Οικονομία

Υποστηρίξτε το ευρώ προειδοποιεί ο Μπλερ

Ανησυχίες εντός αλλά και εκτός Ευρωζώνης προκαλεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την κρίση χρέους που κλυδωνίζει την Ευρώπη.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ θα ήταν «καταστροφική» και καλεί την Ευρώπη να ενεργήσει άμεσα για να υποστηρίξει το ενιαίο νόμισμα.

 

«Υπάρχουν πολύ δύσκολες και πολύ επώδυνες επιλογές για τη σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος. Εάν το ενιαίο νόμισμα κατέρρεε αυτό θα ήταν καταστροφικό», ανέφερε ο κ. Μπλερ μιλώντας στην τηλεόραση του BBC.

 

Παράλληλα, ο κ. Μπλερ επισημαίνει ότι αν η Ευρώπη και οι θεσμοί της επιθυμούν να διατηρηθεί το κοινό νόμισμα, θα πρέπει να διαθέσουν «όλες τους τις δυνάμεις για να το υποστηρίξουν».

 

«Δεν υποτιμώ τη δυσκολία αυτού, ούτε το τεράστιο πρόβλημα που αποτελεί για τη Γερμανία μια τέτοια δέσμευση. Όμως, από την άλλη πλευρά, εάν το ευρώ κατέρρεε, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη Γερμανία», τόνισε ο πρώην πρωθυποργός της Βρετανίας.

 

Ο Τόνι Μπλερ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν ένας «ισχυρός δημοσιονομικός συντονισμός, παράλληλα με τη νομισματική ένωση», αλλά και «μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

 

Την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον μεταβαίνει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία θα συζητήσει για την κρίση στην ευρωζώνη. Την περασμένη Πέμπτη, ο Κάμερον ζήτησε από τους ηγέτες της ευρωζώνης να ενεργήσουν άμεσα «αν θέλουν να σώσουν το νόμισμά τους», τονίζοντας ότι το Λονδίνο προετοιμάζεται «για κάθε ενδεχόμενο» όσον αφορά το ευρώ.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή