Ευνοϊκή πρόβλεψη Fitch για την Ρουμανία

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί στο 2% το 2011, έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

 

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του οίκου καθίσταται σαφές πως οποιαδήποτε πολιτική "αναταραχή", που θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακυβευθεί το έργο που επιτελέστηκε έως σήμερα από την κυβέρνηση, στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην πορεία της οικονομίας.

 

Ο Ντάγκλας Ρένγουικ, στέλεχος της Fitch, δήλωσε στη ρουμανική εφημερίδα "Ziarul Financiar" ότι "παρά την επιτυχία της κυβέρνησης να πετύχει το στόχο της διαμόρφωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 6,8%, το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό. Η αποτυχία υλοποίησης της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσε να "διαβρώσει" την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας".

 

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ) και οι ρουμανικές αρχές αναμένουν ότι το 2011, η ανάπτυξη της οικονομίας θα κινηθεί με ρυθμό 1,5%.

 

Στις αρχές του 2010, η Fitch είχε εκτιμήσει ότι η ρουμανική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό "έδαφος", προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 2%, όμως, αργότερα, προέβλεψε πως το ΑΕΠ θα κινηθεί με αρνητικό πρόσημο (-1%).

 

Οι αναλυτές της Fitch - τονίζεται στο δημοσίευμα της Ziarul Financiar - ανήκουν στην ομάδα των οικονομικών αναλυτών που αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ρουμανικής οικονομίας.

 

Ο κ. Ρένγουικ δεν προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το εάν η πιστοληπτική ικανότητα της Ρουμανίας θα αναβαθμιστεί ή θα υποβαθμιστεί, όμως, ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη αδυναμία διαμόρφωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα συμφωνηθέντα - με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα - επίπεδα, θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις.

 

Εξάλλου, πιέσεις θα μπορούσε να ασκήσει και μια ενδεχόμενη, προσωρινή αναβολή του προγράμματος που υλοποιούν οι ρουμανικές αρχές, με βάση το "πακέτο" οικονομικής στήριξης των είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ, που χορηγούν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα. Μια τέτοια εξέλιξη, κατά τον κ. Ρένγουικ, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις ως προς την αξιοπιστία της χώρας.

 

Το Φεβρουάριο του 2010, η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρουμανίας, από αρνητική σε σταθερή.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Τριπλασιάστηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της κινεζικής εταιρείας Lenovo, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις υπολογιστών βοήθησαν τη...

Media

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην Αθήνα

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην…

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 8η Διεθνή Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στις 21 και...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Η εποχή του Γιάννη Αναστασίου στον Ατρόμητο ξεκίνησε σήμερα (24/5) το απόγευμα, με την επίσημη...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.