Deal News Online

Σε Αίγυπτο και Κύπρο τη Δευτέρα ο Δένδιας

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στο Κάιρο και κατά την επιστροφή του στην Αθήνα θα επισκεφτεί την Κύπρο, ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Επισημαίνοντας τη συχνότητα των επαφών και των επικοινωνιών των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και των επισκέψεων του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως υποδηλώνουν τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όσον αφορά τα θέματα που θα εξετάσουν, είπε πως αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, όλο το πολιτικό φάσμα, η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

 

Επίσης, ενημέρωσε ότι θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη. Επίσης, γνωστοποίησε πως η επίσκεψη αυτή θα εστιαστεί στη συνέχεια («follow up») του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε διμερής συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σάμεχ Σούκρι και συνάντηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.

 

Επιπλέον, σημειώνοντας εκ νέου τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπενθύμισε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο, την επίσκεψη του κ. Σούκρι τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο τον περασμένο Αύγουστο. Περαιτέρω, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Δένδιας, που πηγαίνει στο Κάιρο, υπογραμμίζοντας πως αυτό και μόνο υποδηλώνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

 

Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λευκωσία, κατά την επιστροφή του από το Κάιρο, και τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημείωσε πως οι επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών, τόσο τηλεφωνικά όσο και διά ζώσης, είναι πάρα πολύ συχνές, προσθέτοντας πως πάντα βρίσκονται στο περιθώριο των Συμβουλίων Εξωτερικών της ΕΕ. Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ανέφερε, θα εξεταστούν δύο ζητήματα: Το ένα είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό, δεδομένου ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και η οποία την Τετάρτη θα επισκεφτεί την Αθήνα, όπου θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπως ενημέρωσε, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

 

Εξίσου, εξαιρετικές χαρακτήρισε τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών, είπε πως βρισκόμαστε στα τελικά στάδια να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

 

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει υποβάλει προτάσεις με ημερομηνίες και αναμένει την απάντηση.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως στην έκθεση Μπορέλ που θα υποβληθεί, η Ελλάδα θέλει να γίνει μια πλήρης καταγραφή καταρχήν ό,τι έχει κάνει η Τουρκία στην περιοχή, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο μεταναστευτικό, στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Ιράκ και από εκεί και πέρα να υπάρξουν κάποιες προτάσεις για την προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες θα μπορούν να περιλαμβάνουν προτάσεις προς μία θετική κατεύθυνση, αλλά και να υπάρχει σαφής προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία κάνει προκλητικές και παράνομες ενέργειες. Δεν είναι ότι τελειώνουμε στις 26 Μαρτίου και στις 27 μηδενίζεται το κοντέρ, αλλά θα πρέπει η ΕΕ να παρακολουθεί από κοντά την τουρκική συμπεριφορά, προσέθεσε.


World Business

Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και πωλήσεις

Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και…

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις α΄ τριμήνου που διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων,...

Media

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένα χρόνο κλείνει σήμερα το ERTFLIX και το γιορτάζει με πολλά δώρα προς τους χιλιάδες...

Αθλητικά

Πόλεμος UEFA με νεοσύστατη «European Super League»

Πόλεμος UEFA με νεοσύστατη «European Super League»

Σεισμικές δονήσεις μεγάλου μεγέθους έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η απόφαση δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων,...

Υγεία & Διατροφή

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την προμήθεια βιοϊατρικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό δέκα Κέντρων Υγείας...

Τουρισμός

United Airlines: Απευθείας πτήσεις από Ουάσινγκτον για Αθήνα την 1η Ιουλίου

United Airlines: Απευθείας πτήσεις από Ουάσινγκτον για Αθήνα…

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines προσθέτει τρεις νέους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και την...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.