Οικονομία

Βαρουφάκης: Στο 100% η πιθανότητα κατάρρευσης

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας κρούει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι αν δεν αλλάξει σύντομα η πορεία και δεν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με στόχους το moratorium και τη μείωση του χρέους, η πιθανότητα κατάρρευσης της χώρας ανέρχεται πλέον στο 100%.

 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο γνωστός οικονομολόγος εκτίμησε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα πριν οριστικοποιηθεί τι θα γίνει με το καυτό πρόβλημα της Ισπανίας και δευτερευόντως της Ιταλίας. Οι Γερμανοί θεωρούν ότι θα είναι πεταμένα λεφτά νέο δάνειο προς την Ελλάδα, το οποίο θα συνοδεύει την επιμήκυνση του προγράμματος, πιστεύει.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί λάθος τη στρατηγική της κυβέρνησης να επιζητά επιμήκυνση, σημειώνοντας ότι συνεχίζουμε να διακατεχόμαστε από το σύνδρομο Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι απαιτείται άμεση επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με τους εξής στόχους:

 

-Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον EFSF, όπως έχει αποφασιστεί για τις ισπανικές τράπεζες.

 

- Moratorium στο ελληνικό χρέος με διασύνδεση της αποπληρωμής με την πορεία του ΑΕΠ.

 

- Outsourcing των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ, ύψους 12 δισ. ευρώ, στην ΕΤΕπ, η οποία θα αναλάβει τη διενέργεια άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή