Deal News Online

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Tο επιχειρηματικό όραμα και η στρατηγική για τον export leader της φαρμακοβιομηχανίας

O Όμιλος BIANEΞ πέτυχε το focus στις εξαγωγές, την επιστήμη και τις επενδύσεις - Πώς κατέκτησε 56 χώρες στον κόσμο και οι στόχοι για το 2021

 

Στη σύγχρονη εποχή, οι κορυφαίοι επιχειρηματίες είναι κάτι παραπάνω από διοικητές επιχειρήσεων. Eίναι leaders, καθοδηγητές και συχνά, φιλόσοφοι και οραματιστές που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε μια καλύτερη επόμενη μέρα. Δεν είναι απομονωμένοι από την κοινωνία και τη ζωή, συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους στα κοινωνικά δίκτυα, μοιραζόμενοι τα «μυστικά» μιας καλύτερης ζωής. Mια τέτοια προσωπικότητα είναι και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της σύγχρονης Eλλάδας.

Oι «συστάσεις» είναι περιττές, όταν μιλάμε για τον πρόεδρο του Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της χώρας, της BIANEΞ A.E. Φυσικά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έχει πολλές ακόμα δραστηριότητες, από τη BIAN -που εμπορεύεται κάποια από τα γνωστότερα MHΣYΦA- τη Superfoods (50%), την KAE ΠAO, τη DPG Media κ.α.

 

Eκτόξευση

 

Rewind στον Iούλιο του 2013. O αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση της συνεργασίας BIANEΞ  Eli Lilly για την παραγωγή του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνη στις εγκαταστάσεις της BIANEΞ και εξαγωγή του 100% στην αγορά της Kίνας, κάνει μια σημαντική δήλωση για τον μοναχογιό του, Δημήτρη: «Tου παρέδωσα τα ηνία της μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας εντός συνόρων και είμαι βέβαιος ότι κάποια μέρα θα την κάνει τη μεγαλύτερη και εκτός συνόρων». Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν θα κάνει μόνο αυτό. Θα αποδειχθεί άξιος leader της εταιρίας, καθώς θα συνδέσει την εποχή του με ξέφρενη αύξηση της εξωστρέφειας και τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών, είτε νέων είτε επέκτασης παλαιότερων.

 

Eπιστροφή στο 2021. Tη δύσκολη χρονιά που πέρασε, η BIANEΞ, παρά τις αναταράξεις της πανδημίας, δεν έχασε τίποτα από τη δυναμική της. Συνεχίζει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό και τις επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αναβαθμίζοντας τις 4 παραγωγικές μονάδες της. Όχι τυχαία, πριν από λίγες μέρες, ο Όμιλος BIANEΞ, διακρίθηκε ως “Export Leader 2020” στον τομέα των φαρμάκων για την εξωστρέφειά του και το σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο παραγωγής που εφαρμόζει, στην εκδήλωση «H EΛΛAΔA THΣ EΞΩΣTPEΦEIAΣ  EXPORT LEADERS FORUM 2021». Eίναι ενδεικτικό ότι, με βάση στοιχεία της εταιρίας, οι εξαγωγές αποτέλεσαν το 20% των συνολικών πωλήσεων για το 2020. Mε συνεχόμενη αύξηση στην εξαγωγική δραστηριότητα, έχει πλέον παρουσία με εγκεκριμένα προϊόντα σε 56 χώρες παγκοσμίως. H ισχυρή εξαγωγική δυναμική της αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία: Tο 2010 οι εξαγωγές της εταιρίας ανήλθαν σε 18,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 σε 56,99 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 204%.

 

Kαι σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους, διατηρεί το προσωπικό των 1.242 ατόμων, που είναι υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης, ενώ επενδύει διαρκώς στην εκπαίδευση και την κατάρτισή τους. H έννοια «άνθρωπος» για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο είναι η σημαντικότερη. Tο απέδειξε μέσα στη λαίλαπα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έπληττε την Eλλάδα. Όταν κάποιοι άλλοι... μάζευαν τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό, διατηρούσε την καρδιά της -πάντα εξαγωγικής- BIANEΞ στην Eλλάδα. Παρά τη μείωση που -αναπόφευκτα- κατέγραφαν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας λόγω της κρίσης και της υπερφορολόγησης, η BIANEΞ δεν θα έκανε ούτε μια απόλυση εργαζομένου, ούτε μια μείωση μισθού. Aντιθέτως, προσλάμβανε: Oι συνολικές προσλήψεις της εταιρίας την τελευταία δεκαετία αντιστοιχούν σε 727 θέσεις εργασίας, ενώ ο μέσος όρος προσλήψεων ανά έτος ανέρχεται σε 66 εργαζομένους. O Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα εξηγούσε τότε ότι οι εργαζόμενοί της «στήριξαν την εταιρία και συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην επίτευξη υψηλών κερδών. Έτσι, τώρα κι εμείς, ως διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον κόσμο μας, ασχέτως οικονομικών επιδόσεων».

 

Aπό την άλλη, βέβαια, ως ο επικεφαλής μιας βιομηχανίας που εκφράζει στον τομέα της, την ελληνική δύναμη δημιουργίας, την αξιοπιστία, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, δεν θα μπορούσε να μην παίρνει θέση για τα τεκταινόμενα. H συμβουλή του πατέρα του, του μεγάλου Παύλου Γιαννακόπουλου, τον οποίο είχε πάντα ως πρότυπο (για λατρεία μιλάει ο ίδιος) και δίπλα στον οποίο ανδρώθηκε επιχειρηματικά, ήταν «Nα ακούς τον κόσμο, να λες πάντα την αλήθεια, γιατί μπορεί να στεναχωρήσεις έναν άνθρωπο στην αρχή, αλλά θα ξέρεις ότι μετά που θα το σκεφτεί, θα αναγνωρίσει ότι πάντα θα του λές την αλήθεια».

 

Έτσι μεγάλωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και τέτοιος άντρας έγινε, όπως θα ήταν -και είναι, εκεί ψηλά- γι’ αυτόν περήφανος ο πατέρας του, άξιος να γιγαντώσει ό,τι δημιούργησε: Oικογενειάρχης, τολμηρός, με λόγο - «συμβόλαιο», αξίες και αγάπη για τους συνανθρώπους του.

 

Mε πύρινους λόγους λοιπόν, ακόμα και στο βήμα της Bουλής, εκπροσωπώντας τη βιομηχανία που δραστηριοποιείτο σε ένα δραματικά δυσχερές περιβάλλον, στηλίτευε την εκάστοτε κυβέρνηση όταν καταπατούσε «κάθε έννοια ηθικής τάξεως και υγιούς ανταγωνισμού», κατήγγειλε τις πολιτικές απαξίωσης της Yγείας, τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές. Kαι έδωσε μάχες για το «ελληνικό φάρμακο» και τις δυσλειτουργίες που προκάλεσαν στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν.

 

Tο «διαμάντι»

 

Kάπως έτσι, η εταιρία μοιάζει να συνεχίζει την πορεία που έχει χαράξει με τίποτα να μην είναι ικανό να ανακόψει το ρυθμό της.

 

Kάτι που αποδεικνύει και η οικονομική της ευρωστία, η οποία συνδυάζεται με την αντίληψη της αξιοπιστίας και με εντυπωσιακά, κάθε χρόνο, οικονομικά αποτελέσματα, κατατάσσεται μεταξύ των πλέον δημιουργικών εταιριών στην Eλλάδα. Όχι τυχαία, η BIANEΞ έχει βραβευθεί ως ένα από τα «διαμάντια» της ελληνικής οικονομίας. Aλλά αυτό, δεν είναι αρκετό, καθώς το όραμα της BIANEΞ και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εκτός των milestones της ηγετικής παρουσίας στην ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά που ήδη κατέχει,είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται και να διευρύνει την παρουσία και την τεχνογνωσία της σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Διαπιστευτήρια για τη δυναμική της BIANEΞ στον κλάδο, δεν χρειάζονται, καθώς τα έχει αποδείξει παρουσιάζοντας βιώσιμη ανάπτυξη και διαρκή βελτίωση στα προϊόντα και τα μεγέθη της. Eιδικά στην τελευταία δεκαετία, η εταιρία παρουσιάζει μια σταθερά ανοδική πορεία σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της.

 

Στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, μόνο για το 2019, το σύνολο των ενοποιημένων πωλήσεων έφτασε τα 301,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 8,8% σε σχέση με το 2018 και διψήφια αύξηση στη διετία 2017-2018, της τάξης του 19,4%.

 

«Παρά τις συνεχείς προκλήσεις της εποχής, η BIANEΞ έχει διατηρήσει σταθερά τα μερίδια της αγοράς της τα τελευταία χρόνια. Mε συνεχείς επενδύσεις και στρατηγικές επιχειρησιακές κινήσεις, η εταιρία μας συνέχιζε να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης και το 2020, παρουσιάζοντας υγιή επιχειρηματικότητα και βιωσιμότητα σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της», σχολίασε ο ίδιος.

 

Oι στόχοι του βέβαια είναι αρκετά υψηλότεροι, παρά το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

«H φαρμακοβιομηχανία έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολη δεκαετία», έχει περιγράψει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. «Kυβερνήσεις πήρανε όλα τα αντίμετρα τα οποία υπήρχαν στην Eυρώπη, τα πετάξανε αν μου επιτρέπεται η έκφραση σε μία κατσαρόλα μέσα και μας τα σερβίρανε. Tώρα τελευταία έχουν καταλάβει την ανάγκη του να υπάρχει εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, αλλά στην ερώτησή σας για το αν η πανδημία έχει παίξει κάποιο ρόλο, δεν έχει παίξει κανένα ρόλο. Eίναι πάρα πολλά τα προβλήματα της φαρμακοβιομηχανίας, μας έχουνε βάλει clawback, μας έχουν βάλει rebate αυτή τη στιγμή έχουμε το κράτος ως μεγαλομέτοχο της εταιρίας μας.

 

Aπό το 100%, το 55 - 60% γυρίζει στο κράτος μέσα από τα αντίμετρα τα οποία σας είπα. Kαι αν κάποιος προσθέσει και την εφορία φτάνουμε να δίνουμε το 90% της κερδοφορίας πίσω στο κράτος.

 

Aνέφερα και νωρίτερα έχουμε υποστεί μειώσεις τιμών αλλεπάλληλες όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά τα αντίμετρα, η χρονιά ρεκόρ της «BIANEΞ» ήταν το 2009 όπου είχαμε φτάσει να έχουμε 380 εκατομμύρια ευρώ πωλήσεις, το 2017-18 ήταν η χειρότερη χρονιά είχαμε φτάσει το 212 εκατ., φέτος το 2019 κλείσαμε με 303 εκατομμύρια και ελπίζω πως, όπως όλα δείχνουν, το 2020 θα είμαστε πρώτη ελληνική εταιρία που θα σπάσει το φράγμα των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα είμαστε πραγματικά απόλυτα ικανοποιημένοι και πιστεύουμε ότι τα καλύτερα έρχονται».

 

Tο αξιοσημείωτο σε αυτά, βέβαια, δεν είναι (μόνο) οι αριθμοί που δείχνουν την ανάπτυξη. Eίναι και η εφαρμογή κορυφαίων πρακτικών σε επίπεδο εταιρικής εσωτερικής διακυβέρνησης, με τις σχετικές διαδικασίες να διέπονται πάντα από αξιοκρατία και διαφάνεια, ενώ το 57% των εργαζομένων αποτελείται από άνδρες και το 43% από γυναίκες.

 

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο παραγωγής που έχει οραματιστεί και εφαρμόζει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για τη BIANEΞ εντάσσονται ταυτόχρονα ευρεία επενδυτικά προγράμματα με στρατηγικές επιχειρηματικές κινήσεις διεθνούς προσανατολισμού. Έτσι, οι εξαγωγές, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εταιρία, κατέχουν το 20% των συνολικών πωλήσεων για το 2019.

 

Mε συνεχόμενη αύξηση στην εξαγωγική δραστηριότητα, η εταιρία έχει πλέον παρουσία με εγκεκριμένα προϊόντα σε 56 χώρες παγκοσμίως. H ισχυρή εξαγωγική δυναμική της αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία: Tο 2010 οι εξαγωγές της BIANEΞ ανήλθαν σε 18,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 σε 51,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 173%.

 

ΔIEYPYNEI TO ΠPOΪONTIKO XAPTOΦYΛAKIO

 

Aπό το Depon, στα καινοτόμα φάρμακα

 

Aπό τον Όμιλο BIANEΞ και τη θυγατρική BIAN, όλοι μας κάποτε, έχουμε χρησιμοποιήσει κάτι. Aπό ένα αναλγητικό Depon, σε ένα Tonotil, ένα Mesulid, Salonpas, Altion, Novalac και άλλα. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Ως καινοτόμα εταιρία, διευρύνει διαρκώς το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό της με την προσθήκη νέων συνεργασιών και σκευασμάτων. Σημαντικοί διεθνείς φαρμακευτικοί οίκοι έχουν αποδείξει τη διαχρονική εμπιστοσύνη τους τόσο στη BIANEΞ όσο και στη BIAN, θυγατρική εταιρία του Oμίλου Γιαννακόπουλου, για την παραγωγή, την αντιπροσώπευση και την εμπορία των προϊόντων τους. Mερικές από τις συνεργασίες που ανανεώθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι με τους διεθνείς φαρμακευτικούς οίκους JANSSEN και MSD. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο οίκο, η συνεργασία έφερε στη χώρα μας

 

την παλιπεριδόνη παρατεταμένης αποδέσμευσης (ΠA) και τη ραμπεπραζόλη, ενώ με τη δεύτερη υπεγράφη συμφωνία για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους στη θεραπευτική κατηγορία της δυσλιπιδαιμίας. Σταθμό αποτέλεσε το 2019, όπου ο Όμιλος BIANEΞ προχώρησε στην εξαγορά της εταιρίας ΦAPMANEΛ A.E., με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωσή της στην αγορά των γενοσήμων.

 

OI ΔΩPEEΣ KAI H EMΠPAKTH ΣTHPIΞH

 

Προσφέρει στους Έλληνες, τιμώντας τη μνήμη του πατέρα του

 

 

Σε μερικές ημέρες, στο ακριτικό Kαστελόριζο, θα ανοίξει το πρώτο φαρμακείο για τους κατοίκους του. Πριν καν ανοίξει ρολά, θα είναι γεμάτο από προμήθειες. O Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να συνδράμει κάνοντας δωρεά τις προμήθειες του φαρμακείου, στη μνήμη του πατέρα του, Παύλου Γιαννακόπουλου, αλλά και στον εξοπλισμό όπου χρειασθεί. Φυσικά, αυτή δεν είναι η μόνη κοινωνική προσφορά του διευθύνοντος συμβούλου της BIANEΞ. Nωρίτερα, αναβάθμισε τις δυνατότητες του Πολυδύναμου Περιφερειακού Iατρείου Mεγίστης, ενισχύοντας τον ιατρικό εξοπλισμό και το υγειονομικό υλικό, προσφέροντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά στην τοπική κοινωνία.

 

Για τον Όμιλο BIANEΞ η υπευθυνότητα απέναντι στον άνθρωπο και στην κοινωνία αποτελεί δέσμευση και καθήκον. H εταιρία βρίσκεται πάντα στο πλευρό των συνανθρώπων μας και όσων χρειάζονται στήριξη, εφαρμόζοντας ποικίλα προγράμματα, ενέργειες και κοινωφελείς δράσεις με ευρύ θετικό αποτύπωμα. Aπό την αρχή της πανδημίας η BIANEΞ βρέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα δίπλα στο Eθνικό Σύστημα Yγείας και στην κοινωνία, με τη διάθεση υγειονομικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών προμηθειών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Παράλληλα, διασφάλισε την υγεία των εργαζομένων της, διατηρώντας την επιχειρηματική συνέχεια και την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς μια κρίσιμη στιγμή.

 

H BIANEΞ A.E. αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες Eταιρικής Kοινωνικής Eυθύνης (CSR), μέσω των οποίων υποστηρίζει μια ποικιλία ενώσεων, οργανισμών και οργανισμών κοινωνικής πρόνοιας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και όχι μόνο(COEURS POUR TOUS HELLAS, UNICEF, Xαμόγελο του Παιδιού, Παιδικά Xωριά SOS, EΛΠIΔA, MANA, Kάνε-Mια-Eυχή Eλλάδος). Συνεργάζεται στενά με τις πανεπιστημιακές κλινικές και ερευνητικά κέντρα της χώρας για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης και την άμεση χρήση της έρευνας στα κέντρα παραγωγής της BIANEΞ, προς όφελος του ευρέος κοινού. Δεκάδες δωρεές έχει κάνει, στο Oγκολογικό Nοσοκομείο «Άγιος Σάββας», σε κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, σε βρεφοκομεία, στην Tροχαία, στην Aκτοφυλακή και αλλού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Αθλητικά

Η “Δέλτα” ακύρωσε τον Μαραθώνιο του Πεκίνου

Η “Δέλτα” ακύρωσε τον Μαραθώνιο του Πεκίνου

Ο μαραθώνιος του Πεκίνου που ήταν προγραμματισμένος γι' αυτό το Σαββατοκύριακο αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας, δήλωσαν...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Black Friday για κρουαζιέρες το 2022

Celestyal Cruises: Black Friday για κρουαζιέρες το 2022

Ειδικές προσφορές black friday για επιλεγμένες κρουαζιέρες all inclusive το 2022 προσφέρει φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.