Οικονομία

Ρωμαϊκή «μάχη» με φόντο το ΔΝΤ

Τη δική του κρίσιμη μάχη καλείται να δώσει σήμερα στην ιταλική βουλή ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο «καβαλιέρε» θα αποδείξει σήμερα αν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που θα μειώσουν το χρέος της Ιταλίας και το κόστος δανεισμού της. Άλλωστε ήδη ΔΝΤ και ΕΕ πραγματοποιούν οικονομικούς ελέγχους στη χώρα. Μετά την Ελλάδα και την Πορτογαλία, δεν είναι καθόλου απίθανο μια ακόμη από τις ονομαζόμενες PIGS, η Ιταλία δηλαδή, να διαβεί το κατώφλι του ΔΝΤ.

 

Οι βουλευτές του και όχι μόνο, καλούνται να ψηφίσουν σήμερα στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) τον απολογισμό για τον προϋπολογισμό του 2010 και από εκεί θα φανεί εάν ο Μπερλουσκόνι θα διατηρήσει την πλειοψηφία. Αυτό αποτελεί και το πρώτο κρίσιμο τεστ για τον ίδιο.

 

Υπενθυμίζεται ότι τρία μέλη του κόμματός του αποσχίστηκαν και εντάχθηκαν στην αντιπολίτευση, ενώ έξι ακόμα βουλευτές ζήτησαν δημοσίως την παραίτησή του.

 

Στην περίπτωση που ο Μπερλουσκόνι δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 316 ψήφους, το πιθανότερο είναι να πρέπει να πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης, όπου και θα αποφασιστεί η τύχη του.

 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε χθες το επίπεδο ρεκόρ του 6,68%, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα στο 6,63%, μετά την φημολογία περί παραίτησης του ιταλού πρωθυπουργού. Σήμερα βρίσκεται στο 6,73%.

 

Ο Μπερλουσκόνι διέψευσε την παραίτησή του και δεσμεύτηκε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από μόνος του την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκριση των μέτρων που στόχο έχουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της Ιταλίας και να μειώσουν το χρέος της, που ανέρχεται σε 1,9 τρισ. ευρώ.

 

Ακύρωσε τη συμμετοχή του στο Ecofin ο Τρεμοντι

 

Γύρισε την πλάτη στο Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρμόντι για να παραβρεθεί στην κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί τεστ για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος ωθείται προς την παραίτηση τη στιγμή που η Ιταλία έγινε στόχος των αγορών λόγω της χαλαρής δημοσιονομικής της πολιτικής. Φήμες περί παραιτήσεως του ιταλού πρωθυπουργού κυκλοφόρησαν χθες το μεσημέρι στις αγορές, για να διαψευσθούν αργότερα.

 

Πρώτη Καταχώρηση: Τρίτη, 08. 11. 2011 - 11:35


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή