Deal News Online

undefined

Υπαναχωρεί τώρα ο Μοράλες

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ανακάλεσε χθες Παρασκευή το διάταγμά του που προέβλεπε κατάργηση της επιχορήγησης των καυσίμων, που οδήγησε σε αύξηση των τιμών τους έως και κατά 83%, προκαλώντας μια σειρά διαδηλώσεων, το λεγόμενο "γκασολινάσο" -που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της πενταετούς θητείας του.

 

Ο Μοράλες ανακοίνωσε επίσης την ανάκληση του διατάγματος, με το οποίο δίνονταν αυξήσεις σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη.

 

"Υποσχέθηκα να κυβερνώ όπως ορίζουν οι εντολές που δίνει ο λαός. Άκουσα τους συντρόφους μου", είπε ο Μοράλες σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

 

"Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέτρα ακυρώνονται... δεν υπάρχει λόγος οι τιμές των εισιτηρίων να ανέβουν, ούτε οι τιμές των τροφίμων, ούτε να υπάρξει κερδοσκοπία. Όλα επιστρέφουν στο σημείο που ήταν πριν".

 

Ο Μοράλες παραμένει δημοφιλής μεταξύ της φτωχής πλειοψηφίας στη Βολιβία αλλά η τεράστια αύξηση της τιμής των καυσίμων εξόργισε τη βάση του και πολλά συνδικάτα ηγήθηκαν των κινητοποιήσεων για την ανάκληση του μέτρου.

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μοράλες είχε υπεραμυνθεί του μέτρου, που είχε χαρακτηρίσει απαραίτητο για να μειωθούν οι εισαγωγές καυσίμων και να τονωθούν οι επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου, καθώς και να καμφθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων προς γειτονικές χώρες και η διαφθορά, αλλά οι προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών για κινητοποιήσεις διαρκείας πιθανότατα τον ώθησαν να αναθεωρήσει.

 

Οι επιδοτήσεις στοιχίζουν στο κράτος περίπου 380 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το χρόνο, ή περίπου 2% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Παρά τις συχνές και αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στους πλούσιους γαιοκτήμονες των ανατολικών επαρχιών και τη φτωχή ιθαγένικη πλειοψηφία, η Βολιβία χαρακτηρίζεται από σχετική πολιτική σταθερότητα αφότου ο Μοράλες εξελέγη πρόεδρος το 2005. Είναι ο πρώτος ιθαγενής που κατάφερε να αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα.

 

Εργαζόμενοι στα ορυχεία, δάσκαλοι, αγρότες και άλλοι συχνά διαδηλώνουν για να προβάλουν τα αιτήματά τους, αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν τον Μοράλες λόγω των προσπαθειών του για μια δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου της χώρας.

 

Ο Μοράλες εθνικοποίησε την ενεργειακή βιομηχανία λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2006 και δεσμεύτηκε να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή καυσίμων. Όμως η πρόοδος είναι αργή, ενώ οι μεγαλύτερες ξένες εταιρίες αποφεύγουν να επενδύσουν περαιτέρω, π.χ. σε έρευνες για νέα κοιτάσματα και διυλιστήρια.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Υγεία & Διατροφή

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης βιοκτόνων

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης βιοκτόνων

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης των βιοκτόνων «Total Care αντισηπτικό...

Τουρισμός

ΣΕΤΚΕ: O υπουργός Τουρισμού καταδικάζει τα μικρά καταλύματα

ΣΕΤΚΕ: O υπουργός Τουρισμού καταδικάζει τα μικρά καταλύματα…

Βολές  εναντίον του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη εξαπέλυσε το προεδρείο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.