Τόμας Μάγιερ: Υπέρ "πολιτικής θεμελίωσης" του ευρώ Προτεινόμενο

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ θεωρεί επιβεβλημένο να προχωρήσει όχι μόνον η οικονομική αλλά και η "πολιτική θεμελίωση" του ευρώ.

 

Σε άρθρο του στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (03.01.11) ο κ. Μάιερ διαπιστώνει ότι έγιναν λάθη και ότι η ΟΝΕ χρειάζεται βελτιώσεις, χωρίς τις οποίες το οικοδόμημα απειλείται με κατάρρευση.

 

Σε περίπτωση που μία χώρα-μέλος παραβιάζει τους κανόνες του κλαμπ, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί και πάλι στις υποχρεώσεις της, "όπως τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας", λέει ο κ. Μάιερ. Προσθέτει δε ότι "όσο κινείται σοβαρά στην κατεύθυνση αυτή, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη δεν πρέπει να την αφήσουν να καταρρεύσει ή να γυρίσουν την πλάτη στο κλάμπ".

 

Ο κ. Μάιερ διαπιστώνει ότι στην ΟΝΕ, με τη σημερινή της μορφή λείπει "ένας θεσμός που θα ελέγχει τα δημοσιονομικά των χωρών και σε περίπτωση κρίσης θα διαμορφώνει με την απειλούμενη χώρα προγράμματα προσαρμογής και θα χορηγεί την αναγκαία βοήθεια, ενώ θα είναι σε θέση να δρομολογεί μία αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε περίπτωση πτώχευσης".

 

Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η προσπάθεια για τη θέσπιση ενός τέτοιου θεσμού και για "τις απαραίτητες μεταβατικές λύσεις". Κατά τον κ. Μάιερ οι βελτιώσεις στην ΟΝΕ θα έχουν κόστος. "Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δείξει ότι είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ένα κοινό νόμισμα μπορεί να υπάρχει χωρίς οιαδήποτε ευθύνη του ενός μέλους για το άλλο. Η ΟΝΕ είναι μία κοινότητα ευθύνης, αλλά όσο θα μένει χωρίς πολιτική ένωση θα είναι "κοινότητα περιορισμένης ευθύνης", διαπιστώνει ο κ. Μάιερ.

 

Η αναμόρφωση λοιπόν της ΟΝΕ συνίσταται κατά κύριο λόγο στον προσδιορισμό των προϋποθέσεων και ορίων ευθύνης. "Το συνεπαγόμενο κόστος της αναμόρφωσης είναι το κόστος εγγύησης, που θα παρέχει η μία χώρα στην άλλη. Αυτό το κόστος είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά είναι πολύ κάτω από εκείνο που θα προέκυπτε από μία διάλυση της ΟΝΕ", λέει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank.


protoselida

Media

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

«Αντίο Βαλκάνια;» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τεχνολογία

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το 2025

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το…

Η Κίνα αναμένεται να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης εμπορικών υπηρεσιών 5G με τις εκτιμήσεις...

Περιβάλλον

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.