Επανένταξη στη φύση για δύο αρκουδάκια

Παρά το γεγονός ότι έμειναν ορφανά από πολύ μικρή ηλικία και βρέθηκαν φοβισμένα και σε κακή κατάσταση σε περιοχές του Άργους Ορεστικού και των Τρικάλων. «Υιοθετήθηκαν» από τον Αρκτούρο και τώρα πλέον, έχουν φτάσει να ζυγίζουν 40 κιλά έκαστο, αφού τρώνε με... άγρια όρεξη μεγάλες ποσότητες από καρύδια, κάστανα, βελανίδια και φρούτα.

 

Ο λόγος για δύο αρκουδάκια, που είχαν εντοπισθεί, τον περασμένο Απρίλιο, σε ηλικία μόλις δύο μηνών και έκτοτε εντάχθηκαν σε πιλοτικό πρόγραμμα επανένταξης του Αρκτούρου, σε ειδικές εγκαταστάσεις στη Φλώρινα.

 

«Πρόκειται για πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ειδική διατροφή και ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρουσίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον» εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Αρκτούρου Λάζαρος Γεωργιάδης.

 

Ο μικρός Τζον είχε βρεθεί τον περασμένο Απρίλιο στην περιοχή του Άργους Ορεστικού από τους ανθρώπους μονάδας επεξεργασίας ξύλου, οι οποίοι και ειδοποίησαν τον Αρκτούρο. Το αρκουδάκι ζύγιζε μόλις οκτώ κιλά, έκλαιγε συνέχεια και έτρωγε με δυσκολία, ενώ άκαρπες ήταν οι προσπάθειες για την ανεύρεση της μαμάς του.

 

Τα αρκουδάκια γεννιούνται κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου της μητέρας τους και η φωλιά τους λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα. Μένουν με τη μητέρα τους για δύο ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους στη φύση. Για να αφήσει η αρκούδα τα μικρά της, συντρέχουν δύο λόγοι -είτε να την κυνήγησαν σε μεγάλη απόσταση άγρια σκυλιά, είτε να έχει θανατωθεί.

 

«Το αρκουδάκι βαπτίστηκε με το όνομα του Τζον Μπίτσαμ, πρώην προέδρου της διεθνούς ένωσης αρκούδων International Bear Association, ο οποίος συνεργάζεται με την οργάνωση για το εγχείρημα της επανένταξης» λέει ο κ. Γεωργιάδης.

 

Όπως συμπληρώνει, πάντως, ο μικρός Τζον μέσα στην ατυχία του στάθηκε τυχερός, αφού μεγαλώνει μαζί μ' ένα άλλο ορφανό αρκουδάκι, που βρέθηκε κι αυτό τον περασμένο Απρίλιο από κτηνοτρόφο, στα λιβάδια Περτουλίου.

 

Ο μικρός Νικήτας δέθηκε αμέσως με τον θετό αδερφό του και τα δύο ζώα τέθηκαν υπό ένα αυστηρό επιστημονικό πρωτόκολλο, όπου αποφεύγεται κάθε είδους έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία, ακόμα και οπτική, ώστε να μην αναγνωρίσουν τον άνθρωπο ως φίλο, αλλά ως διαφορετικό είδος.

 

«Τα αρκουδάκια βρίσκονται στον ειδικό χώρο επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο Αρκτούρος, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων και παρακολουθούνται με κάμερες. Τρώνε διάφορα φρούτα και δημητριακά, όπως μήλα, ροδάκινα, κεράσια, άγρια μούρα, βρώμη, σιτάρι, αλλά και πολλά ραδίκια, τα οποία μαζεύουν τα μέλη του Αρκτούρου από το δάσος και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το βάρος τους ανέρχεται σε 40 περίπου κιλά το καθένα» αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος επανένταξής τους στη φύση, οι επιστήμονες έχουν διπλασιάσει την ποσότητα τροφής που τους χορηγούν έτσι ώστε να αποθηκεύσουν λίπος που θα τους χρειαστεί στη διάρκεια του χειμέριου ύπνου γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, «αν όλα κυλήσουν ομαλά, με τις πρώτες χιονοπτώσεις, τα αρκουδάκια θα αφεθούν ελεύθερα, ώστε να φωλιάσουν φυσιολογικά και να ξυπνήσουν στη φύση».

 

Στα αρκουδάκια θα τοποθετηθούν ραδιοκολάρα παρακολούθησης, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της επανένταξή τους.


protoselida

World Business

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ορισμένες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται να ενδιαφέρονται για μερίδιο στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla,...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Στην Κίνα βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.