Κόσμος

ΟΗΕ: Η περιβαλλοντική κρίση απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι περιβαλλοντικές απειλές επιδεινώνουν τις συγκρούσεις παγκοσμίως και σύντομα θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Η επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση και η καταστροφή της φύσης επηρεάζουν σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αποτυγχάνουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

 

«Καθώς αυτές οι περιβαλλοντικές απειλές εντείνονται, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή μας», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, στην έναρξη συνεδρίασης του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη, αναφερόμενη σε πρόσφατα «ακραία και φονικά» κλιματικά γεγονότα, όπως οι πλημμύρες στη Γερμανία, οι πυρκαγιές στη Σιβηρία και στην Καλιφόρνια, οι πλημμύρες στην Κίνα και στη Γερμανία κ.α.

 

«Πρέπει να θέσουμε τον πήχυ ψηλότερα --πράγματι, το κοινό μας μέλλον εξαρτάται από αυτό», πρόσθεσε η ίδια. Η Μπατσελέτ υπογράμμισε ότι η «τριπλή αυτή κρίση του πλανήτη» έχει ήδη μεγάλο και άμεσο αντίκτυπο σε σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως «τα δικαιώματα για επαρκή σίτιση, νερό, μόρφωση, στέγαση, υγεία, ανάπτυξη ακόμα και στην ίδια τη ζωή».

 

«Η μόλυνση --που προέρχεται από τους ίδιους μη βιώσιμους τρόπους κατανάλωσης και παραγωγής όπως η κλιματική αλλαγή-- είναι η αιτία για έναν στους έξι πρόωρους θανάτους», είπε η ίδια.

 

Η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης είναι επομένως "μια ανθρωπιστική επιταγή, μια επιταγή ανθρώπινων δικαιωμάτων, μια επιταγή οικοδόμησης ειρήνης και μια επιταγή ανάπτυξης". «Είναι επίσης εφικτη», πρόσθεσε.

 

Σημειώνεται ότι το γραφείο της Bachelet πιέζει για πιο δυναμικές δεσμεύσεις για το κλίμα στις 12ήμερη κλιματική σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη, που θα ξεκινήσει στις 31 Οκτωβρίου.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή