Υποχώρησε ο Δείκτης PMI το Δεκέμβριο

Στις 43,1 μονάδες υποχώρησε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για την Ελλάδα το Δεκέμβριο, από τις 43,9 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Η πρόσφατη τιμή ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο και υπέδειξε ακόμα μία σημαντική επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

 

Οι εισερχόμενες νέες εργασίες μειώθηκαν τον τελευταίο μήνα του έτους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2009. Η πρόσφατη μείωση ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και της ζήτησης από το εξωτερικό, την οποία μέλη του πάνελ συνέδεσαν με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

 

Η εντονότερη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών οδήγησε σε επιβράδυνση της συρρίκνωσης της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα το Δεκέμβριο. Εντούτοις, τα επίπεδα παραγωγής του τομέα εξακολούθησαν να μειώνονται με σημαντικό ρυθμό.

 

Ο συνδυασμός των δυσμενών επιχειρησιακών συνθηκών με τον έντονο ανταγωνισμό κατέστησε τους Έλληνες κατασκευαστές ανήμπορους να αυξήσουν τις τιμές χρέωσης το Δεκέμβριο. Κατά συνέπεια, οι τιμές εκροών μειώθηκαν για εικοστό έβδομο συνεχή μήνα, παρά την απότομη αύξηση του κόστους εισροών. Η σημαντική αύξηση του κόστους προμηθειών προήλθε από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και ήταν η πιο ραγδαία που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008.

 

Με τα έσοδα να μειώνονται και το κόστος εισροών να αυξάνεται, οι Έλληνες κατασκευαστές αναζήτησαν τρόπους μείωσης των δαπανών κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας. Ως εκ τούτου, η αγοραστική δραστηριότητα, τα αποθέματα και η απασχόληση μειώθηκαν περαιτέρω. Οι αγορές και το προσωπικό περιορίστηκαν ουσιαστικά και με ταχείς ρυθμούς, ενώ τα αποθέματα τόσο των προμηθειών όσο και των τελικών προϊόντων συρρικνώθηκαν σημαντικά.

 

Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών μειώθηκαν το Δεκέμβριο, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω εξασθένησης της ζήτησης για προμήθειες. Ήταν η πρώτη βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών του τομέα που καταγράφηκε σε διάστημα εννέα μηνών. Κατόπιν τούτου, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών μειώθηκαν ελάχιστα.


protoselida

World Business

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ. δολ.

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ.…

Στα 38,7 ριάλ (10,32 δολάρια) έφτασαν οι μετοχές της εταιρείας-κολοσσού στον τομέα του πετρελαίου, Saudi...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Με αφορμή την συμπλήρωση 135 χρόνων από την γέννηση, στις 13 Δεκεμβρίου 1884, στον Πειραιά...

Αθλητικά

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Αντιδρώντας για τα... παρατράγουδα των τελευταίων αγωνιστικών και τις επιθέσεις που δέχονται από παράγοντες των...

Τουρισμός

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Ο Δήμος Αλοννήσου συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama που πραγματοποιήθηκε για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.