Ανάστατη η Δικαιοσύνη λόγω καταπατήσεων μέσω... Κτηματολογίου!

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών έχει μπει κύκλωμα καταπατητών, που αξιοποιεί τις αδυναμίες του νόμου και την σχεδόν μηδαμινή κρατική εποπτεία επί του Κτηματολογίου και βάζει στο στόχαστρο ακίνητα φιλέτα τα οποία μάλιστα αποκτά χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρου στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, αλλά και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, έχουν αναθέσει σε εισαγγελείς τη διερεύνηση υποθέσεων επιτηδείων που έχουν πρόσβαση στις μελετητικές έρευνες κτηματογράφησης και στα στοιχεία του κτηματολογίου εντοπίζουν ακίνητα που εμφανίζονται να έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη και με επίκληση έκτακτης χρησικτησίας αποκτούν μέσω του κτηματολογίου την κυριότητα τους.

 

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταπάτησης εντοπίζονται σε Λέσβο, Κέρκυρα και Λευκάδα, για τις οποίες έχει κάνει παρεμβάσεις ο Συνήγορος του Πολίτη και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

 

Σημειώνεται πως η Κτηματολόγιο ΑΕ δεν έχει αποστείλει σε κανένα από τους δικαιούχους των ακινήτων της πιλοτικής κτηματογράφησης της περιόδου 1998 -2002 τη βεβαίωση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής. Την ίδια στιγμή η προθεσμία για την οριστικοποίηση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής (10ετία για τον κάτοικο Ελλάδας και 12ετια για τον κάτοιοξο εξωτερικού) εξακολουθεί να τρέχει. Νομική συνέπεια της συμπλήρωσης της προθεσμίας αυτής είναι η εμπράγματη απώλεια του ακινήτου, στην περίπτωση που το ακίνητο μεταβιβασθεί περαιτέρω σε τρίτο.

 

Η Κτηματολόγιο ΑΕ δηλώνει για το θέμα πως η διαδικασία της κτηματογράφησης ξεκινά με την υποβολή δηλώσεων από τους δικαιούχους, οι οποίοι καλούνται να εντοπίσουν τα ακίνητά τους, να υποβάλλουν τίτλους ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων που έχουν πάνω σ΄αυτά τα ακίνητα και να σημειώσουν την αιτία κτήσης των δικαιωμάτων τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τρόικα έχει δείξει ενδιαφέρον για το θέμα. Έτσι, στις 15 Δεκεμβρίου θα βρεθούν στην Αθήνα για την παροχή τεχνικής βοήθεια στελέχη του Ολλανδικού κτηματολογίου, τα οποία θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ, εκπροσώπους δικηγόρων, συμβολαιογράφων και υποθηκοφυλάκων, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών για τις διαδικασίες κτηματογράφησης.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, την ώρα που βρίσκεται στην Eλλάδα η αντιπρόεδρος του...

Αθλητικά

Μήτρογλου: «Η Γαλατάσαραϊ του είπε να βρει ομάδα»

Μήτρογλου: «Η Γαλατάσαραϊ του είπε να βρει ομάδα»

Μισή σεζόν φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια η καριέρα του Κώστα Μήτρογλου στη Γαλατάσαραϊ, σύμφωνα με όσα...

Υγεία & Διατροφή

Νέο χαράτσι στους Οδοντιάτρους από την ΕΕΑΕ

Νέο χαράτσι στους Οδοντιάτρους από την ΕΕΑΕ

Την έντονη αντίδραση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής προκάλεσε η επιβολή αναδρομικού  "χαρατσιού" προς τους Οδοντιάτρους...

Περιβάλλον

ΟΗΕ: Σε κίνδυνο

ΟΗΕ: Σε κίνδυνο "κλιματικού απαρτχάιντ" η ανθρωπότητα

Η αλλαγή του κλίματος "απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία 50 χρόνια της ανάπτυξης, της παγκόσμιας...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.