Οικονομία

Στο 3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Οκτωβρίου 2011, σημείωσε αύξηση της τάξης του 3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2010.

 

Κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009 σημειώθηκε αύξηση 5,2%.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

 

Παράλληλα, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 10 – Οκτωβρίου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 09 – Οκτωβρίου 10, παρουσίασε αύξηση 3,7%, έναντι αύξησης 4,3%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

 

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 0,1% το μήνα Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2011, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

 

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

 

α) Κατά 0,5% της ομάδας '' Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά '', λόγω αύξησης , κυρίως, των τιμών στα είδη :

 

Δημητριακά και παρασκευάσματα, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά.

 

β) Κατά 0,8% της ομάδας '' Ένδυση και Υπόδηση '', λόγω αύξησης των τιμών των χειμερινών ειδών ένδυσης και υπόδησης.

 

γ) Κατά 0,7% της ομάδας '' Στέγαση '', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της  αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

 

2. Από τη μείωση του δείκτη:

 

Κατά 0,8% της ομάδας '' Μεταφορές '', λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης) και των τιμών των αυτοκινήτων.

 

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 3,0% το μήνα Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2010, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 3,1% της ομάδας '' Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά '', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : φρούτα νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα λαχανικά νωπά.

β) Κατά 5,2% της ομάδας '' Αλκοολούχα ποτά και καπνός '', λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

 

γ) Κατά 2,3% της ομάδας '' Ένδυση και υπόδηση '', λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

 

δ) Κατά 9,2% της ομάδας '' Στέγαση '', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

 

ε) Κατά 0,6% της ομάδας '' Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες '', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και των οικιακών υπηρεσιών.

 

στ) Κατά 3,8% της ομάδας '' Μεταφορές'', λόγω αύξησης των τιμών στα είδη : καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.

 

ζ) Κατά 0,6% της ομάδας '' Επικοινωνίες '', λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

 

η) Κατά 2,8% της ομάδας '' Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια '', λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

 

θ) Κατά 2,0% της ομάδας '' Άλλα αγαθά και υπηρεσίες '', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των ειδών ατομικής φροντίδας.

 

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

 

α) Κατά 0,7% της ομάδας '' Υγεία '', λόγω μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των νοσηλείων των ιδιωτικών κλινικών.

 

β) Κατά 0,6% της ομάδας '' Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες '', λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των βιβλίων, γραφικής ύλης-σχολικών ειδών .

 

γ) Κατά 0,9% της ομάδας '' Εκπαίδευση '', λόγω μείωσης των τιμών στα δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή