Συνελήφθη πράκτορας της CIA για διαρροή

Ένας πρώην πράκτορας της CIA συνελήφθη την Πέμπτη επειδή αποκάλυψε σε έναν δημοσιογράφο απόρρητες πληροφορίες για μια επιχείρηση που έγινε υπό την κάλυψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Τζέφρι Στέρλινγκ, 43 ετών, βαρύνεται με έξι κατηγορίες για μη εγκεκριμένη αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας, για παράνομη παρακράτηση πληροφοριών, για απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για παράνομη παραχώρηση κρατικής περιουσίας και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

 

Ο Στέρλινγκ, που είναι δικηγόρος και εργάστηκε για τη CIA από το 1993 έως το 2002, συνελήφθη κοντά στο σπίτι του, στο Σεντ Λούις.

 

Το υπουργείο εκτιμά ότι ο 43χρονος δικηγόρος, που είναι μαύρος, έδρασε κατ' αυτόν τον τρόπο για "αντίποινα" μετά την άρνηση της CIA να συμβιβαστεί στο πλαίσιο της αγωγής που είχε καταθέσει σε βάρος της υπηρεσίας για "φυλετικές διακρίσεις". Η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο από την αμερικανική δικαιοσύνη το 2005.

 

Ο Στέρλινγκ φέρεται ότι αποκάλυψε αυτές τις πληροφορίες το 2003 σε ένα δημοσιογράφο που επρόκειτο να γράψει ένα άρθρο. Κατόπιν, το 2006, μίλησε και πάλι στον ίδιο δημοσιογράφο ο οποίος αυτή τη φορά ετοίμαζε ένα βιβλίο.

 

Το υπουργείο δεν αποκάλυψε το όνομα του δημοσιογράφου, ούτε του μέσου στο οποίο εργάζεται. Ωστόσο, οι ημερομηνίες και οι λεπτομέρειες αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον Τζέιμς Ράιζεν, δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times και συγγραφέα του βιβλίου "Σε εμπόλεμη κατάσταση: η μυστική ιστορία της CIA και της κυβέρνησης Μπους". Ο Ράιζεν κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ επειδή τον Δεκέμβριο του 2005 αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που είχε θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

 

Ο Στέρλινγκ, που αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη, φέρεται ότι τηλεφώνησε στο σπίτι του δημοσιογράφου το 2003 και του έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα άρθρο που αφορούσε τις πυρηνικές δυνατότητες μιας "Χ χώρας". Οι δύο άνδρες διατήρησαν επαφή και, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, "ο δημοσιογράφος δημοσίευσε τον Ιανουάριο του 2006 ένα βιβλίο που περιείχε απόρρητες πληροφορίες για αυτή την επιχείρηση.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

 ΠPOXΩPA KAI H AΛBANIA

ΠPOXΩPA KAI H AΛBANIA

Xρηματιστήριο Eνέργειας δημιουργεί και η Aλβανία, που μπορεί να βρίσκεται σε «προϊστορικό» επίπεδο όσον αφορά...

Αθλητικά

ΑΣΕΑΔ: Απέρριψε την πρώτη προσφυγή του Ολυμπιακού

ΑΣΕΑΔ: Απέρριψε την πρώτη προσφυγή του Ολυμπιακού

Aπορρίφθηκε από το ΑΣΕΑΔ η πρώτη προσφυγή του Ολυμπιακού, κατά της νομιμότητας της κλήρωσης των...

Τουρισμός

Οι δικαιούχοι για την επιταγή κοινωνικού τουρισμού

Οι δικαιούχοι για την επιταγή κοινωνικού τουρισμού

Την κατάρτιση προγράμματος επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους, περιόδου 2019-2020, με...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.