Deal News Online

Γκεοργκίεβα: Η πανδημία ίσως μεγαλώσει τις οικονομικές ανισότητες στην Ευρώπη

Η υφιστάμενη πανδημία του κορωνοϊού ίσως διευρύνει τις υπάρχουσες οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στην Ευρώπη, εκτός και αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναλάβουν δράση ως προς τον τερματισμό της πανδημίας, αλλά αν ταυτόχρονα επενδύσουν στη μετατροπή των οικονομιών σε πιο... πράσινες, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

 

Σε ομιλία της σε διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, η Γκεοργκίεβα επαίνεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ για το γεγονός πως διέθεσαν περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, για τη φορολογική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κινήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, πράγμα που βοήθησε περισσότερους από 54 εκατομμύρια εργαζόμενους.

 

«Αλλά η πορεία προς την ανάκαμψη είναι... άνιση... λόγω της διαφοράς στις θέσεις εκκίνησης, στην οικονομική δομή και στην ικανότητα ανταπόκρισης, κάτι που προκαλεί αύξηση των ανισοτήτων τόσο μεταξύ των χωρών, όσο και στο εσωτερικό αυτών», είπε.

 

Επλήγησαν περισσότερο χώρες - παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί

 

Ανέφερε πως στην Ευρωπαϊκή ένωση των 27 χωρών, χώρες που είναι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, υπέστησαν συρρίκνωση της οικονομίας τους κατά 9% το 2020 σε σύγκριση με μια μέση συστολή 6,4% στο σύνολο του μπλοκ.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, μέχρι το τέλος του 2022, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα ήταν 3,8% χαμηλότερο από τις προ κρίσεως προβλέψεις, σε σύγκριση με ένα έλλειμμα μόλις 1,3% για τις προηγμένες οικονομίες της ΕΕ.

 

Οικονομολόγοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόκλιση θα καταστήσει δυσχερέστερη την οικονομική διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα αυξανόταν ο κίνδυνος δημιουργίας κρίσεων.

 

«Μια πρόωρη αυστηροποίηση πολιτικής, ιδιαιτέρως την ώρα που οι οικονομίες που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι ακόμα σε ευάλωτη θέση θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διαφορές μεταξύ των χωρών», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

 

Σημαντικός ο συντονισμός πράσινων» και ψηφιακών επενδύσεων

 

Η ΕΕ συμφώνησε πέρυσι να δανειστεί από κοινού 750 δισεκατομμύρια ευρώ και να τα ξοδέψει μέσω επιχορηγήσεων και δανείων σε μεταρρυθμίσεις και "πράσινες" και ψηφιακές επενδύσεις, που θα ενισχύσουν την πιθανή ανάπτυξη όσων κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν πίσω στην κούρσα.

 

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο συντονισμός τέτοιων «πράσινων» και ψηφιακών επενδύσεων είναι η πιο σημαντική δράση μακροπρόθεσμα: «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ για μια περίοδο 15 ετών κατά περίπου 0,7% κάθε χρόνο, δημιουργώντας εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», είπε.


World Business

Δεν πληρώνει το κουπόνι του ομολόγου η MLS

Δεν πληρώνει το κουπόνι του ομολόγου η MLS

Την αδυναμία της να προβεί στην πληρωμή των Κουπονιών ΜΛΣ02 (30-11-2020 και 26-02-2021), ανακοίνωσε η εταιρεία MLS...

Media

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Συμπαράσταση στο ΣΕΗ από Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Επιστολή συμπαράστασης στο "αδελφό Σωματείο" του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών απέστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σε σχέση με τις επιθέσεις που...

Περιβάλλον

Ημερίδα TÜV AUSTRIA Hellas για περιορισμό χρήσης πλαστικού

Ημερίδα TÜV AUSTRIA Hellas για περιορισμό χρήσης πλαστικού

Ενημερωτική ημερίδα με στόχο την ανάδειξη της πρακτικής της ανακύκλωσης και της ορθολογικής διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων στη χώρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.