Σε 18 μήνες ο διαγωνισμός για άδεια εντοπισμού πετρελαίου στο Αιγαίο

Σε 18 μήνες, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης θα προκηρυχθεί ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για την χορήγηση αδείας εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο Αιγαίο.

 

Σε πρώτη φάση αναμένεται να στελεχωθεί ο νέος φορέας ο οποίος ιδρύθηκε για την εκμετάλλευση υδρογανθράκων, ο οποίος όπως δήλωσε ο υφυπουργός στο «Βήμα», θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, αφού θα αποτελείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, με πενταετή θητεία και μερικούς υπαλλήλους. «Θα είναι ένας ανοιχτός διαγωνισμός για τη στελέχωση του φορέα και δεν θα περιορισθούμε μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε έλληνες της διασποράς», πρόσθεσε ο υφυπουργός, ο οποίος παρουσιάζεται πολύ φειδωλός στις δηλώσεις του εάν υπάρχουν δηλαδή κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Αιγαίο και πότε θα προχωρήσει ο ανεξάρτητος αυτός φορέας, στον διαχωρισμό των θαλάσσιων οικοπέδων στις ελληνικές θάλασσες, ώστε να τα ενοικιάσει προς εκμετάλλευση υδρογοανθράκων.

 

Οι χειρισμοί γίνονται με μεγάλη προσοχή από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Αμυνας.

 

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο όλος σχεδιασμός για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα μας, θα γίνει κατά τα πρότυπα της Κύπρου, όπου ανακαλύφθηκαν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου.

 

Η Κύπρος προχώρησε σε συμφωνία με το Ισραήλ για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), κάτι που εξόργισε την Τουρκία, η οποία να σημειωθεί παρεμποδίζει έως τώρα τα ερευνητικά πλοία στις κυπριακές θάλασσες να προαγματοποιήσουν έρευνες.

 

Το Ισραήλ πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσε πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου σε θαλάσσιο οικόπεδο που γειτνιάζει με τα κυπριακά οικόπεδα, πράγμα που κάνει τις κυπριακές αρχές να πιστεύουν ότι σ' ολόκληρη την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην Κύπρο, Λίβανο Ισραήλ και την Αίγυπτο (στη ΝΑ Μεσόγειο) υπάρχουν κοιτάσματα προς εκμετάλλευση.


protoselida

World Business

H Walmart μηνύει την Tesla

H Walmart μηνύει την Tesla

Η Walmart μηνύει την Τesla, καθώς όπως υποστηρίζει τα ηλιακά πάνελ της δεύτερης προκάλεσαν πυρκαγιές...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.