Διευκρινίσεις για αντικειμενικές αξίες ακινήτων νέων περιοχών

Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 4.486 περιοχές της χώρας, που ισχύει ήδη από την Πρωτοχρονιά, δίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Στόχος του νέου συστήματος, οπως αναφέρει το υπουργείο είναι η παροχή αντικειμενικής και τεκμηριωμένης βάσης προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ ακινήτων, εισοδήματος, ΕΤΑΚ. Έτσι, οπως σημειώνει, παρέχεται η δυνατότητα η φορολογητέα αξία να είναι εκ των προτέρων γνωστή, ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός και προϋπολογισµός του κόστους από τους συναλλασσόμενους στην αγορά ακινήτων.

 

"Παρά τις κορώνες της ΝΔ για δήθεν φοροεισπρακτικό μέτρο που συνεπάγεται υπερβολικές επιβαρύνσεις της φορολογητέας αξίας των ακινήτων η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική" αναφέρει το υπουργείο Οιονομικών και εξηγεί οτι:

 

- Σε ό,τι αφορά στα νεόδμητα κτίσματα, για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών (κτίσματος και οικοπέδου), ελήφθησαν ως βάση ανα τετραγωνικό οι τιμές του Τεχνικού Επιμελητηρίου του έτους 2006, οι οποίες μάλιστα αφορούν μόνο στο κόστος κατασκευής του κτιρίου και όχι και την αξία του οικοπέδου. Οι τιμές αυτές ανέρχονταν το έτος 2006 στα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ σήμερα είναι τουλάχιστον 1.100 ευρώ.

 

- Η ελάχιστη τιμή των 600 ευρώ/τετραγωνικό μειώνεται, για τα παλαιότερα κτίσματα, με βάση τον ισχύοντα συντελεστή παλαιότητας, ο οποίος ξεκινά από 10% για κτίσματα άνω των 10 ετών και κλιμακώνεται για κτίσματα άνω των 25 ετών έως 40%, φτάνοντας δηλαδή σε μείωση της αντικειμενικής αξίας στα 360 ευρώ/τετραγωνικό.

 

- Πέραν των ανωτέρω, οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν για κάθε οικισμό από ειδική Επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΤΕΕ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έλαβαν υπόψη τις τοπικές εκτιμήσεις και ιδιομορφίες. Οι κατά κανόνα ομόφωνες αποφάσεις αυτών των Επιτροπών, σε συνδυασμό με συγκριτικά στοιχεία των αρμόδιων ΔΟΥ και με έρευνες της τοπικής Κτηματαγοράς, υιοθετήθηκαν για τον προσδιορισμό της τελικά ορισθείσας ζώνης αντικειμενικής αξίας για κάθε περιοχή.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους οικισμούς των 25 νομών, το 63,6% του συνόλου εντάσσονται στο σύστημα με τιμή ζώνης (νεόδμητων κτισμάτων) 600 ευρώ/τετραγωνικό και ένα επιπλέον 31,4% εντάσσονται με τιμή ζώνης 601-1.000 ευρώ. Δηλαδή στο 95% των εντασσόμενων οικισμών, η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ανα τετραγωνικό. 4,7% των οικισμών εντάσσονται με τιμή ζώνης 1001-1500 ευρώ, 0,2% με τιμή ζώνης 1501-2000 ευρώ, ενώ μόνον 0,04% του συνόλου εντάσσονται με τιμή ζώνης πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

 

- Σε ό,τι αφορά στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια. η αντικειμενική αξία ορίστηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με την ισχύουσα στην αγορά ή την προσδιοριζόμενη σε ενταγμένες περιοχές τιμή ζώνης.

 

Στόχος, του νέου συστήματος, καταλήγει το υπουργείο, είναι να αρθεί η αυθαιρεσία, η απροσδιοριστία και η αδιαφάνεια στον προσδιορισμό της φορολογητέας βάσης των ακινήτων, να αποφευχθούν οι αμφισβητήσεις και οι αντιδικίες, αλλά και να προσδιοριστούν οι αξίες με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, χωρίς να διαταραχθεί η κτηματαγορά και να αιφνιδιαστούν οι συναλλασσόμενοι.


protoselida

World Business

Fed: Παρμένει τo επιτόκιο στο 1,50-1,75%

Fed: Παρμένει τo επιτόκιο στο 1,50-1,75%

Οι αξιωματούχοι της Fed έκριναν ομόφωνα την Τετάρτη ότι είναι καλύτερο να διατηρήσουν την πολιτική τους...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 97 χρόνων από τη γέννηση (11 Δεκεμβρίου 1922) ενός από...

Αθλητικά

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η Γιουβέντους

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η…

Ένα ξενοδοχείο με ατμόσφαιρα ... Γιουβέντους, άνοιξε και παρουσίασε επίσημα η “Μεγάλη Κυρία” του ιταλικού...

Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Πρώτη στις πιο αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας

Τεχνητή νοημοσύνη: Πρώτη στις πιο αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας

Τι πιο  «αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας» με κριτήριο τον βαθμό προσλήψεων σε κάθε κλάδο ανακοίνωσε το...

Τουρισμός

Γερμανία: Kάλεσε Τουρκία - Λιβύη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

Γερμανία: Kάλεσε Τουρκία - Λιβύη να σεβαστούν το…

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Ανταμπαρ κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.