Deal News Online

Ζαββός: Mε το «Ηρακλής 2» κατεβάζουμε το ποσοστό των κόκκινων δανείων

«Ανακτούμε την κανονικότητα στο τραπεζικό μας σύστημα» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών στη Βουλή

 

Το τραπεζικό σύστημα ανακτά την κανονικότητα μέσα από τα δύο προγράμματα του «ΗΡΑΚΛΗ» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός κατά την εισήγησή του στην ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής «για την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του, με έμφαση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».

 

Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι με τα δύο προγράμματα του «ΗΡΑΚΛΗ» θα δημιουργείτε ένα πλαίσιο προστασίας 32 δισ. ευρώ που στο τέλος της ημέρας θα κατεβάσει το επίπεδο των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια νούμερο και πλέον θα προσεγγίζουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Έτσι, οι τράπεζες απελευθερώνονται ώστε να μπορέσουν και πάλι τον ουσιαστικό τους ρόλο που είναι η επαρκής και με σωστά κριτήρια χρηματοδότηση της οικονομίας προς όφελος των παραγωγικών τάξεων και «αλλάζουμε κατηγορία». Ο κ. Ζαββός σημείωσε πως «δεν μπορούμε να πάμε στην ανάκυψη της οικονομίας χωρίς εύρωστες τράπεζες», για αυτό η κυβέρνηση προωθεί το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ 2» με στόχο αυτό να ξεκινήσει το συντομότερο καθώς «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, ειδικά, για τις τράπεζες δεν υπάρχει ούτε ένας μήνας περιθώριο». Ο υφυπουργός, ανέφερε πως παράλληλα με το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ 2» δημιουργείται και η μεταρρύθμιση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, το οποίο θα είναι ένα σημαντικό πληροφοριακό σύστημα που θα διευρύνει την διαφάνεια.

 

Αναφορικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο υφυπουργός ανέφερε πως για την κυβέρνηση είναι σημαντικό να υπάρξει ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων ώστε αυτό να πατάει γερά στα πόδια του και δημιουργεί νέες προοπτικές. Με την έγκαιρη και συνετή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για το μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης, που έχει επείγουσα ανάγκη η οικονομία μας. Σε αυτό το καινούργιο μοντέλο υπάρχουν, είπε ο κ. Γ. Ζαββός δύο βασικές συνισταμένες. Η πρώτη είναι η περίπτωση του ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος επηρεάζει πολύ θετικά αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα και γίνονται τεράστιες πρόοδοι, ενώ το δεύτερο θέμα, που αξίζει και βλέπουμε πάντα, είναι σε ποιο βαθμό οποιαδήποτε πρόταση έχει μια δημοσιονομική επίπτωση.


Σχετικά με την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία της Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, ο υφυπουργός ανέφερε πως «είμαστε πάντα πολύ ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε προτάσεις και ιδιαίτερα όταν έρχονται από ένα τέτοιο σημαντικό ίδρυμα, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να βελτιώσουμε πάντα την κατάσταση. Μελετάμε, ανάφερε, οποιαδήποτε πρόταση κάτω από το πρίσμα ορισμένων κριτηρίων, όπως σε ποιο βαθμό υπάρχει αυτό που λέγουν οι οικονομολόγοι market failure, το εάν χτυπάει τον φορολογούμενο, σε ποιο βαθμό υπάρχει κάποια εποπτική επίπτωση καθώς και εάν είναι συμβατή με τους υπάρχοντες κανόνες και ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Η Κομισιόν ανέφερε ο Γ. Ζαββός στην έκθεσή της πρόσφαρα παρέχει τρείς επιλογές. Η μια είναι οι συστημικές λύσεις όπως το καθεστώς της μηδενικής ενίσχυσης του σχεδίου «Ηρακλής». Η δεύτερη επιλογή ότι τα κράτη μέλη, μπορούν να κάνουν εταιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, αλλά θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή χρηματοδοτική ισχύ, όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και με το εαν μπορούσαν να αντληθούν ιδιωτικά κεφάλαια και χρηματοδότηση. Και η τρίτη εναλλακτική λύση που παρέχει για πρώτη φορά η Κομισιόν είναι ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να δικαιολογήσει, ότι υπάρχει απώλεια, μείωση τραπεζικών κεφαλαίων, η οποία μπορεί να αποδοθεί στον κορωνοϊό και τότε το κράτος μέλος μπορεί άμεσα να χρηματοδοτήσει, να ενισχύσει μια τράπεζα παίρνοντας συμμετοχές και αυτό να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ


World Business

Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και πωλήσεις

Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και…

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις α΄ τριμήνου που διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων,...

Media

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένα χρόνο κλείνει σήμερα το ERTFLIX και το γιορτάζει με πολλά δώρα προς τους χιλιάδες...

Αθλητικά

Πόλεμος UEFA με νεοσύστατη «European Super League»

Πόλεμος UEFA με νεοσύστατη «European Super League»

Σεισμικές δονήσεις μεγάλου μεγέθους έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η απόφαση δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων,...

Υγεία & Διατροφή

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την προμήθεια βιοϊατρικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό δέκα Κέντρων Υγείας...

Τουρισμός

United Airlines: Απευθείας πτήσεις από Ουάσινγκτον για Αθήνα την 1η Ιουλίου

United Airlines: Απευθείας πτήσεις από Ουάσινγκτον για Αθήνα…

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines προσθέτει τρεις νέους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και την...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.