Deal News Online

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι υψηλές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία

Τα αισιόδοξα σενάρια και οι όροι επιλεξιμότητας της χρηματοδότησης

 

Ολοκληρώνεται μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου η υιοθέτηση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος με τα 672,5 δισ. ευρώ αποτελεί τη βασική συνιστώσα του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα πανευρωπαϊκά (Ευρωβαρόμετρο-PARLEMETER 2020) οι Έλληνες έχουν υψηλές προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Όπως προκύπτει, το 72% σε Ελλάδα και Ευρώπη πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της χώρας τους να ανακάμψει ταχύτερα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Από τη 17η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν υποβάλει τα εθνικά τους σχέδια μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Τα σχέδια θα εγκρίνονται το αργότερο μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή τους, αρχικά από την Κομισιόν και στη συνέχεια από το Συμβούλιο της ΕΕ με ειδική πλειοψηφία.

 

Ποιοι είναι οι όροι επιλεξιμότητας


Προκειμένου να επιλεγούν για χρηματοδότηση, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να εστιάζουν σε βασικούς τομείς πολιτικής της ΕΕ και συγκεκριμένα, πρέπει να βασίζονται στην καθοδήγηση που εξέδωσε η Κομισιόν στις 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία το πεδίο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι επικεντρωμένο γύρω από έξι πυλώνες: 1) την πράσινη μετάβαση, 2) τον ψηφιακό μετασχηματισμό, 3) την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, 4) την κοινωνική και εδαφική συνοχή, 5) την υγεία και ανθεκτικότητα και 6) πολιτικές για την επόμενη γενιά, παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων.

 

Τα σχέδια μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουν να κάνουν τα κράτη – μέλη, σε τομείς όπως η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, η φορολογία και η αγορά εργασίας.

 

Με την υποβολή των προγραμμάτων και υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί η επικύρωση από όλα τα κράτη – μέλη του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2021-2027, δηλαδή των ιδίων πόρων της ΕΕ, θα ξεκινήσουν και οι χρηματοδοτήσεις προς τα κράτη – μέλη με την εκταμίευση σε πρώτη φάση της προκαταβολής, που θα είναι ίση με το 13% των επιχορηγήσεων. Στην Ελλάδα αναλογεί ως προκαταβολή το ποσό των 2,1 δισ. Ευρώ, ενώ στη συνέχεια οι χρηματοδοτήσεις θα γίνονται ανά εξάμηνο.

 

Σημειώνεται ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει 312 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ σε δάνεια – όλα σε τιμές 2018. Η χρηματοδότηση θα καλύπτει και αναδρομικά δαπάνες που έγιναν από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, δηλαδή πριν από τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη χώρα μας, πάντως, αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 19,5 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 12 δισ. ευρώ δάνεια.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ


World Business

Halliburton: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο α΄ τρίμηνο

Halliburton: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο…

Κατά 2,3% ενισχύεται η μετοχή της Halliburton στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών...

Media

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένα χρόνο κλείνει σήμερα το ERTFLIX και το γιορτάζει με πολλά δώρα προς τους χιλιάδες...

Αθλητικά

UEFA: “Συνωμότες” οι “12” της European Super League

UEFA: “Συνωμότες” οι “12” της European Super League

Οι 55 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη της UEFA ενέκριναν ομόφωνα την Τρίτη μια κοινή δήλωση που καταδικάζει...

Υγεία & Διατροφή

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την προμήθεια βιοϊατρικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό δέκα Κέντρων Υγείας...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.