Deal News Online

Παπαθανάσης: Δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης Προτεινόμενο

«Αυτή τη φορά δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα φιλικό διεθνές επενδυτικό περιβάλλον με ορατά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

 

«Κάναμε νόμους που διευκολύνουν το επενδυτικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που υποδέχεται φιλικά τους ξένους επενδυτές», είπε ο κ. Παπαθανάσης, στην τοποθέτησή του στη θεματική ενότητα "Στρατηγική, Επενδύσεις, Κίνητρα και Προοπτικές" στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

 

Ανέφερε, ότι τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνεται συνεχώς αυξανόμενη τάση για ξένες επενδύσεις, που - όπως είπε - αυξήθηκαν κατά 77%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Σημείωσε, ότι το 2019 αντιστοιχούσαν στο 11% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 22% και πλέον διαπιστώνεται μια σημαντική αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο και μια αύξηση 14% στις επενδύσεις, σε σχέση με το 2019.

 

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι η στήριξη αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, χάρη στα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

 

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί με τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος και ότι στηρίζει τις επενδύσεις. Πρόσθεσε, ότι το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένες επιχειρήσεις αποτελεί συνέχεια και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ", το οποίο, όπως είπε, άφησε θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, ανέφερε ότι οι επενδύσεις και γενικότερα η επιχειρηματικότητα προϋποθέτουν φιλικό περιβάλλον, κάτι που – όπως είπε - πρέπει να είναι προτεραιότητα ανεξαρτήτως κυβέρνηση. Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με την κ. Μασούτη, είναι, μεταξύ άλλων ο χρόνος επίλυσης των διαφορών στο δικαστικό σύστημα, το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην έλλειψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, τόνισε πως το 30,6% των εξαγωγών της χώρας πραγματοποιείται από πέντε επιχειρήσεις, 100 επιχειρήσεις πραγματοποιούν το 57,6% και 1000 το 84,6%, τη στιγμή που συνολικά υπάρχουν 17.950 εξαγωγικές επιχειρήσεις. Είπε, ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό.

 

Ο Deputy Chief of Mission της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, David Burger, είπε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακοί και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ταχύτητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ψηφιοποιήσει τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ εξήρε την αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς.


Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Το παρόν στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM TOP RESA 2021, τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματιών του τουρισμού...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.