Ανάστατη η Δικαιοσύνη λόγω καταπατήσεων μέσω... Κτηματολογίου!

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών έχει μπει κύκλωμα καταπατητών, που αξιοποιεί τις αδυναμίες του νόμου και την σχεδόν μηδαμινή κρατική εποπτεία επί του Κτηματολογίου και βάζει στο στόχαστρο ακίνητα φιλέτα τα οποία μάλιστα αποκτά χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρου στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, αλλά και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, έχουν αναθέσει σε εισαγγελείς τη διερεύνηση υποθέσεων επιτηδείων που έχουν πρόσβαση στις μελετητικές έρευνες κτηματογράφησης και στα στοιχεία του κτηματολογίου εντοπίζουν ακίνητα που εμφανίζονται να έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη και με επίκληση έκτακτης χρησικτησίας αποκτούν μέσω του κτηματολογίου την κυριότητα τους.

 

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταπάτησης εντοπίζονται σε Λέσβο, Κέρκυρα και Λευκάδα, για τις οποίες έχει κάνει παρεμβάσεις ο Συνήγορος του Πολίτη και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

 

Σημειώνεται πως η Κτηματολόγιο ΑΕ δεν έχει αποστείλει σε κανένα από τους δικαιούχους των ακινήτων της πιλοτικής κτηματογράφησης της περιόδου 1998 -2002 τη βεβαίωση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής. Την ίδια στιγμή η προθεσμία για την οριστικοποίηση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής (10ετία για τον κάτοικο Ελλάδας και 12ετια για τον κάτοιοξο εξωτερικού) εξακολουθεί να τρέχει. Νομική συνέπεια της συμπλήρωσης της προθεσμίας αυτής είναι η εμπράγματη απώλεια του ακινήτου, στην περίπτωση που το ακίνητο μεταβιβασθεί περαιτέρω σε τρίτο.

 

Η Κτηματολόγιο ΑΕ δηλώνει για το θέμα πως η διαδικασία της κτηματογράφησης ξεκινά με την υποβολή δηλώσεων από τους δικαιούχους, οι οποίοι καλούνται να εντοπίσουν τα ακίνητά τους, να υποβάλλουν τίτλους ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων που έχουν πάνω σ΄αυτά τα ακίνητα και να σημειώσουν την αιτία κτήσης των δικαιωμάτων τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τρόικα έχει δείξει ενδιαφέρον για το θέμα. Έτσι, στις 15 Δεκεμβρίου θα βρεθούν στην Αθήνα για την παροχή τεχνικής βοήθεια στελέχη του Ολλανδικού κτηματολογίου, τα οποία θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ, εκπροσώπους δικηγόρων, συμβολαιογράφων και υποθηκοφυλάκων, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών για τις διαδικασίες κτηματογράφησης.


protoselida

World Business

Επένδυση τριάντα εκατ. στο λιμάνι του Νόβισαντ από την P&O Ports Dubai

Επένδυση τριάντα εκατ. στο λιμάνι του Νόβισαντ από…

Επενδύσεις ύψους τριάντα εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να υλοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης του λιμένα του Νόβισαντ,...

Secret Money

TI KPYBEI TO «MΠPOΣ-ΠIΣΩ»

TI KPYBEI TO «MΠPOΣ-ΠIΣΩ»

O Mανώλης Παναγιωτάκης μπορεί τώρα να κάθεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» του επικεφαλής της ΔEH, αλλά...

Αθλητικά

Παναθηναϊκός: Φλερτάρει με την 2η χειρότερη θέση της ιστορίας του

Παναθηναϊκός: Φλερτάρει με την 2η χειρότερη θέση της…

Ο Παναθηναϊκός μετά την αφαίρεση πέντε βαθμών κατρακύλησε στην 9η θέση και παλεύει να αποφύγει το...

Τεχνολογία

 Νetflix: 9,6 εκατ. νέοι συνδρομητές το 2019

Νetflix: 9,6 εκατ. νέοι συνδρομητές το 2019

Η Netflix, η δημοφιλής εταιρεία streaming απέκτησε 9,6 εκατομμύρια νέους συνδρομητές κατά το πρώτο τρίμηνο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.