαν για να «σωθούν» οι εκπτώσεις. Ο ίδιος ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί σε μια πρόβλεψη για ύφεση 11,4% το πρώτο τρίμηνο. Ας μην ξεχνάμε ότι η βάση σύγκρισης είναι υψηλή, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 0,4%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

 

Στην Εθνική, η τελευταία πρόβλεψη που είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο τοποθετούσε την ύφεση στο 10,5% το πρώτο τρίμηνο φέτος, κοντά στην προχθεσινή εκτίμηση του ΚΕΠΕ. Όπως αναφέρει το kathimerini.gr ο  επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Νίκος Μαγγίνας σημειώνει ότι η πρόβλεψη αυτή εξακολουθεί να ισχύει «αν αντέξει 2-3 εβδομάδες το άνοιγμα των μαγαζιών», όπως λέει. Ο ίδιος θεωρεί ότι το «ακορντεόν», δηλαδή το άνοιγμα και κλείσιμο των καταστημάτων, είναι αναπόφευκτο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για το σύνολο του έτους υποστηρίζει ότι ένας ρυθμός 4%-5% είναι εφικτός.

 

Σε πρόσφατο εβδομαδιαίο δελτίο της, η Alpha Bank σημείωνε ότι η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ήταν ηπιότερη σε σύγκριση με τη μείωση που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή κατά το πρώτο lockdown. Τώρα, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παναγιώτης Καπόπουλος σχολιάζει πως δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε πώς θα δουλέψει η αγορά. Εκτιμά, πάντως, ότι είναι εφικτό να επιστρέψει η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι στο 60% του 2019, εξασφαλίζοντας μια καλή επίδοση για το σύνολο του έτους.

 

Η τελευταία εκτίμηση της Eurobank για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021 ήταν 5%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Τάσος Αναστασάτος επισημαίνει ότι «υπάρχουν πτωτικά ρίσκα στην προηγούμενή μας εκτίμηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανώς θα αναθεωρηθεί προς το δυσμενέστερο.

 

Στο 4,5% ήταν εξάλλου η τελευταία εκτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021. Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ηλίας Λεκκός σημειώνει ότι «το πρώτο τρίμηνο φαίνεται άσχημο και σε μας, παρότι έχω θετική εκτίμηση για τη συνέχεια». Ο κ. Λεκκός θεωρεί πιθανή μια πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 12% το πρώτο τρίμηνο. Στη συνέχεια, πάντως, βλέπει μια έντονα ανοδική πορεία: 5% το β΄ τρίμηνο, 9,5%, το γ΄ τρίμηνο και 15,5% το δ΄ τρίμηνο. Θεωρεί ότι ο τουρισμός μπορεί να φτάσει στο 60%-70% του επιπέδου του 2019. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην προϋπόθεση εμβολιασμού του 60%-70% του πληθυσμού ώς το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον στόχο της Κομισιόν.


World Business

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Η EtihadAirwaysτην Πέμπτη ανέφερε συνολικές απώλειες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Την αναστολή σειράς αθλητικών δραστηριοτήτων, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνει η Κοινή...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.