Υποχώρησε ο Δείκτης PMI το Δεκέμβριο

Στις 43,1 μονάδες υποχώρησε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για την Ελλάδα το Δεκέμβριο, από τις 43,9 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Η πρόσφατη τιμή ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο και υπέδειξε ακόμα μία σημαντική επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

 

Οι εισερχόμενες νέες εργασίες μειώθηκαν τον τελευταίο μήνα του έτους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2009. Η πρόσφατη μείωση ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και της ζήτησης από το εξωτερικό, την οποία μέλη του πάνελ συνέδεσαν με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

 

Η εντονότερη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών οδήγησε σε επιβράδυνση της συρρίκνωσης της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα το Δεκέμβριο. Εντούτοις, τα επίπεδα παραγωγής του τομέα εξακολούθησαν να μειώνονται με σημαντικό ρυθμό.

 

Ο συνδυασμός των δυσμενών επιχειρησιακών συνθηκών με τον έντονο ανταγωνισμό κατέστησε τους Έλληνες κατασκευαστές ανήμπορους να αυξήσουν τις τιμές χρέωσης το Δεκέμβριο. Κατά συνέπεια, οι τιμές εκροών μειώθηκαν για εικοστό έβδομο συνεχή μήνα, παρά την απότομη αύξηση του κόστους εισροών. Η σημαντική αύξηση του κόστους προμηθειών προήλθε από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και ήταν η πιο ραγδαία που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008.

 

Με τα έσοδα να μειώνονται και το κόστος εισροών να αυξάνεται, οι Έλληνες κατασκευαστές αναζήτησαν τρόπους μείωσης των δαπανών κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας. Ως εκ τούτου, η αγοραστική δραστηριότητα, τα αποθέματα και η απασχόληση μειώθηκαν περαιτέρω. Οι αγορές και το προσωπικό περιορίστηκαν ουσιαστικά και με ταχείς ρυθμούς, ενώ τα αποθέματα τόσο των προμηθειών όσο και των τελικών προϊόντων συρρικνώθηκαν σημαντικά.

 

Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών μειώθηκαν το Δεκέμβριο, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω εξασθένησης της ζήτησης για προμήθειες. Ήταν η πρώτη βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών του τομέα που καταγράφηκε σε διάστημα εννέα μηνών. Κατόπιν τούτου, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών μειώθηκαν ελάχιστα.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Nissan: Σχεδιάζει την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας

Nissan: Σχεδιάζει την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας

Περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως σχεδιάζει να καταργήσει η Nissan Motor Co Ltd προκειμένου...

Media

ΠΟΕΣΥ: Συνάντηση για τα πνευματικά δικαιώματα

ΠΟΕΣΥ: Συνάντηση για τα πνευματικά δικαιώματα

Διήμερο συναντήσεων εργασίας οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), την Πέμπτη 18 και...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Αυτοκίνητο

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

H σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars ανακαλεί 507.000 οχήματά της παγκοσμίως, λόγω ελαττωματικού εξαρτήματος στον...

Τεχνολογία

Europol: “Πονοκέφαλος” από τα αναβαθμισμένα δίκτυα 5G

Europol: “Πονοκέφαλος” από τα αναβαθμισμένα δίκτυα 5G

Η Europol ανησυχεί για το γεγονός ότι τα αναβαθμισμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G θα παρεμποδίζουν...

Τουρισμός

FedHATTA: Συνάντηση για στρατηγική προώθηση του ελληνικού και κυπριακού τουρισμού

FedHATTA: Συνάντηση για στρατηγική προώθηση του ελληνικού και…

Με εκπροσώπους του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.