Στο «ευρωσκαμνί» για το… ψωμί

Ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι η Ελλάδα, εάν μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν προχωρήσει στην τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για «θερμές γωνιές προψημένου ψωμιού στα σούπερ μάρκετ (bake – off).

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε τελεσίγραφο προς τις ελληνικές αρχές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να άρει άμεσα τους περιορισμούς που θέτει σχετικά με την ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια για τις εγκαταστάσεις παρασκευής προϊόντων αρτοποιίας με τη μέθοδο «bake - off».

 

Η μέθοδος «bake - off» είναι η ταχεία απόψυξη και εν συνεχεία το ψήσιμο, εντός των σημείων πώλησης, προϊόντων αρτοποιίας που είναι πλήρως ή μερικώς προψημένα και κατεψυγμένα.

 

Σήμερα η ελληνική νομοθεσία απαιτεί ελάχιστη επιφάνεια 24,99 τετραγωνικών μέτρων για τις εγκαταστάσεις παρασκευής των προϊόντων αυτών.

 

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι συγκεκριμένοι περιορισμοί συνιστούν παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας , ενώ δεν δικαιολογούνται για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

 

Έτσι έδωσε δυο μήνες διορία στις ελληνικές αρχές να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα μέτρα που θα πάρει για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με το δίκαιο της Ε.Ε, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το θέμα του "bake off" αποτελεί σημείο τριβής για χρόνια μεταξύ αρτοποιών, σούπερ μάρκετ , αρτοβιομηχανιών. Οι παραδοσιακοί αρτοβιομηχανοι ζητούν να υπάρχουν περιορισμοί κάτι που βρίσκει αντίθετους τους αρτοβιομήχανους και τα σούπερ μάρκετ που υποστηρίζουν ότι δημιουργούνται προβλήματα στον ανταγωνισμό κάτι που με τις αποφάσεις της υπογραμμίζει και η Ε.Ε.

 

Τελευταία απόπειρα ρύθμισης του ζητήματος έγινε το 2010 με αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα ωστόσο η Ε.Ε επανήλθε και πάλι ζητώντας άρση όλων των περιορισμών που ισχύουν.


protoselida

World Business

«Ξορκίζουν»  τις πρόωρες  κάλπες  στην Iταλία

«Ξορκίζουν» τις πρόωρες κάλπες στην…

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» στην Iταλία. H κεντρική...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Νικήτρια η Στεφανίδη στο Diamond League του Μπέρμιγχαμ

Νικήτρια η Στεφανίδη στο Diamond League του Μπέρμιγχαμ…

Έναν ακόμη αγώνα που επιβεβαιώνει την καλή αγωνιστική της κατάσταση πραγματοποίησε σήμερα (18/8) η Κατερίνα...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.