Τουρκία: Συνεχίζουν οι ομιλίες για πυρηνικό εργοστάσιο

Η Τουρκία διεξάγει προκαταρκτικές συνομιλίες με τις γαλλικές εταιρείες EDF, GDF Suez και Areva για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, όμως οι Ιάπωνες της Toshiba έχουν προς το παρόν προτεραιότητα στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

 

"Η Γαλλία ενδιαφέρεται για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Εξετάζουμε τις προσφορές τους, όμως οι συζητήσεις με την Ιαπωνία έχουν προτεραιότητα", δήλωσε ο υπουργός Τανέρ Ιλντίζ σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

 

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι οι EDF, GDF Suez και Areva, διευκρίνισε ο Ιλντίζ, ο οποίος υπογράμμισε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, πως οι εν λόγω εταιρείες υπέβαλαν "ορισμένες προτάσεις".

 

Η Τουρκία υπέγραψε πέρυσι με τη Ρωσία μια συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας στο Ακουγιού (νότια Τουρκία), στη μεσογειακή ακτή.

 

Η Τουρκία προβλέπει επίσης να κατασκευάσει ένα δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη (βόρεια Τουρκία), στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Υπέγραψε τον περασμένο μήνα με την Toshiba ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για το έργο αυτό, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Αν οι συνομιλίες αυτές δεν καταλήξουν, η Τουρκία μπορεί ενδεχομένως να στραφεί προς την EDF, όμως "άλλα ζητήματα" ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο, είχε δηλώσει η επίσημη τουρκική πηγή.

 

Η εν λόγω πηγή άφησε να εννοηθεί πως η αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η αναγνώριση από το γαλλικό κοινοβούλιο της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1915-1917) μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες των Γάλλων.


protoselida

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.