Παπουτσής:Η βία κατά δημοσιογράφου είναι διπλά κατακριτέα

Τα ασυμμάζευτα προσπάθησε να βάλει σε μια τάξη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ο οποίος καταδίκασε τα περιστατικά αυθαιρεσίας από την πλευρά αστυνομικών των ΜΑΤ εναντίον πολιτών και δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

 

Ο κ. Παπουτσής ανέφερε τα παραπάνω κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα» που διοργανώθηκε από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών στην «έδρα» των ΜΑΤ στην Καισαριανή.

 

Θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας


Στην συνέχεια επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Θέλω να διευκρινίσω από ηθικής πλευράς ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ ενός απλού πολίτη και ενός δημοσιογράφου θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

 

Από νομικής, όμως, πλευράς η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Η άσκηση βίας εις βάρος δημοσιογράφου είναι διπλά κατακριτέα γιατί, πέρα από την παραβίαση της γενικής αρχής προστασίας της ζωής, συνεπάγεται προσβολή ενός επαγγέλματος η άσκηση του οποίου προστατεύεται από το Σύνταγμα».

 

Ο υπουργός συμπλήρωσε ακόμα ότι «με δεδομένο ότι εξ ορισμού, οι δημοσιογράφοι δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη, ούτε για την ασφάλεια των ένστολων, η εκδήλωση βίας εις βάρος τους θίγει και κύριες πολιτικές αξίες - πράγμα που την καθιστά πολλαπλά απαράδεκτη».

 

Επίσης πρόσθεσε ότι: «Σε μια ιδεατή ευνομούμενη πολιτεία, οι επαγγελματίες που βρίσκονται στο χώρο μιας διαδήλωσης, είτε για να προστατεύσουν τη δημόσια τάξη είτε για να καταγράψουν την επικαιρότητα, καθορίζουν τη συμπεριφορά τους δεσμευόμενοι από τον νόμο και αυτοδεσμευόμενοι από τους δεοντολογικούς κανόνες του εκάστοτε επαγγέλματός τους».

 

Το δημοσιογραφικό γιλέκο και οι αντιεξουσιαστές

 

Επανέφερε επίσης την πρότασή του για την «ασφάλεια» των δημοσιογράφων να χρησιμοποιούν ειδικά γιλέκα που «θα τους καθιστούσαν ορατούς εξ αποστάσεως και θα απέκλειαν οποιαδήποτε άσκηση βίας εις βάρος τους»

 

Ωστόσο, τόνισε, ότι «η πρότασή μου έγινε δεκτή με μεγάλη επιφύλαξη διότι θεωρήθηκε ότι το μέτρο αυτό θα στοχοποιούσε τους δημοσιογράφους εντός του αντιεξουσιαστικού και αναρχοαυτόνομου, όπως λένε, χώρου. Ομολογουμένως, αυτό το επιχείρημα με εξέπληξε».

 

Επιπλέον κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι «είναι αδιανόητο ο αστυνομικός που καλείται να υπερασπιστεί τους νόμους να γίνεται παραβάτης των νόμων καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Όταν κάποιοι παρεκτρέπονται και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τότε είναι που κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύνολο της Αστυνομίας. Τότε είναι που μειώνεται το κύρος του θεσμού της αστυνομίας στην κοινωνία και δημιουργούνται προϋποθέσεις κοινωνικής αναταραχής».


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Σε ειδική τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας, υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο τους διοργανωτές,...

Secret Money

ΠΩΛHTHPIO ΣTO KAMENO

ΠΩΛHTHPIO ΣTO KAMENO

Στο κτίριο επί της Aμαλίας στον αριθμό 40 που κάποτε στεγαζόταν το ΣΔOE βάζει πωλητήριο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.