Τουρκία: Συνεχίζουν οι ομιλίες για πυρηνικό εργοστάσιο

Η Τουρκία διεξάγει προκαταρκτικές συνομιλίες με τις γαλλικές εταιρείες EDF, GDF Suez και Areva για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, όμως οι Ιάπωνες της Toshiba έχουν προς το παρόν προτεραιότητα στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

 

"Η Γαλλία ενδιαφέρεται για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Εξετάζουμε τις προσφορές τους, όμως οι συζητήσεις με την Ιαπωνία έχουν προτεραιότητα", δήλωσε ο υπουργός Τανέρ Ιλντίζ σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

 

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι οι EDF, GDF Suez και Areva, διευκρίνισε ο Ιλντίζ, ο οποίος υπογράμμισε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, πως οι εν λόγω εταιρείες υπέβαλαν "ορισμένες προτάσεις".

 

Η Τουρκία υπέγραψε πέρυσι με τη Ρωσία μια συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας στο Ακουγιού (νότια Τουρκία), στη μεσογειακή ακτή.

 

Η Τουρκία προβλέπει επίσης να κατασκευάσει ένα δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη (βόρεια Τουρκία), στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Υπέγραψε τον περασμένο μήνα με την Toshiba ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για το έργο αυτό, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Αν οι συνομιλίες αυτές δεν καταλήξουν, η Τουρκία μπορεί ενδεχομένως να στραφεί προς την EDF, όμως "άλλα ζητήματα" ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο, είχε δηλώσει η επίσημη τουρκική πηγή.

 

Η εν λόγω πηγή άφησε να εννοηθεί πως η αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η αναγνώριση από το γαλλικό κοινοβούλιο της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1915-1917) μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες των Γάλλων.


protoselida

World Business

Πτώση καταγράφει η μετοχή της Nike Inc

Πτώση καταγράφει η μετοχή της Nike Inc

Καθοδικά κατά το 4,5% κινείται η μετοχή της Νike, στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μετά από το...

Media

Economist: «Twilight of Tsipras»

Economist: «Twilight of Tsipras»

Την πτώση του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του «Twilight of Tsipras» προδικάζει το περιοδικό...

Secret Money

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

Για μια ακόμη φορά θα βγει στο σφυρί την ερχόμενη Tετάρτη 20 του μήνα το...

Τεχνολογία

Facebook: «Γυμνοί» 600.000.000 κωδικοί χρηστών

Facebook: «Γυμνοί» 600.000.000 κωδικοί χρηστών

Το Facebook παραδέχτηκε σήμερα ότι οι κωδικοί πρόσβασης εκατομμυρίων χρηστών του είχαν αποθηκευτεί στους εσωτερικούς...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.