Deal News Online

undefined

Στις 16 Δεκεμβρίου σύνταξη, δώρο και ΕΚΑΣ

Ανακούφιση στους συνταξιούχους του ΙΚΑ φέρνει η διαβεβαίωση ότι η σύνταξη Ιανουαρίου μαζί με το δώρο Χριστουγέννων και το ΕΚΑΣ θα καταβληθεί τελικά στις 16 Δεκεμβρίου και όχι με καθυστέρηση όπως αναμενόταν.

 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, γνωστοποίησε ότι σε σύσκεψη με το διοικητή του ΙΚΑ, αποφασίστηκε το σχετικό κονδύλι να δοθεί με ταμειακή διευκόλυνση από το υπουργείο Οικονομικών, και έγινε κάθε προσπάθεια ώστε να καταβληθεί η σύνταξη Ιανουαρίου, το δώρο και το ΕΚΑΣ στις 16/12.

 

Σχετική επιβεβαίωση ήρθε και από πλευράς υπουργείου Οικονομικών το οποίο γνωστοποίησε ότι κατόπιν οδηγιών του κ. Βενιζέλου, σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ, ώστε να καταβληθούν κανονικά συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων του ΙΚΑ και «να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης».

 

Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για καθυστέρηση μερικών ημερών στην καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ

 

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης σε συνέντευξή του στο ρ/σ Βήμα FM «Υπήρχε μια παράδοση ως προς την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στις 14-15 Δεκεμβρίου. Το πιο πιθανό φέτος είναι ότι θα πληρωθεί στις 16 το δώρο και στις 22 οι συντάξεις».

 

«Παρακολουθούμε το θέμα, γίνονται όπως και κάθε μήνα συσκέψεις με όλα τα ταμεία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με το ΙΚΑ και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Ταμεία, οφείλονται στη μείωση των εσόδων λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των αποδοχών, καθώς και της δυσκολίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

«Μέχρι τώρα», σημείωσε, «τα έχουμε καταφέρει με τη μείωση των δαπανών να μην υπάρξει οριζόντια μείωση των συντάξεων, για τις μικρές και μεσαίες συντάξεις. Περιοριστήκαμε φέτος στη μείωση άνω των 1.200 ευρώ ή κάτω του ποσού αυτού, όταν είναι άνω των 55 ετών», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι επικουρικές είναι άλλο θέμα.

 

Είναι χαμηλή η εισπραξιμότητα, παρατήρησε και γνωστοποίησε πως είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το 2012, ώστε να μη μειωθούν οι πόροι και χρειαστεί να μειωθούν οι συντάξεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Καθένας δεν μπορεί να το αποκλείσει. Είμαστε σε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός που κάνουμε είναι να μην υπάρξει καμία παραπέρα μείωση στις κύριες συντάξεις».

 

Αναφορικά με τις επικουρικές, ο υπουργός δήλωσε πως είναι μια ξεχωριστή υπόθεση, καθώς όπως είπε, τα επικουρικά ταμεία είναι διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν μεγάλα ελλείμματα. «Ο χρόνος θα κλείσει με 850 εκατ. ευρώ έλλειμμα. Τα επικουρικά ταμεία αυτή τη στιγμή εξαντλούν τα αποθεματικά τους το ένα μετά το άλλο και δεν θέλουμε να υπάρξει αδυναμία πληρωμής των συντάξεων. Αρα», τόνισε, «πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να μπορέσουν αυτά τα ταμεία να καταβάλλουν τις συντάξεις και τα επόμενα χρόνια», για να σημειώσει πως πρόκειται για συντάξεις που έχουν τεράστιες αποκλίσεις από ταμείο σε ταμείο.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης υπάρχουν ταμεία που δίνουν 12% των συντάξιμων αποδοχών ως επικουρική και κάποια που δίνουν 80%. «Σε κάποια από αυτά τα ταμεία υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 40, 50 ή 60% ποσοστό αναπλήρωσης όταν έχει τέτοια ελλείμματα», ξεκαθάρισε.

 

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011, 13:53


protoselida

World Business

 O Μόραλης «λάμπει» στο Greek Sale του Bonhams

O Μόραλης «λάμπει» στο Greek Sale του…

Από 320.000 ως 390.000 η εκτίμηση για το μνημειώδες έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου που...

Τεχνολογία

Σιγκαπούρη: Πρώτη θανατική καταδίκη μέσω Zoom

Σιγκαπούρη: Πρώτη θανατική καταδίκη μέσω Zoom

Στις 20 Μαΐου 2020, εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε ότι ένας Μαλαισιανός υπήκοος...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.