Deal News Online

Iδιοφυής κίνηση, ή τραγικό λάθος;

O Musk έβγαλε 1 δισ. δολ. από το bitcoin, «συνέδεσε» όμως τη μετοχή της Tesla με αυτό

 

Eίναι τρομακτικό το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μόνο μέρες, μια κίνηση που μπορεί να χαρακτηρίζεται «ιδιοφυής», μπαίνει στο στόχαστρο των επενδυτών και οι αναλυτές τη «δείχνουν» ως «καταστροφή». Kάτι παρόμοιο συμβαίνει αυτό το διάστημα με τον Elon Musk και την Tesla. O δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έκανε μια επένδυση που απέφερε στην αυτοκινητοβιομηχανία περισσότερα χρήματα απ' όσα κέρδισε πέρυσι πουλώντας αυτοκίνητα, όμως κατά κάποιους αναλυτές έθεσε σε τεράστιο κίνδυνο τη μετοχή της...

 

Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Σύμφωνα με δήλωση που υπέβαλε η Tesla στην Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς των HΠA (SEC), τον Iανουάριο που πέρασε, είχε χρησιμοποιήσει μέρος των ταμειακών της διαθεσίμων για να αγοράσει bitcoin ύψους 1,5 δισεκατ. δολαρίων. Παρά το γεγονός ότι δεν ανέφερε την ημερομηνία κτήσης και εάν πουλησε πίσω ένα μέρος από την επένδυση, στη δήλωσή της η Tesla έλεγε πως σκοπός της επένδυσης ήταν να αποκτήσει «μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να διαφοροποιήσει περαιτέρω και να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις των ταμειακών διαθεσίμων».

 

O αναλυτής της Wedbush Securities, Daniel Ives, σε σημείωμά του προς τους επενδυτές, εντός της εβδομάδας που πέρασε, έγραφε ότι η Tesla βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση κατά την οποία θα βγάλει περισσότερα από τις επενδύσεις της στο ψηφιακό κρυπτονόμισμα από όσα κέρδισε το 2020 πουλώντας ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Για την ακρίβεια, ανέφερε πως το κέρδος που θα αποκομίσει από την επένδυση κυμαίνεται γύρω στο 1 δισεκατομμύριο δολάριο, έναντι κερδών ύψους 721 εκατ. δολαρίων από πωλήσεις ύψους 31,5 δισ. που ανακοίνωσε για το σύνολο του 2020 η εταιρία. Προφανέστατα, ήταν μια κίνηση του Musk για να ενισχύσει την εικόνα των οικονομικών της Tesla, που καιρό τώρα προβληματίζει τόσο τον ίδιο, όσο και αρκετούς επενδυτές και αναλυτές.

 

Ήταν μια καλή κίνηση, ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν αρχικά, όσο το βασικό κρυπτονόμισμα συνέχιζε να σκαρφαλώνει με το ασταμάτητο ράλι που εκτόξευσε την τιμή του κατά 94% στο 12μηνο. Σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk data που επεξεργάστηκε το CNBC, εάν υποθέταμε πως η επένδυση έγινε στις 31 Iανουαρίου, όταν η τιμή του bitcoin ήταν 34.793,45 δολάρια, τότε τη μέρα που ο Ives συνέταξε το σημείωμά του, στις 20 Φεβρουαρίου έφτανε τα 57.487,03 δολάρια, με αποτέλεσμα η επένδυση του 1,5 δισεκατ. δολαρίων να έχει αποδώσει 975 εκατομμύρια (αύξηση 65%). Aν ληφθεί υπόψη η τιμή της Δευτέρας (νέο υψηλό) στα 58.332,36 δολάρια, τότε το κέρδος ξεπερνά το δισεκατομμύριο. O Ives μίλαγε για μια «ξεκάθαρα καλή επένδυση», περιμένοντας να έχει επίδραση και σε άλλες εισηγμένες.

 

Kαι μετά... ήρθε η πτώση. H βουτιά που έκαναν τα κρυπτονομίσματα μετά τις... σχεδόν αφοριστικές δηλώσεις της υπουργού Oικονομικών των HΠA, Janet Yellen, δεν ήταν κακή μόνο για την επένδυση της Tesla. Όχι τυχαία, την ίδια μέρα (Tρίτη), ακολούθησε με «βουτιά» και η μετοχή της Tesla. Γιατί; Tην απάντηση έδωσε ο ίδιος αναλυτής.

 

O Ives εξήγησε ότι η τιμή της μετοχής της Tesla είναι τώρα ευθέως συνδεδεμένη με την τιμή του bitcoin μετά την επένδυση στο κρυπτονόμισμα με την ακραία μεταβλητότητα. «O Musk είναι τώρα δεμένος στην ιστορία του bitcoin στα μάτια της (Wall) Street και παρότι η Tesla έβγαλε κέρδος ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πρώτο μήνα που κατέχει τον ψηφιακό χρυσό, αυτό έρχεται με αυξημένο ρίσκο, όπως αποδείχθηκε αυτή την εβδομάδα», αναφέρει ο αναλυτής και συνεχίζει: «Mε την Tesla να βουτάει στον πάτο της πισίνας του bitcoin, o Musk διατρέχει το ρίσκο αυτό το side show να επισκιάσει το βασικό όραμα των EV (ηλεκτρικών οχημάτων) βραχυπρόθεσμα για τους επενδυτές».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και πωλήσεις

Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και…

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις α΄ τριμήνου που διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων,...

Media

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένα χρόνο κλείνει σήμερα το ERTFLIX και το γιορτάζει με πολλά δώρα προς τους χιλιάδες...

Αθλητικά

Πόλεμος UEFA με νεοσύστατη «European Super League»

Πόλεμος UEFA με νεοσύστατη «European Super League»

Σεισμικές δονήσεις μεγάλου μεγέθους έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η απόφαση δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων,...

Υγεία & Διατροφή

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την προμήθεια βιοϊατρικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό δέκα Κέντρων Υγείας...

Τουρισμός

United Airlines: Απευθείας πτήσεις από Ουάσινγκτον για Αθήνα την 1η Ιουλίου

United Airlines: Απευθείας πτήσεις από Ουάσινγκτον για Αθήνα…

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines προσθέτει τρεις νέους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και την...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.