Οικονομία

Νορβηγικό ενδιαφέρον για ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό

Το ενδιαφέρον της Νορβηγίας για την τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων στην ενέργεια, τη ναυτιλία και τον τουρισμό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νορβηγίας, Τροντ Γκίσκε.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, η οποία να εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο τα πεδία συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Νορβηγίας.

 

Ο Τροντ Γκίσκε έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρονται στην Ελλάδα και τη δυνατότητα δρομολόγησης γρήγορων διαδικασιών υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων με διαδικασίες fast track και τη βοήθεια του Invest in Greece.

 

Γνωστοποίησε ακόμη ότι στο πλαίσιο στήριξης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, η νορβηγική κυβέρνηση σκοπεύει να ενημερώνει τις επιχειρήσεις για τις επενδυτικές ευκαιρίες και κίνητρα που υπάρχουν στη χώρα μας.

 

Ειδική αναφορά έγινε και στα για ναυτιλιακά θέματα, καθώς και οι δύο χώρες έχουν μεγάλη ναυτική παράδοση και αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της παγκόσμιας ναυτιλίας.

 

Ο Νορβηγός υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο ΙΜΟ καθώς η Νορβηγία είναι ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας, με σημαντική συμμετοχή ιδιαίτερα σε τεχνικά θέματα και στον τομέα της τεχνικής συνεργασίας.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί στο «Πρόγραμμα άμεσης προτεραιότητας» (fast track program) της Επιτροπής Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανοήσεως του νέου Μηχανισμού.

 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως και οι δύο «από κοινού» συμφωνημένες θεματικές ενότητες (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και Ασυλο-Μετανάστευση) είναι εξαιρετικά σημαντικές για την προώθηση ζωτικών θεμάτων και πολιτικών της χώρας.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή