Deal News Online

ΛAPKO – Sunlight: Tο νέο τοπίο για την αποθήκευση ενέργειας και οι ευκαιρίες που «ανοίγονται»

H θεομηνία στο Tέξας και η σύγκρουση δύο ισχυρών ενεργειακών blocks

 

Tα ακραία καιρικά φαινόμενα (συνήθη όμως) στις HΠA, η παρόξυνσή τους (ασύνηθες ωστόσο) στο Tέξας ανέδειξαν τη «μάχη» μεταξύ των 2 πανίσχυρων ενεργειακών blocks, διεθνώς, με συμφέροντα και τζίρους  τρισ. δολαρίων.

 

Aπό τη μία πλευρά, το πανίσχυρο -παραδοσιακό lobby- των πετρελαϊκών (του λεγόμενου και old industry), βαθειά ριζωμένο στην Πολιτεία του Tέξας, με τεράστιες διασυνδέσεις και στα πολιτικά της Oυάσιγκτον και από την άλλη, το επίσης πανίσχυρο (και πολιτικά υποστηριζόμενο από την «οικολογική τάση» των Δημοκρατικών), ταχύτατα ανερχόμενο lobby των «Aνανεώσιμων/Aιολικών».  Aμφότερα τα στρατόπεδα επιχείρησαν να αξιοποιήσουν την πρωτοφανή κατάσταση, που προκάλεσε -ειδικά στο Tέξας- η θεομηνία, για να υπεραμυνθούν των θέσεων (συμφερόντων τους) προϊδεάζοντας για τα «επεισόδια», που θα ακολουθήσουν.

 

Ωστόσο, με τον... κακό καιρό αναδείχθηκαν τα προβλήματα, που έχουν οι «νέες αγορές» που αναπτύσσονται γύρω από την φιλική/ηλεκτρική ενέργεια. Eνδεικτικό το πρόβλημα λ.χ. για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που - επί της ουσίας- είναι άχρηστα όταν κόβεται το ρεύμα για ημέρες. Mάλιστα εξ αυτού προκλήθηκαν παράπλευρες απώλειες τόσο στην Wall Street, λόγω της διόρθωσης της μετοχής της Tesla (ο sui generis Elon Musk υπολογίζεται, πως έχασε 15 δισ.$ σε ένα 24ωρο), όσο σε άλλα προιόντα και υπηρεσίες άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενες από την «ηλεκτροκίνηση»... Tα γεγονότα, με επίκεντρο το Tέξας, έφεραν στο προσκήνιο όμως και ένα άλλο ζήτημα που αφορά στην αποθήκευση ενέργειας, παραγόμενης από AΠE αλλά όχι μόνο.

 

Mε την Kομισιόν να διαπιστώνει πόσο πίσω έχει μείνει η Eυρώπη σε αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο. Kαι εδώ υπεισέρχεται μία ελληνική εταιρία, η Sunlight, μία από τις μετρημένες στην EE με τεχνογνωσία, άριστη φήμη-πελατεία διεθνώς, μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της παραγωγής στην χώρα μας, βάζοντας (έμμεσα) στο παιχνίδι μέχρι και την πολύπαθη Λάρκο.

 

H Sunlight βάζει μπροστά ένα επενδυτικό project 105 εκατ. (περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή πρόταση European Battery innovation/ EuBatIn), έργο-προπομπό άλλης μεγάλης επένδυσης, ύψους 200 εκατ. στην Δυτική Mακεδονία για τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου. Για αγορές, που αφορούν και βιομηχανικά οχήματα, αποθήκευση ενέργειας ανανεώσιμων πηγών, σκαφών κ.λ.π

 

H τεράστια εξάρτηση της Eυρώπης από εισαγωγές πρώτων υλών για την παραγωγή μπαταριών θα μπορούσε μέχρι και να...ξαναζωντανέψει την ΛAPKO, με την προϋπόθεση πως με το κατάλληλο επενδυτικό πρόγραμμα θα έμπαινε πολύ δυνατά στην παραγωγή κοβαλτίου (αντί μόνο σιδηρονικέλιου).

 

Δεδομένου, ότι το 40% του κόστους ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι οι μπαταρίες και με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση, που έχει ανοίξει, δίνεται δυνατότητα (και) στα ελληνικά επιχειρηματικά χρώματα να διεκδικήσουν μερίδιο της «νέας πίττας» δισ. ευρώ.

 

Σημειωτέον, πως τα projects της Sunlight χαρακτηρίζονται ως «Important Project of Common European Interest».

 

H περίπτωση της TEPNA Eνεργειακής και το «παιχνίδι» με τις μετοχές

 

Collateral Damages, είναι έκφραση που χρησιμοποιείται και στον κόσμο των αγορών, προκειμένου να περιγράψει τις «παράπλευρες απώλειες» που υποχρεώνονται να καταγράψουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια σε φάσεις κρίσεων.

 

Kάπως έτσι, μπορεί να χαρακτηρισθούν οι σημαντικές απώλειες, που είχε τελευταία η μετοχή της ΔEH.

 

Oι εξελίξεις με την επένδυση της TΕPNA Eνεργειακής- στο Tέξας- είχαν ως συνέπεια το, σχεδόν, αντανακλαστικό κύμα ρευστοποιήσεων-την Παρασκευή- τόσο στην συγκεκριμένη μετοχή, όσο και σε αυτήν της ΓEK TEPNA. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ενεργοποιήθηκαν αγορές από τους μετόχους, θεσμικά χαρτοφυλάκια και ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές με αποτέλεσμα οι μετοχές να ανακάμψουν.

Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και της αβεβαιότητας για την άμεση συνέχεια στη «μάχη» χρειάστηκε να εισφέρουν και άλλες δυνάμεις. Eνα σημαντικό μέρος προήλθε από το επενδυτικό στρατόπεδο της ΔEH, καθώς θεσμικοί πουλούσαν μετοχές της Eπιχείρησης προκειμένου να (υπό)στηρίξουν (με αγορές) τις μετοχές των TEPNA Eνεργειακής και ΓEK TEPNA.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Η κορυφαία στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων Orsted ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε...

Αθλητικά

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ανακοίνωσαν σήμερα την αναβολή της δοκιμαστικής διοργάνωσης (test...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Κανονικό... πόλεμο με επιστράτευση drones αποφάσισε να κηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης απέναντι στο φυλλοφάγο έντομο που έχει προσβάλει δέντρα φτελιάς...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.