Υπεραισιόδοξες οι αναδυόμενες αγορές, "μαύρη" η Ευρώπη Προτεινόμενο

Οι αναδυόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, ελπίζουν σε μια νέα χρονιά με οικονομική ευημερία, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία, ατενίζουν με απαισιοδοξία το 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο BVA-Gallup σε 53 χώρες και δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα δείχνουν ότι ένας στους δύο (ποσοστό 49%) πιστεύει ότι το 2011 θα είναι "μια χρονιά οικονομικής άνθισης" και μόνο το 14% θεωρεί ότι ο καινούριος χρόνος θα φέρει μαζί του "οικονομικές δυσκολίες". Επιπλέον, το 63% των κατοίκων αυτών των χωρών -οι οποίες κατάφεραν να αντισταθούν στην κρίση- πιστεύουν ότι η προσωπική κατάστασή τους θα βελτιωθεί το 2011.

 

Αντιθέτως, μόνο το 15% των κατοίκων της Δυτικής Ευρώπης θεωρούν ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά οικονομικής ευμάρειας. Για το 45% η κατάσταση θα μείνει "σταθερή", το 38% την θεωρεί "δύσκολη", ενώ το 3% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον.

 

Το "χρυσό μετάλλιο" των αισιόδοξων του πλανήτη το κερδίζουν επάξια οι Βιετναμέζοι και οι Νιγηριανοί, αφού οι μεν πρώτοι πιστεύουν σε ποσοστό 70% πως η φετινή θα είναι μια χρονιά οικονομικής ευημερίας ενώ οι δεύτεροι, όσον αφορά την προσωπική τους κατάσταση, θεωρούν σε ποσοστό 80% πως το 2011 θα είναι καλύτερο από το 2010. Στο άλλο άκρο, μόνο το 14% των Αφγανών και το 12% των Ιρακινών πιστεύουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν φέτος.

 

Στη Γαλλία που, σύμφωνα με τους συγγραφείς της δημοσκόπησης, είναι η "βασίλισσα της απαισιοδοξίας", το 61% αναμένει "μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες", όπως και το 52% των Βρετανών, το 48% των Ισπανών και το 41% των Ιταλών. Μόνο δύο στους δέκα Γερμανούς (ποσοστό 22%) βλέπουν "μαύρο" το οικονομικό μέλλον ενώ το 27% προβλέπει πως ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί.

 

Το θέμα της απασχόλησης προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Βρετανία όπου τρεις στους τέσσερις (74%) πιστεύουν πως η ανεργία θα αυξηθεί, ενώ το ίδιο θεωρεί και το 72% των Πακιστανών, το 67% των Γάλλων, το 65% των Ρώσων και το 56% των Ινδών.

 

Στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) οι ερωτηθέντες αποδείχτηκαν απαισιόδοξοι για την οικονομία (μόνο ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι το 2011 θα είναι καλή χρονιά) αλλά πιο αισιόδοξοι για την προσωπική τους ευημερία (το 45% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί η κατάστασή τους, το 34% ότι θα μείνει ίδια και το 21% ότι θα επιδεινωθεί).

 

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 11 Οκτωβρίου-13 Δεκεμβρίου σε δείγμα 64.203 ατόμων τηλεφωνικά, πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω του Ίντερνετ. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στο Ιράκ δεν διευκρινίστηκε.

 

Περισσότερο αισιόδοξοι οι Γερμανοί πολίτες

 

Οι Γερμανοί, στην πλειοψηφία τους, αναμένουν μια σταθερή, ή ακόμη και καλύτερη οικονομική κατάσταση φέτος και οι φόβοι τους σχετικά με την απασχόληση έχουν σαφώς μειωθεί, δείχνει δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young.

 

Μόνον ένας Γερμανός στους εννέα φοβάται για τη δουλειά του, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε το Δεκέμβριο του 2010. Την ίδια περίοδο, το 2009, ένας Γερμανός στους πέντε εξέφραζε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μείνει άνεργος.

 

Η αγορά εργασίας στη Γερμανία αντιστάθηκε πολύ καλά στην κρίση και η ανεργία μειώθηκε σημαντικά το 2010, πέφτοντας από 8,2% κατά μέσο όρο το 2009 σε 7% στα τέλη του 2010, ενώ παράλληλα υπήρξε μια πολύ δυναμική ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 35% των Γερμανών αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί κι άλλο φέτος και το 40% ότι θα παραμείνει σταθερή.

 

Η σχετική αυτή αισιοδοξία μεταφράζεται επίσης σε μια μεγαλύτερη τάση για κατανάλωση. Ωστόσο "δεν διαπιστώνεται ακόμη ένας καταναλωτικός πυρετός", σημειώνει η Ernst & Young. Μόνο το 16% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι φέτος θέλει να δαπανήσει επιπλέον χρήματα σε μεγάλες αγορές --π.χ. αυτοκινήτου, κουζίνας κ.λπ.

 

Οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι στηρίζουν τις ελπίδες τους στην εσωτερική ζήτηση για την υποστήριξη της ανάπτυξης του ΑΕΠ φέτος, η οποία αναμένεται γύρω στο 2%. Ωστόσο η ώθηση πρέπει να δοθεί περισσότερο από τις επιχειρήσεις απ'ό,τι από τα νοικοκυριά. "Δεν θα υπάρξει κανένα θαύμα στο λιανικό εμπόριο το 2011", προέβλεψε η Ernst & Young.

 

Η δημοσκόπηση έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 ατόμων κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου τηλεφωνικώς.


protoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.