Θα «ανταμείψει» τις αγορές ο Ντράγκι;

Αποφασιστική απάντηση στην κρίση αναμένουν οι αγορές από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

 

Η αντίδραση των αγορών στη δέσμευση του Ιταλού τραπεζίτη ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ, ήταν θετική και είχε ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

 

Το ζήτημα όμως είναι ότι ο Ντράγκι έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη και έως αύριο, Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ, θα πρέπει να έχει πιο συγκεκριμένα πράγματα να πει ή τουλάχιστον αυτό αναμένουν επενδυτές και αναλυτές.

 

Σε αυτό το κλίμα, η συνάντηση που θα έχει με τον διοικητή της Bundesbank Γενς Βάιντμαν -ο οποίος απορρίπτει πεισματικά τις περισσότερες από τις εναλλακτικές της ΕΚΤ- είναι ιδιαίτερης σημασίας.

 

H κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, όπως και ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός αντιδρά στο ενδεχόμενο να δοθεί τραπεζική άδεια στον ESM - κάτι που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας θα διεύρυνε σημαντικά τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του μηχανισμού στην άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ. Ενώ το Παρίσι και η Ρώμη φέρονται να θέλουν να εξοπλίσουν τον ESΜ με «απεριόριστη δύναμη πυρός», το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη».

 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Κυριακή ότι η ΕΚΤ θα συνεργαστεί με τον EFSF/ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ESM (που ενεργοποιείται από το Σεπτέμβριο, αφού λάβει το «πράσινο φως» και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας) θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά και η ΕΚΤ να ενισχύει την προσπάθεια, αγοράζοντας ομόλογα στην δευτερογενή αγορά.

 

Δεδομένων των παραπάνω, το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, αναλυτές και επενδυτές πιθανολογούν ότι οι όποιες ανακοινώσεις από τον Μάριο Ντράγκι δεν θα είναι αντίστοιχες με τις προσδοκίες.


protoselida

Secret Money

 Eμπλοκή με  τον... Hρακλή

Eμπλοκή με τον... Hρακλή

Mε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις προσήλθαν στις συναντήσεις της Tετάρτης, μεταξύ τραπεζιτών και υφ. Oικονομίας...

Αυτοκίνητο

Το Mazda CX-30 κατακτά 5 αστέρια  στην αξιολόγηση του Euro NCAP

Το Mazda CX-30 κατακτά 5 αστέρια στην…

Το νέο Mazda CX-30 επιτυγχάνει την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις πρόσφατες δοκιμές πρόσκρουσης...

Τεχνολογία

Έρχονται αλλαγές στο Ιnstagram

Έρχονται αλλαγές στο Ιnstagram

Τέρμα στα ορατά likes στις φωτογραφίες: Η μια αγορά μετά την άλλη βιώνει από σήμερα...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.