Deal News Online

«Χρονιά μαχών μεταξύ πιστωτών και οφειλετών το 2011»

Το 2011 θα είναι έτος μαχών μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών, αναφέρει ανάλυση της εφημερίδας Financial Times, με αφορμή την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη και τις μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους τραπεζών και επιχειρήσεων.

 

Το ερώτημα για το 2011, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι κατά πόσο θα επεκταθεί στις δυτικές οικονομίες η κρίση χρέους που οδήγησε στην ανάγκη διάσωσης την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

 

"Είναι βέβαιο ότι υπάρχει συστημικός παράγοντας", λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Κένεθ Ρογκόφ, ο οποίος προσθέτει ότι "ένα κύμα κρίσης κρατικού χρέους ακολουθεί μετά από λίγα χρόνια ένα κύμα τραπεζικών κρίσεων".

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε πιο άμεσο κίνδυνο θεωρείται ότι είναι η ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ είναι πιθανό να αποσαφηνισθεί μέσα στο 2011, αν το πρόβλημα θα είναι δυνατό να περιοριστεί ή θα επεκταθεί και στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης.

 

"Θα έχουμε μάχες μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών", λέει ο κ. Ματ Κινγκ, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της αμερικανικής τράπεζας Citigroup, προσθέτοντας ότι "οι δημοπρασίες των ισπανικών ομολόγων θα είναι στο επίκεντρο το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς" και ότι "είναι σημαντικό η μετάδοση να σταματήσει στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα".

 

Οι επόμενοι μήνες πιθανόν θα είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρωζώνη θα ζητήσουν να δανεισθούν από τις αγορές μεγάλα ποσά, ενώ μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης θα έχουν και οι επιχειρήσεις από τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, που περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank, από τα 1,3 τρις. ευρώ τραπεζικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί την επόμενη τριετία, τα 700 δις. ευρώ αφορούν χρέη τραπεζών χωρών της περιφέρειας και κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας - 280 δις. ευρώ για κάθε μία χώρα. Η Deutsche Bank αναφέρει πέντε τράπεζες, το χρέος των οποίων θα ωριμάσει σε μεγαλύτερο ποσοστό στην επόμενη τριετία: Την ισπανική Bankinter, την ιταλική Cassa Depositi & Prestiti, την ιρλανδική Anglo Irish και τις ελληνικές Eurobank και Πειραιώς.

 

Το στέλεχος της Deutsche Bank κ. Τζιμ Ριντ χρησιμοποιεί την περίπτωση της Ιρλανδίας για να δείξει ότι ο τραπεζικός τομέας έχει συστημική σημασία για κάθε χώρα, προτείνοντας να λαμβάνεται υπόψη μαζί με το χρέος των Κυβερνήσεων και το χρέος των τραπεζών. Αυτό οδηγεί σε ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ της τάξης του 150% έως 200% στην Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία, την κεντρική και την περιφερειακή Ευρώπη, ποσοστά που είναι υψηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα 15 χρόνια και πιθανόν σε σχέση με όλο τον 20ο αιώνα. Ο κ. Ριντ πιστεύει ότι το γεγονός αυτό θα κάνει τους επενδυτές πολύ πιο προσεκτικούς όταν δανείζουν.


World Business

Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και πωλήσεις

Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και…

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις α΄ τριμήνου που διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων,...

Media

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένας χρόνος ERTFLIX με εορταστικά δώρα!

Ένα χρόνο κλείνει σήμερα το ERTFLIX και το γιορτάζει με πολλά δώρα προς τους χιλιάδες...

Αθλητικά

Πόλεμος UEFA με νεοσύστατη «European Super League»

Πόλεμος UEFA με νεοσύστατη «European Super League»

Σεισμικές δονήσεις μεγάλου μεγέθους έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η απόφαση δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων,...

Υγεία & Διατροφή

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Περιφέρεια Κρήτης: Αναβάθμιση 10 κέντρων υγείας

Η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την προμήθεια βιοϊατρικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό δέκα Κέντρων Υγείας...

Τουρισμός

United Airlines: Απευθείας πτήσεις από Ουάσινγκτον για Αθήνα την 1η Ιουλίου

United Airlines: Απευθείας πτήσεις από Ουάσινγκτον για Αθήνα…

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines προσθέτει τρεις νέους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και την...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.