Κόσμος

Σερβία: Ελπίδες για είσοδο στην ΕΕ το 2012

Ανώτατος Σέρβος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του ελπίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση την άνοιξη του 2012 και να έχει καταγράψει έως τότε "χειροπιαστή πρόοδο" στο διάλογο με το Κόσοβο που θα γίνει υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

 

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους "ο σκοπός της Σερβίας είναι να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και, αυτό που είναι ακόμη σημαντικότερο, να προσδιοριστεί η ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την άνοιξη του 2012", είπε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Μπόζινταρ Ντιέλιτς.

 

Το 2011 "είναι επίσης η χρονιά κατά την οποία θα ξεκινήσουμε τον πολυαναμενόμενο διάλογο με την Πρίστινα και ελπίζω ότι θα έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα", πρόσθεσε ο Ντιέλιτς μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

 

Η προσέγγιση της Σερβίας με την ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κυρίως από τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και θεωρείται ο βασικότερος υπεύθυνος για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα που στοίχισε τη ζωή 8000 μουσουλμάνων της Βοσνίας, το 1995. Το Διεθνές Δικαστήριο καταζητά επίσης τον Γκόραν Χάτζιτς, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας στον πόλεμο της Βοσνίας.

 

Για το θέμα αυτό ο Ντιέλιτς επανέλαβε ότι η χώρα του κάνει "ότι είναι δυνατόν για να εντοπίσει, να συλλάβει και να παραδώσει" τους δύο καταζητούμενους στη Χάγη.

 

Όσον αφορά το Κόσοβο, ο Ντιέλιτς επανέλαβε ότι το Βελιγράδι "δεν θα δεχτεί την ανεξαρτησία" που διακήρυξαν οι Κοσοβάροι τον Φεβρουάριο του 2008 αλλά είναι "έτοιμη να βρει μια συμβιβαστική λύση".


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή