Ανάστατη η Δικαιοσύνη λόγω καταπατήσεων μέσω... Κτηματολογίου!

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών έχει μπει κύκλωμα καταπατητών, που αξιοποιεί τις αδυναμίες του νόμου και την σχεδόν μηδαμινή κρατική εποπτεία επί του Κτηματολογίου και βάζει στο στόχαστρο ακίνητα φιλέτα τα οποία μάλιστα αποκτά χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρου στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, αλλά και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, έχουν αναθέσει σε εισαγγελείς τη διερεύνηση υποθέσεων επιτηδείων που έχουν πρόσβαση στις μελετητικές έρευνες κτηματογράφησης και στα στοιχεία του κτηματολογίου εντοπίζουν ακίνητα που εμφανίζονται να έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη και με επίκληση έκτακτης χρησικτησίας αποκτούν μέσω του κτηματολογίου την κυριότητα τους.

 

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταπάτησης εντοπίζονται σε Λέσβο, Κέρκυρα και Λευκάδα, για τις οποίες έχει κάνει παρεμβάσεις ο Συνήγορος του Πολίτη και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

 

Σημειώνεται πως η Κτηματολόγιο ΑΕ δεν έχει αποστείλει σε κανένα από τους δικαιούχους των ακινήτων της πιλοτικής κτηματογράφησης της περιόδου 1998 -2002 τη βεβαίωση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής. Την ίδια στιγμή η προθεσμία για την οριστικοποίηση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής (10ετία για τον κάτοικο Ελλάδας και 12ετια για τον κάτοιοξο εξωτερικού) εξακολουθεί να τρέχει. Νομική συνέπεια της συμπλήρωσης της προθεσμίας αυτής είναι η εμπράγματη απώλεια του ακινήτου, στην περίπτωση που το ακίνητο μεταβιβασθεί περαιτέρω σε τρίτο.

 

Η Κτηματολόγιο ΑΕ δηλώνει για το θέμα πως η διαδικασία της κτηματογράφησης ξεκινά με την υποβολή δηλώσεων από τους δικαιούχους, οι οποίοι καλούνται να εντοπίσουν τα ακίνητά τους, να υποβάλλουν τίτλους ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων που έχουν πάνω σ΄αυτά τα ακίνητα και να σημειώσουν την αιτία κτήσης των δικαιωμάτων τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τρόικα έχει δείξει ενδιαφέρον για το θέμα. Έτσι, στις 15 Δεκεμβρίου θα βρεθούν στην Αθήνα για την παροχή τεχνικής βοήθεια στελέχη του Ολλανδικού κτηματολογίου, τα οποία θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ, εκπροσώπους δικηγόρων, συμβολαιογράφων και υποθηκοφυλάκων, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών για τις διαδικασίες κτηματογράφησης.


protoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.