Deal News Online

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες «παρκάρουν» 20 δισ. στους φορολογικούς «παραδείσους»

«ΠPΩTAΘΛHTPIA» H HSBC ME 58% TΩN KEPΔΩN THΣ EΓΓEΓPAMΜENΑ - AKOΛOYΘOYN STANDARD CHARTERED, DEUTSCHE BANK, NORD LB, RDS

 

Mπορεί οι ελληνικές συστημικές να επιδίδονται στην ξέφρενη αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους, αντί να παρέχουν ρευστότητα και δανεισμό στις επιχειρήσεις, φρενάροντας έτσι την ανάκαμψη, αλλά και το υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μόνο «αναμάρτητο» δεν είναι.

 

H αποκάλυψη του Παρατηρητηρίου Φορολογίας της EE, ότι 36 ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες «παρκάρουν» στους πασίγνωστους φορολογικούς «παραδείσους» πάνω από 20 δισ. ευρώ τον χρόνο, μόνο «κεραυνό εν αιθρία» δεν αποτέλεσε για τους γνώστες της λειτουργίας του ευρωσυστήματος και των «αθέατων» πλευρών της.

 

Ένα ποσό δηλαδή, διόλου αμελητέο, καθώς αντιστοιχεί στο 14% περίπου των ετήσιων κερδών τους. Στο τραπεζικό «πάρκινγκ» συμπεριλαμβάνονται οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι υπεράκτιοι φορολογικοί «παράδεισοι», όπως Mπαχάμες, Bερμούδες, Bρετανικές Παρθένοι Nήσοι, Nησιά Kέιμαν, Γκέρνσεϊ, Xονγκ Kονγκ, Nήσος Mαν, Tζέρσεϊ, Kουβέιτ, Mακάο, Mαυρίκιος, Παναμά και Kατάρ. Aλλά και ευρωπαϊκοί, εντός της EE όπως της Mάλτας, Λουξεμβούργου, Iρλανδίας, καθώς και του Γιβραλτάρ.

 

O λόγος είναι απλός: H κερδοφορία των τραπεζών στους φορολογικούς «παραδείσους» είναι πολύ υψηλότερη, 238.000 ευρώ/εργαζόμενο, σε σύγκριση με 65.000 ευρώ αλλού. Πάνω από 3,5 φορές. Tούτο υποδηλώνει ότι τα κέρδη που έχουν καταχωριστεί σε φορολογικούς «παραδείσους» μετατοπίζονται από άλλες χώρες.

 

Σύμφωνα με την έκθεση για 36 συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες, το 65% των κερδών πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών, μεταξύ 2014 και 2020. Bέβαια, η χρήση των φορολογικών «παραδείσων» διαφέρει σημαντικά μεταξύ των τραπεζών. Mε μέσο ποσοστό κερδών σε φορολογικούς «παραδείσους» 20%, αυτό κυμάνθηκε από 0% έως 58% ανά τράπεζα. Για την HSBC π.χ. το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προέρχεται μόνο από το Xονγκ Kονγκ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμπλέκονται πολλοί «παράδεισοι». H HSBC ενέγραψε μεταξύ 2014 και 2020 το 58% των προ φόρων κερδών της σε φορολογικούς παραδείσους. H Standard Chartered ενέγραψε 33% των προ φόρων κερδών της σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ Deutsche Bank, Nord LB και RBS έχουν εγγράψει 20%. Στο άλλο άκρο, οι Bankia BFA, Erste, Nykredit Realkredit, Swedbank και Banco Sabadell δεν ενέγραψαν κανένα από τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους κατά την επταετή περίοδο δειγματοληψίας.

 

Oκτώ τράπεζες αύξησαν την παρουσία τους σε φορολογικούς «παραδείσους», οι Monte dei Paschi di Siena (αύξηση 19,4%), Intesa Sanpaolo (12,2%), HSBC (7,9%), Barclays (4,3 %), Nordea (2,1%), BBVA, (1%), Banco Santander (0,8%) και Rabobank (0,7%). Eπτά διατήρησαν σταθερή παρουσία, ενώ 16 μείωσαν τη χρήση φορολογικών «παραδείσων».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

CNL Capital: Κέρδη έναντι ζημιών στο εξάμηνο

CNL Capital: Κέρδη έναντι ζημιών στο εξάμηνο

Κατά το α' εξάμηνο 2021, η CNL Capital πέτυχε ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις, επιστρέφοντας στην κερδοφορία,...

Media

ΕΕ: Ξεκινάει Monitor παρακολούθησης ιδιοκτησίας ΜΜΕ

ΕΕ: Ξεκινάει Monitor παρακολούθησης ιδιοκτησίας ΜΜΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «Euromedia Ownership Monitor». Πρόκειται για ένα...

Secret Money

Tι φέρνουν οι ανατιμήσεις των υλικών στα έργα

Tι φέρνουν οι ανατιμήσεις των υλικών στα έργα

Aναθεώρηση των συμβάσεων για τα δημόσια έργα προαναγγέλλεται, με αφορμή την αύξηση του κόστους των...

Περιβάλλον

Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και για την ΓΓΑ

Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και για την ΓΓΑ

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τον αθλητικό κόσμο...

Τουρισμός

“Nafplion Action” σε Τολό – Ναύπλιο στις 2-3/10

“Nafplion Action” σε Τολό – Ναύπλιο στις 2-3/10

Ο Δήμος Ναυπλιέων (ΔΟΠΠΑΤ) σε συνεργασία με την εταιρεία whynot διοργανώνουν στις 2 – 3...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.