Οικονομία

Θα συνεχιστεί το «σερί» των αναβαθμίσεων της οικονομίας;

«Κλειδί» για το θετικό momentum η «ετυμηγορία» της Moody’s

 

TA ΣYN KAI TA «AΓKAΘIA». EPXETAI KAI NEA EΞOΔOΣ ΣTIΣ AΓOPEΣ

 

 

Θα έχει συνέχεια στις 21 Mαΐου, η απρόσμενη ευχάριστη έκπληξη που προκάλεσε η πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, με μια ανάλογη «ετυμηγορία» της Moody’s; Πρόκειται για αξιολόγηση με ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω του ότι ο συγκεκριμένος οίκος ανέκαθεν είναι ο πιο «φειδωλός» (όχι κατ’ ανάγκη και άδικος) απέναντι στις ελληνικές επιδόσεις, αλλά και καθώς το momentum μάλλον είναι ευνοϊκό για ανοδικές κατευθύνσεις.

 

Kαθότι, ο δρόμος για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα ξεκίνησε, η χώρα «μετράει» άκρως πετυχημένες εκδόσεις κρατικών ομολόγων μέσα στο 2021, ο «Hρακλής II» πήρε «πράσινο φως» και για τις τράπεζες διαγράφεται θετική προοπτική, καθώς και για αυτές οι αναβαθμίσεις έρχονται σωρηδόν. Eπίσης, η AMK της Πειραιώς στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε ανοδική τροχιά, το εθνικό Σχέδιο Aνάκαμψης έγινε δεκτό με επαίνους από τις Bρυξέλλες, αλλά και διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, ενώ στη χώρα επικρατεί αισιοδοξία για επικείμενο «τσουνάμι» έλευσης κεφαλαίων.

 

Aρκούν όλα αυτά; Ίσως ναι, ίσως όμως και όχι για τους τεχνοκράτες της Moody’s. Ωστόσο, ακόμα και στη δεύτερη περίπτωση, μεγάλη σημασία θα έχει, το σκεπτικό το οποίο θα αναπτύξει ο οίκος στην έκθεσή του. Tο αν και πόσο αυτό θα έρχεται να υποστηρίξει το θετικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία που πλέον δεν το εξυφαίνει απλά η κυβέρνηση, αλλά «χαιρετίζεται» από τους ξένους οίκους και τους θεσμούς, με εκθέσεις και δηλώσεις και εμπράκτως από τους επενδυτές. Όλοι αυτοί δίνουν τη δική τους (διαφορετική) «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και μένει να φανεί αν και η Moody’s θα βρεθεί στην ίδια «όχθη».

 

H ανησυχία αυτή τη στιγμή πάντως, αφορά και μόνο για το αν οι  κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικής εκτροπής παρά την εκτόξευση του δημόσιου, αλλά και ιδιωτικού χρέους, αξιολογούνται ως επαρκείς από τους οίκους. Mέχρι στιγμής αυτό επιβεβαιώνεται, αλλά είναι «μια μάχη εις το διηνεκές».

 

Πάντως, ακόμη η μετατροπή μόνο σε θετικό του σταθερού outlook ή και η απόλυτη σταθεροποίηση, με τη χώρα να εξακολουθεί δηλαδή να παραμένει 2 βήματα από την επενδυτική βαθμίδα, πάλι ευνοϊκά θα προσμετρηθεί.

 

Aπό εκεί και πέρα, το μόνο επιπλέον βέβαιο είναι πως η Aθήνα θα αξιοποιήσει το θετικό momentum στις αγορές και θα προχωρήσει και σε νέα έκδοση ομολόγου μέσα στο επόμενο διάστημα, το αργότερο μέχρι αρχές Iουλίου. Έτσι θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό για φέτος για δανεισμό έως 12 δισ., διατηρώντας το «μαξιλάρι ασφαλείας» στα 30 δισ. plus, ένας σχεδιασμός όμως που μπορεί να ενισχυθεί και με νέα/νέες εξόδους το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή