Ευνοϊκή πρόβλεψη Fitch για την Ρουμανία

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί στο 2% το 2011, έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

 

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του οίκου καθίσταται σαφές πως οποιαδήποτε πολιτική "αναταραχή", που θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακυβευθεί το έργο που επιτελέστηκε έως σήμερα από την κυβέρνηση, στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην πορεία της οικονομίας.

 

Ο Ντάγκλας Ρένγουικ, στέλεχος της Fitch, δήλωσε στη ρουμανική εφημερίδα "Ziarul Financiar" ότι "παρά την επιτυχία της κυβέρνησης να πετύχει το στόχο της διαμόρφωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 6,8%, το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό. Η αποτυχία υλοποίησης της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσε να "διαβρώσει" την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας".

 

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ) και οι ρουμανικές αρχές αναμένουν ότι το 2011, η ανάπτυξη της οικονομίας θα κινηθεί με ρυθμό 1,5%.

 

Στις αρχές του 2010, η Fitch είχε εκτιμήσει ότι η ρουμανική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό "έδαφος", προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 2%, όμως, αργότερα, προέβλεψε πως το ΑΕΠ θα κινηθεί με αρνητικό πρόσημο (-1%).

 

Οι αναλυτές της Fitch - τονίζεται στο δημοσίευμα της Ziarul Financiar - ανήκουν στην ομάδα των οικονομικών αναλυτών που αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ρουμανικής οικονομίας.

 

Ο κ. Ρένγουικ δεν προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το εάν η πιστοληπτική ικανότητα της Ρουμανίας θα αναβαθμιστεί ή θα υποβαθμιστεί, όμως, ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη αδυναμία διαμόρφωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα συμφωνηθέντα - με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα - επίπεδα, θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις.

 

Εξάλλου, πιέσεις θα μπορούσε να ασκήσει και μια ενδεχόμενη, προσωρινή αναβολή του προγράμματος που υλοποιούν οι ρουμανικές αρχές, με βάση το "πακέτο" οικονομικής στήριξης των είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ, που χορηγούν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα. Μια τέτοια εξέλιξη, κατά τον κ. Ρένγουικ, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις ως προς την αξιοπιστία της χώρας.

 

Το Φεβρουάριο του 2010, η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρουμανίας, από αρνητική σε σταθερή.


protoselida

World Business

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1 δισ.

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1…

Ντιλ ύψους 3,1 δισ.δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία διαμοιρασμού αυτοκινήτων Uber Technologies, ακόμη και...

Media

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η Ελλάδα

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η…

Πολυσέλιδο ρεπορτάζ για τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα φιλοξενεί στην...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Αθλητικά

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του…

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα Χανιά,...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.