Υπεγράφη ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου από τον Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την Παρασκευή το νόμο για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου το 2011, αλλά εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, παρά τις διατάξεις που εισήγαγε το Κογκρέσο στο κείμενο αυτό που εμποδίζουν de facto μία τέτοια επιχείρηση.

 

Τα δύο σώματα του κοινοβουλίου είχαν εγκρίνει στις 23 Δεκεμβρίου τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, ύψους 725,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, για το οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου.

 

Όμως το κείμενο περιλαμβάνει ένα μέτρο που "απαγορεύει τη χρήση κονδυλίων του Yπουργείου Άμυνας για την κατασκευή ή τροποποίηση των χώρων στις Ηνωμένες Πολιτείες για κρατούμενους που μεταφέρονται από το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο".

 

Απαγορεύει εξάλλου στο Πεντάγωνο να χρηματοδοτήσει "τη μεταφορά, την απελευθέρωση ή τη βοήθεια" σε κρατούμενους του Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ. Απαγορεύει επίσης τη μεταφορά κρατουμένων σε χώρες όπου πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο έχουν μεταφερθεί και έχουν επαναλάβει από τότε "τρομοκρατικές δραστηριότητες".

 

Την Παρασκευή, σε μία ανακοίνωση, ο Ομπάμα εκτίμησε πως οι όροι αυτοί "αποτελούν μία πρόκληση χωρίς προηγούμενο και επικίνδυνη στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας να καθορίζει πότε και πού πρέπει να δικαστούν οι κρατούμενοι του Γκουντάναμο, στη βάση των γεγονότων και των περιστάσεων κάθε υπόθεσης και των συμφερόντων της εθνικής μας ασφαλείας".


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Σε ειδική τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας, υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο τους διοργανωτές,...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.