Οικονομία

Γιατί θέλει η Κυβέρνηση το ευρωομόλογο

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας του ευρωομολόγου χαρακτηρίζει τις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις μεταξύ των Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Παπαδήμου τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες του Νότου, η συζήτηση περί ευρωομολόγου περιλαμβάνει μια συνολική διαχείριση του προβλήματος της χώρας και αντιμετωπίζεται ως πακέτο λύσης.

 

Για την Ελλάδα η έκδοση ευρωομολόγου σημαίνει:

 

-Συμφωνία και καθορισμό του χρόνου επιμήκυνσης για την αποπληρωμή του δανείου και του συνόλου των υποχρεώσεων της χώρας.

 

-Προσδιορισμό των όρων του επιτοκίου.

 

-Ένα νέο πακέτο οικονομικής πολιτικής, το οποίο δεν θα είναι ηπιότερο από αυτό που εφαρμόζεται αυτή την περίοδο. Θα περιλαμβάνει ανατροπές παντού, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού συστήματος.

 

Στην Κυβέρνηση φθάνουν μηνύματα ότι στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκονται πλέον και οι τράπεζες, οι οποίες πλήττονται από το κλείσιμο των γραμμών χρηματοδότησης. Η ανησυχία για τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό έγινε έκδηλη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα εφόσον ξεκινήσει ένα νέο μπαράζ υποβαθμίσεων, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα στην απόλυτη πιστοληπτική αναξιοπιστία.

 

Σκληρότερα μέτρα


Με όλα αυτά ως δεδομένα, η κυβέρνηση προσεγγίζει τη συζήτηση για το ευρωομόλογο ως τη μοναδική δυνατότητα να ανοίξουν ξανά οι γραμμές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

 

Η συζήτηση περί ευρωομολόγου στο επικείμενο Εco/Fin είναι πια υποχρεωτική. Αυτό όμως που γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση είναι ότι η ενδεχόμενη απόφαση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου θα σημάνει δραματική μετατόπιση της ευθύνης για τη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη από την Αθήνα, έστω και υπό την επιτήρηση της Τρόικας.

 

Οι επαφές γίνονται παρασκηνιακά και στόχος της κυβέρνησης είναι κατ' αρχάς να μην υπάρχουν διαρροές. Για τον λόγο αυτόν επιχειρείται ήδη μια σαρωτική ενημέρωση των ιδίων βουλευτών αλλά και μία υπερκομματική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσωπικοτήτων του δεξιού χώρου, που είτε έχουν εκφραστεί υπέρ του ευρωομολόγου είτε δεν έχουν απορρίψει την ιδέα.

 

Διαβάστε σχετικά εδώ.

 

Πηγή: tovima.gr


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή