Deal News Online

Ο κανιβαλισμός στους φρύνους επιταχύνει την εξέλιξη τους

Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο συσχετισμού του κανιβαλισμού στην φύση με την εξέλιξη των ειδών παρατήρησαν Αυστραλοί ερευνητές με πρωταγωνιστές τους βατράχους και πιο συγκεκριμένα τους φρύνους, μια οικογένεια βατράχων με αρκετά είδη.

 

Οι νεοσσοί του χωροκατακτητικού είδους του φρύνου στην Αυστραλία δεν φαίνεται να έχουν καμία έχουν καμία πιθανότητα ενάντια στο πιο θανατηφόρο αρπακτικό τους: τους κανίβαλους γυρίνους που καταβροχθίζουν τα εκκολαπτόμενα αυγά να είναι σε μπουφέ απεριόριστης κατανάλωσης. Αυτή η διαδικασία όμως κινητοποιεί τους εξελικτικούς μηχανισμούς που κάνουν τους νεοσσούς να αναπτύσσονται γρηγορότερα, μειώνοντας τον χρόνο που έχουν οι πεινασμένοι γυρίνοι για να τα καταπιούν, διαπιστώνει η μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

 

Ο κανιβαλισμός ένα φαινόμενο που δεν είναι άγνωστο στον κόσμο των βατράχων και οξύνεται από την έλλειψη τροφής λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Οι φρύνοι τρώγοντας τα αβγά και τα νεογέννητα συντηρούν την επιβίωση τους και ταυτόχρονα εξαφανίζουν τον επερχόμενο ανταγωνισμό για την τροφή. Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φρύνοι έχουν αναπτύξει μια διατροφική έλξη σε κάποιες τοξίνες που προσθέτουν τα θηλυκά στα γονιμοποιημένα αβγά τους.

 

Αυτή η έλξη ενισχύει την συμπεριφορά κανιβαλισμού των φρύνων. Στην Αυστραλία οι φρύνοι εισήλθαν για πρώτη φορά το 1935 αλλά αναπτύχθηκαν γρήγορα και ο πληθυσμός τους ξεπερνάει πλέον τα 200 εκατ. άτομα. Έτσι εμφανίζονται πρωτοφανή ποσοστά αυτής της συμπεριφοράς όσον αφορά τους βατράχους. Οι φρύνοι κάθε λιμνούλας ή γούρνας οσμίζονται τα αβγά που έχουν εναποθέσει εκεί άλλοι φρύνοι και πηγαίνουν και τα τρώνε ενώ επίσης δεν διστάζουν να φάνε ακόμη και τα νεογέννητα βατραχάκια.

 

"Αν οι κανίβαλοι σας αναζητούν, όσο λιγότερο χρόνο μπορείτε να περάσετε ως αυγό ή για να εκκολαφθείτε, τόσο το καλύτερο", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Jayna DeVore, η οποία έκανε την έρευνα ως μεταδιδακτορική ερευνητική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και τώρα είναι βιολόγος για την Tetiaroa Society, μιας περιβαλλοντικής ΜΚΟ στη Γαλλική Πολυνησία.

 

Αυτός ο εκτεταμένος κανιβαλισμός οδήγησε σε μια εξελικτική διεργασία προκαλώντας την επιτάχυνση της διαδικασία εκκόλαψης των αβγών. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα βατραχάκια... βιάζονται να μεγαλώσουν μέσα στα αβγά τους για να εκκολαφθούν γρήγορα και να προλάβουν να σώσουν την ζωή τους από τους κανίβαλους. Με απλά λόγια ένα πραγματικό εργαστήριο της φύσης έχει δημιουργηθεί στα οικοσυστήματα των βατράχων στην Αυστραλία και οι ειδικοί καλούνται να το παρατηρήσουν και δουν μπροστά στα μάτια τους να εξελίσσονται διάφοροι φυσικοί μηχανισμοί.

 

Σημειώνεται πάντως ότι η γρήγορη ανάπτυξη έχει τις παγίδες του, καθώς σε σύγκριση με τα τυπικά αναπτυσσόμενα νεογέννητα, εκείνα που αυξήθηκαν γρηγορότερα τα πήγαιναν χειρότερα όταν έφταναν στο γυρίνο στάδιο της ζωής. διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επομένως, δεν "αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με αυτόν τον τρόπο, εκτός αν σίγουρα έρχονται κανίβαλοι για εσάς", δήλωσε η DeVore.


Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.